Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Schade aan auto door een ander, wat te doen?

Wat als je ontdekt dat iemand je auto aanreed en schade veroorzaakte zonder een briefje achter te laten? En je hebt geen idee wie de boosdoener is? Lees verder om te ontdekken hoe je het beste omgaat met deze situatie en wat je moet doen als iemand anders schade aan je auto heeft veroorzaakt.

Wel bekend wie de schade heeft gemaakt?

Weet je wie de schade heeft gemaakt? Vul dan samen het schadeformulier in. Onderteken het formulier allebei en stuur het op naar zowel jouw verzekeraar als die van de tegenpartij. Zo verhaal je de schade op de verzekeraar van de dader.

Kom je hier niet uit en heb je een rechtsbijstandsverzekering? Deze kan je helpen om de juiste stappen te ondernemen.

Niet bekend wie de schade gemaakt heeft?

Helaas weet je lang niet altijd wie de schade heeft gemaakt. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je de supermarkt uitkomt en een grote kras op je auto aantreft — zonder briefje op de auto of dader in de buurt?

In dit geval is het eerste wat je moet doen: rustig blijven. Bekijk de schade en maak foto’s. Noteer de datum, tijd en locatie. Check of er misschien beveiligingscamera’s in de buurt zijn die iets hebben vastgelegd. Als er getuigen zijn, vraag dan of ze iets hebben gezien en of ze bereid zijn om een verklaring af te leggen. Elk stukje informatie kan waardevol zijn.

Meld vervolgens de schade bij de politie. Ook al lijkt het een klein incident, het kan belangrijk zijn om een officiële melding te maken.

Waarborgfonds Motorverkeer

Heb je een all risk verzekering? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een vergoeding vanuit je verzekering, ook wanneer de dader niet bekend is. Bij een WA– of WA beperkt casco verzekering dekt de verzekeraar de kosten helaas niet en zul je deze zelf moeten dragen — tenzij je aan de voorwaarden van het Waarborgfonds Motorverkeer voldoet.

Is één van de onderstaande situaties namelijk op jou van toepassing? Dan kan het zijn dat je via het Waarborgfonds alsnog een vergoeding krijgt:

  • De schade is veroorzaakt door een onbekende.
  • De dader heeft geen verzekering.
  • De verzekeraar van de dader is failliet.
  • De dader heeft geen verzekeringsplicht.
  • De dader reed (bewust) in een gestolen auto.

Wel gelden hierbij strenge voorwaarden. Zo moet je binnen 14 dagen aangifte hebben gedaan bij de politie, heb je een getuige nodig en moet je zelf actief naar de dader hebben gezocht.

Wordt de schade wel of niet vergoed?

Conclusie? Als je een all risk verzekering hebt, dekt deze doorgaans de schade aan je eigen auto, zelfs als de dader onbekend is. Controleer altijd de polisvoorwaarden van je autoverzekering en neem contact op met je verzekeraar voor specifieke begeleiding.

Heb je een WA-, of WA-casco verzekering? Dan zul je de schade zelf moeten verhalen. Dit doe je door een schadeformulier in te vullen.

Het is verstandig om de schade onmiddellijk te melden aan je verzekeraar. Deze kan je begeleiden bij het indienen van de nodige documenten en het starten van het claimproces. Zorg ervoor dat je alle beschikbare details, inclusief foto’s en getuigenverklaringen, deelt met je verzekeraar.

Vergelijk autoverzekeringen

Door de juiste autoverzekering te kiezen, zorg je voor de nodige dekking om onverwachte kosten, zoals bij schade aan je auto door een ander, te vermijden. Ontdek de mogelijkheden en zorg ervoor dat je auto altijd de bescherming krijgt die deze verdient. Voorkomen is immers beter dan genezen, en met een geschikte autoverzekering sta je sterker als het onverhoopt toch misgaat. Vergelijk nu autoverzekeringen en maak de keuze die jouw auto en jouw gemoedsrust het beste dient.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 07-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Wanneer je ontdekt dat iemand anders schade aan je auto toebracht, is het belangrijk om rustig te blijven. Daarnaast is het cruciaal om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Het maken van gedetailleerde foto’s van de schade bijvoorbeeld, is niet alleen handig voor jezelf, maar de foto’s kunnen ook dienen als belangrijk bewijsmateriaal.

Probeer daarnaast getuigen te vinden van het incident, hun verklaringen kunnen helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. Het verzamelen van zoveel mogelijk informatie in deze fase vergemakkelijkt het proces van het indienen van een claim.

Ja, je hebt het recht om aangifte te doen bij de politie als je weet wie de schade aan je auto heeft veroorzaakt. Het indienen van een politierapport kan van waarde zijn bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en je verzekeraar kan dit ook eisen. Zorg ervoor dat je alle beschikbare informatie over het incident deelt met de politie, inclusief eventuele getuigenverklaringen en foto’s van de schade. Dit versterkt de geloofwaardigheid van je zaak.

Hoewel de exacte termijnen variëren per verzekeraar, is het over het algemeen verstandig om schade zo snel mogelijk (en in ieder geval binnen 3 dagen) te claimen. Verzekeringsmaatschappijen hanteren soms tijdslimieten en het niet tijdig melden van de schade kan zelfs leiden tot afwijzing van de claim. Een snelle melding is niet alleen in je eigen belang, maar helpt ook om mogelijke verzekeringstechnische complicaties te voorkomen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven