Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Schadevrije jaren aantonen

Het aantonen van schadevrije jaren kan het verschil maken tussen een hoge en een lage premie voor je autoverzekering. Maar hoe bewijs je deze en wat is de rol van Roy-Data hierin? Op deze pagina lees je  hoe je schadevrije jaren aantoont en waar je de schadevrije jaren gegevens kunt ophalen.  Ook kun je direct een vergelijking maken voor je autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Hoe kan je schadevrije jaren aantonen?

Schadevrije jaren aantonen is een onderdeel van het afsluiten van autoverzekering. Als je een nieuwe autoverzekering afsluit of als je overstapt naar een andere verzekeraar, dan moet je aangeven wat jouw schadehistorie is oftewel: of je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Deze jaren laten zien hoelang je rijdt zonder schades te claimen. Dit heeft invloed op de hoogte van je premie en is dus belangrijk om te weten. Maar hoe kun jij je (nieuwe) verzekeraar laten zien dat je geen of weinig schade aan je auto hebt gehad afgelopen jaren?

Zo kun je jouw schadevrije jaren aantonen

Er zijn verschillende situaties waarin je jouw schadevrije jaren wil aantonen, bijvoorbeeld:

  • Bij het afsluiten van je autoverzekering
    Als je een autoverzekering afsluit via Autoverzekering.nl, dan moet je ook jouw schadevrije jaren opgeven. Verzekeraars bepalen aan de hand van je schadevrije jaren de korting die je krijgt op je premie. Wees eerlijk over je schadevrije jaren; je verzekeraar controleert deze namelijk altijd in een landelijke database (Roy-data). Weet je je schadevrije jaren niet zeker? Geen probleem, dan wordt je premie naderhand door de verzekeraar herberekend naar je werkelijke hoeveelheid schadevrije jaren.
  • Wanneer de verklaring van je vorige verzekeraar niet klopt
    Stel: je stapt over naar een andere autoverzekeraar en je zegt daarna je oude autoverzekering op. Na het opzeggen van je autoverzekering registreert je oude autoverzekeraar het aantal schadevrije dat je hebt opgebouwd in Roy-Data. Vervolgens ontvang je een verklaring met het aantal schadevrije jaren dat je tot nu toe hebt opgebouwd. Klopt deze verklaring niet? Dan zul je contact op moeten nemen met je vorige autoverzekaar. Die kan je dan een nieuwe verklaring opsturen. Met deze nieuwe verklaring kun je jouw schadevrije jaren aantonen bij je nieuwe verzekeraar.
  • Wanneer je in een leaseauto of auto van de zaak hebt gereden 
    Rijd je in een leaseauto of auto van de zaak, maar wil je een eigen auto aanschaffen waarmee je binnenkort de weg op wil? Dan kun je jouw opgebouwde schadevrije jaren van je leaseauto  meenemen naar de autoverzekering die je voor je nieuwe auto moet afsluiten. Je hebt dan een lease- of werkgeversverklaring nodig om jouw schadevrije jaren aan te tonen bij je verzekeraar. In zo’n verklaring staat wanneer je in de auto hebt gereden en welke schades (indien van toepassing) je in die periode hebt gehad.
  • Wanneer je  schadevrije jaren vanuit het buitenland wilt meenemen
    Heb je een tijdje in het buitenland gewoond? Dan is het ook mogelijk om je schadevrije jaren mee te nemen naar je nieuwe autoverzekering in Nederland. Je hebt hier wel een verklaring voor nodig van je buitenlandse autoverzekeraar. Houd er wel rekening mee dat sommige verzekeraars het aantal schadevrije jaren niet een-op-een overnemen, maar alleen extra korting geven. Ook gelden er soms restricties wat betreft het land waar je gewoond hebt. Sommige verzekeraars accepteren de schadevrije jaren maar uit een paar landen, zoals Duitsland, Frankrijk of België.
  • Wanneer je de schadevrije jaren van een (ex)-partner wil overnemen
    Met een afstandsverklaring kan iemand die de schadevrije jaren heeft opgebouwd, formeel afstand doen van deze jaren ten gunste van iemand anders. Dit betekent dat de schadevrije jaren worden overgezet naar de nieuwe verzekeringsnemer, die ze vervolgens kan gebruiken om korting te krijgen op zijn of haar eigen autoverzekering. Belangrijk om te weten is dat eenmaal overgedragen schadevrije jaren niet meer door de oorspronkelijke houder kunnen worden gebruikt. Verder kun je de schadevrije jaren niet zomaar aan iedereen overdragen. Dit mag alleen aan een (ex-)partner of als bedrijf aan een privépersoon.

Wat is Roy-Data?

Hierboven spraken we over Roy-Data, een begrip in de wereld van verzekeringen, maar wat betekent dit en wat kun jij als consument hier mee? Roy-Data is de afkorting van de naam Royementsverklaringen-database, dit is de centrale database van de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Sinds 2007 zijn hierin voor de verzekeringsmarkt van motorrijtuigen de schadevrije jaren geregistreerd.

Waarvoor kun je Roy-Data raadplegen?

Roy-Data kan geraadpleegd worden om:

  • De schadevrije jaren te controleren, die bij de vorige verzekeraar zijn opgebouwd.
  • Verschillen of fouten in de registratie te identificeren en de gegevens aan te passen.

Zelf schadevrije jaren opvragen

Voor elk opgebouwd schadevrij jaar (een jaar waarin je geen schade claimde bij jouw verzekeraar) stijg je een trede op de bonus-malusladder. Hoe hoger je op deze ladder staat, hoe meer korting je op je verzekeringspremie krijgt. Dit kan wel oplopen tot 80% korting. Het loont dus zeker om je schadevrije jaren aan te tonen.

Wil je zelf je schadevrije jaren controleren? Dat kan. Je vraagt deze gegevens gemakkelijk op via een digitaal inzageformulier op de website van SEPS. Let wel op dat je voor het aanvragen je kenteken en een kopie van je legitimatie nodig hebt.

Wil je je schadevrije jaren controleren terwijl je verzekering nog loopt, dan moet je contact opnemen met je huidige verzekeraar. In Roy-Data zijn namelijk alleen de gegevens opgenomen van schadevrijejaren van reeds beëindigde verzekeringen.

Bespaar op je autoverzekering

Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je ontvangt op de premie van je autoverzekering.

Maar wist je dat je nog meer kunt besparen door verzekeringen te vergelijken? Autoverzekering.nl helpt je hierbij door:

  • Een onafhankelijke vergelijking van verschillende autoverzekeringen aan te bieden.
  • Het vergelijkingsresultaat overzichtelijk te presenteren.
  • Gratis advies te geven over de beste keuze voor jouw situatie.

Ga naar onze onafhankelijke vergelijker en ontdek hoeveel je kunt besparen door de juiste verzekering voor jouw situatie te kiezen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 15-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je kunt je schadevrije jaren aantonen door het laatste polisblad van je vorige autoverzekering te raadplegen waarop deze jaren vermeld staan. Een andere manier is door informatie op te vragen uit Roy-Data, het centrale systeem waarin schadevrije jaren geregistreerd worden door verzekeraars.

Een nieuwe verzekeraar controleert je schadevrije jaren door deze op te vragen uit Roy-Data. In dit systeem staan alle schadevrije jaren geregistreerd die je bij eerdere verzekeraars hebt opgebouwd. Dit proces gebeurt automatisch wanneer je een nieuwe autoverzekering aanvraagt.

Nee, schadevrije jaren worden niet bijgehouden door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Deze informatie wordt exclusief geregistreerd en beheerd in Roy-Data. Voor het opvragen van je schadevrije jaren dien je dus contact op te nemen met je huidige of voormalige autoverzekeraar, of direct een verzoek in te dienen bij Roy-Data.

Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar, dan zal je ‘oude’ verzekeraar je schadevrije jaren overdragen via Roy-Data. De nieuwe verzekeraar vraagt deze jaren op uit het systeem om je premie te berekenen. Het is belangrijk dat je bij het overstappen zorgt dat de gegevens over je schadevrije jaren correct zijn geregistreerd om te profiteren van de maximale korting op je nieuwe autoverzekering.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven