Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autoverzekering tweede bestuurder

Ben je eigenaar van een auto? Dan ben je verplicht om de auto op jouw naam te verzekeren. Dit hoeft niet te betekenen dat jij ook de regelmatige bestuurder bent. Als eigenaar van de auto mag je namelijk zelf bepalen wie er in jouw auto rijdt. Je bent nog steeds verzekerd wanneer je af en toe je auto uitleent. Mocht deze persoon het meeste rijden in de auto, dan kun je hem/haar registreren als regelmatige bestuurder. Let wel op dat elke verzekeraar verschillende voorwaarden hanteert. Wil je graag weten hoe verzekeraars om gaan met een tweede bestuurder? Lees dan snel verder.

Autoverzekering vergelijken

Wat is een tweede bestuurder?

Als je een tweede bestuurder bent, betekent dit dat je gebruikmaakt van een (tijdelijk) geleende auto. Bij een tweede bestuurder wordt onderscheid gemaakt tussen een onregelmatige en regelmatige bestuurder. In beide gevallen ben je gelukkig verzekerd, maar gelden er wel andere voorwaarden. Ben je een tweede onregelmatige bestuurder dan ben je gewoon verzekerd en hoef je niet aangeschreven te worden op de polis van de autoverzekering. De eigenaar mag namelijk altijd zelf bepalen wie er in zijn/haar auto mag rijden.

Let op: de tweede bestuurder van de geleende auto is in het bezit van een geldig rijbewijs en zit niet onder invloed achter het stuur. Is dit wel zo? Dan worden eventuele schades niet vergoed.

Wat is een regelmatige bestuurder?

Ben je een tweede bestuurder, maar rijd jij het meest in de auto? Dan ben je volgens de verzekeraar een regelmatige bestuurder (ook bekend als hoofdbestuurder). Als eigenaar ben je verplicht om dit bij de verzekeraar aan te geven. Bij een verzekeraar kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven en kan alleen de eigenaar van de auto een autoverzekering afsluiten. Bij een verkeerd opgegeven regelmatige bestuurder heb je risico op:

  • Geen vergoeding in geval van schade;
  • De desbetreffende persoon wordt uitgesloten van de polis;
  • Je polis kan beëindigd worden;
  • Een niet correct opgegeven regelmatige bestuurder wordt gezien als verzekeringsfraude.

Moet ik mijn partner registreren als tweede bestuurder?

Ben jij eigenaar van de auto, maar zit jouw partner het meest achter het stuur? Ook dan ben je verzekerd. Inwonende partners mogen namelijk altijd in elkaars auto rijden, mits degene die het meest in de auto rijdt aangeschreven staat als regelmatige bestuurder. Bij eventuele schade worden de kosten door de verzekeraar gewoon gedekt. Houd er wel rekening mee dat alleen de verzekeringnemer schadevrije jaren kan opbouwen.

Kind als tweede bestuurder

Inwonende kinderen (18 tot 24 jaar) mogen met een geldig rijbewijs en jouw toestemming gebruikmaken van de auto. Wanneer een inwonend kind af en toe in de auto rijdt, hoeft dit niet opgegeven te worden bij de verzekeraar en ben je volgens je polis verzekerd bij eventuele schade. Rijdt het inwonende kind regelmatig in de auto? Dan is het verstandiger dat hij/zij zelf een jongeren autoverzekering afsluit. Heeft jouw kind een auto, maar willen jullie de verzekering op naam van de ouder verzekeren? Lees hier wat de regelgeving hiervoor is.

Kind registeren als regelmatig bestuurder

De mogelijkheid om een inwonend kind als regelmatige bestuurder te registreren is per verzekeraar verschillend. In de meeste gevallen is het ook niet gunstig om je kind als regelmatige bestuurder op te geven. Jongeren worden namelijk als een hoge risicogroep gezien door verzekeraars. De premie van de autoverzekering kan hierdoor hoger uitkomen, omdat de autoverzekering gebaseerd is op de gegevens van de hoofdbestuurder. Ook bouwen kinderen geen schadevrije jaren op en bij schade is de eigenaar van de auto zijn/haar schadevrije jaren kwijt.

Kan ik een extra bestuurder toevoegen?

Het is bij een autoverzekering niet mogelijk om de verzekering op twee namen te zetten, dus je kunt geen extra bestuurder toevoegen. Je kunt wel aangeven dat iemand anders dan de verzekeringsnemer de medebestuurder is. Er is altijd echter maar één hoofdbestuurder, vaak is dit de verzekeringsnemer.

Tweede bestuurder schadevrije jaren

Ongeacht of je op de polis als regelmatige bestuurder staat bijgeschreven, bouwt alleen de verzekeringnemer schadevrije jaren op. Wil je dit wel en ben je alleen de regelmatige bestuurder? Overweeg dan om de polis op jouw naam te zetten of een nieuwe autoverzekering op jouw naam af te sluiten.

8 Handige tips bij het uitlenen van je auto

Als eigenaar van een auto heb je de vrijheid om zelf te bepalen aan wie je jouw auto uitleent en voor hoe lang. Voordat je besluit om je auto uit te lenen, zijn er enkele zaken waar je graag rekening mee wilt houden, zoals bijvoorbeeld de verzekering en de veiligheid. Ontdek onze 8 tips om goed voorbereid te zijn bij het uitlenen van je auto voor zowel een korte als lange termijn.

  1. Afspraken maken
    Bespreek en/of leg van tevoren afspraken vast over eventuele opgelopen schades, brandstofkosten, boetes en duur van het uitlenen.
  2. Schade en schadevrije jaren
    Houd rekening met de mogelijke impact op je schadevrije jaren en no-claimkorting bij opgelopen schade tijdens het uitlenen. Hiervoor zou een no-claimbeschermer erg handig kunnen zijn.
  3. Staat van de auto
    Controleer samen met de lener de staat van de auto. Zijn er bijvoorbeeld al schades of bijzonderheden? Licht deze toe en geef indien nodig instructies over de bediening van je auto. Zo zorg je ervoor dat de lener goed voorbereid is.
  4. Noodgevallen en Pechhulp
    Zorg dat de lener weet wat te doen bij pech of een ongeval. Heb je pechhulp of een noodnummer bij je verzekering? Geef deze informatie dan door.
  5. Meld bij de verzekeraar
    Mocht je de auto langer dan een maand uitlenen, meld dit dan aan je verzekeraar. De verzekeraar kan de eventuele risico’s beoordelen en als het nodig is de premie aanpassen. Zo weet je zeker dat je goed bent verzekerd.
  6. Documenten controleren
    Controleer of de lener een geldig rijbewijs heeft en geef een kopie van je verzekeringspapieren mee. Zo weet de lener dat alles goed geregeld is.
  7. Check huidige verzekering
    Wanneer je de auto voor een korte periode (één dag of een weekend) uitleent is het altijd handig om te controleren welke verzekering je hebt en waarvoor je gedekt bent. Zo kan het handig zijn om (als je dit nog niet hebt) een aanvullende dekking af te sluiten, zoals een ongevallen- of inzittendenverzekering. Wanneer je de auto voor een langere periode uitleent (vanaf een week of voor een vakantie), kun je overwegen om een tijdelijke aanpassing te maken van je verzekering door een upgrade te maken naar een Allrisk verzekering.
  8. Overstappen van verzekeraar
    Je kunt ook overwegen om volledig over te stappen naar een andere autoverzekeraar. Dit kan goedkoper zijn dan een extra module toe te voegen aan je bestaande verzekering. Onze vergelijker laat hiervoor gemakkelijk en snel de autoverzekering zien die bij jouw wensen past.
Autoverzekering vergelijken
Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 27-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven