Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
05-02-2024

Auto uitlenen: hoe zit het met de autoverzekering?

Veel autobezitters lenen hun auto (tijdelijk) uit aan een vriend, familielid of bekende. Maar hoe zit het als diegene schade veroorzaakt? Ben je dan wel gewoon verzekerd? Het antwoord is vaak ‘ja’, maar er zijn ook uitzonderingen.

3 minuten 15-03-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Hoe zit het als je zelf schade veroorzaakt?

Via de verplichte WA-verzekering zal je verzekeraar in ieder geval schade aan de tegenpartij vergoeden. Heb je ook schade aan je eigen auto? Dan hangt het ervan af hoe je bent verzekerd. In principe ben je zelf verantwoordelijk voor de schade aan je eigen auto, tenzij je een All Risk verzekering hebt. In dat geval kun je de schade aan je eigen auto claimen bij je autoverzekeraar.

Let wel op dat het claimen van schade altijd ten koste gaat van je schadevrije jaren. Vaak kun je kleine schades beter zelf betalen, omdat de hogere premie door een terugval in schadevrije jaren niet opweegt tegen de schadevergoeding.

Schade bij uitlenen van auto

Als eigenaar van de auto blijf jij verantwoordelijk voor het voertuig en de bijbehorende verzekering, zelfs wanneer je de auto uitleent. In dit geval verandert er niets; jouw verzekering dekt nog steeds de schade, maar het gevolg is dat je schadevrije jaren verliest. Deze schadevrije jaren worden namelijk opgebouwd op naam van degene op wiens verzekering de auto geregistreerd staat.

Stel je voor dat je jouw auto aan een familielid uitleent voor een snelle boodschap, en hij keert terug met een deuk in de bumper omdat hij een paaltje over het hoofd zag. In zo’n situatie heeft je familielid de schade veroorzaakt, maar claim je de schade alsnog op jouw verzekering omdat het jouw voertuig is.

Auto uitlenen voor een langere tijd

Leen je je auto voor langere tijd uit? Of rijdt er iemand anders structureel in je auto? Dan ben jij niet meer de regelmatige bestuurder en moet je deze wijziging doorgeven aan je autoverzekeraar. Het niet doorgeven van een nieuwe medebestuurder of regelmatige bestuurder kan vergaande gevolgen hebben bij schade.

Jerry Poel, autoverzekerings expert bij Autoverzekering.nl licht toe: “Het is misschien makkelijk om een nieuwe regelmatige bestuurder niet door te geven aan je verzekeraar, maar toch is het niet verstandig. De regelmatige bestuurder van een auto is het grootste risico voor een verzekeraar. Mocht er onverhoopt schade ontstaan aan je auto en de verzekeraar ontdekt dat iemand anders de regelmatige bestuurder van het voertuig is, dan heb je kans dat een verzekeraar de schade niet uitkeert.”

Uitlenen of verhuren van je auto?

Het uitlenen van je auto is niet hetzelfde als het verhuren van je auto. Het uitlenen betreft het ter beschikking stellen van je auto zonder hiervoor een vergoeding te ontvangen. Bovendien mag een geleende auto niet worden ingezet voor andere doeleinden, zoals het gebruik als taxi of leaseauto. De persoon die de auto leent, moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en toestemming hebben gekregen om de auto te gebruiken.

Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 15-03-2024

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Terug naar boven
Terug naar boven