Schadevrije jaren: wat gebeurt er als ze vervallen?
Bij Autoverzekering.nl doen we er alles aan om jouw leven een stuk gemakkelijker te maken en je autoverzekering een stuk goedkoper. En als het gaat over besparen op je autoverzekering dan zijn schadevrije jaren goud waard. Maar hoe zat het ook alweer met die schadevrije jaren en wat gebeurt er als je ze niet gebruikt? Kunnen ze vervallen en zo ja, wanneer? Op deze pagina leggen we alles uit rondom het vervallen van schadevrije jaren.
Wat zijn schadevrije jaren?
Als je je auto verzekert, dan krijg je – als het goed is – te maken met schadevrije jaren. Dit is de aaneengesloten periode waarin je geen schade hebt gehad of geclaimd hebt bij je verzekeraar. Het aantal schadevrije jaren heeft invloed op de premie die je moet betalen voor je autoverzekering.
Simpel gezegd: hoe langer schadevrij, hoe hoger de korting en hoe minder premie je betaalt. Rijd je regelmatig schade, dan daal je in schadevrije jaren (-5 jaar per schadegeval) en dat heeft een negatieve invloed op je verzekeringspremie.
Met de zogenaamde bonus-malusladder bepalen verzekeraars vervolgens op basis van het aantal schadevrije jaren de hoogte van de korting op je verzekeringspremie. Let op: dit kan ook negatief uitpakken als je geen of negatieve schadevrije jaren hebt.
In je verzekeringspolis via je tussenpersoon van je verzekeraar of via de database Roy-data kun je controleren hoeveel schadevrije jaren jij al hebt opgebouwd.
Wanneer vervallen schadevrije jaren?
Heb je ondertussen al meerdere schadevrije jaren opgebouwd, dan ben je wellicht ook nieuwsgierig of deze schadevrije jaren ook kunnen komen te vervallen. Hierbij is het goed om te weten dat tijdens de looptijd van je autoverzekering je schadevrije jaren niet kunnen vervallen. Echter, zodra je schade rijdt, kun je wel een aantal schadevrije jaren verliezen. Dit resulteert vaak weer in een hogere premie, omdat je door het claimen van schade lager op de bonus-malus ladder staat en daardoor minder no-claimkorting ontvangt.
Wanneer vervallen schadevrije jaren dan wel?
In Nederland vervallen schadevrije jaren na een bepaalde periode van inactiviteit. Dit betekent dat als je een tijd geen autoverzekering op je naam hebt staan, je aantal opgebouwde jaren van schadevrij rijden verdwijnt. Ook kun je je autoverzekering tijdelijk stopzetten. Je onderbreekt als het ware de autoverzekering zonder deze te beëindigen, dit heet opschorten. Bij de meeste verzekeraars geldt dat je schadevrije jaren 3 jaar geldig zijn. Je schadevrije jaren zijn dus niet onbeperkt geldig.
Vervaltijd schadevrije jaren per verzekeraar
De stelregel is dus: na 3 inactieve jaren vervallen je schadevrije jaren, maar niet elke verzekeraar hanteert dezelfde termijn. Bij sommigen vervallen je schadevrije jaren al eerder, terwijl anderen een termijn van drie jaar hanteren.
Zo zijn bij verzekeraar ZLM de schadevrije jaren maar 2 jaar geldig, terwijl ABN AMRO, Allianz Direct en Inshared een termijn van 4 jaar hanteren. Aegon is op dit moment de koploper, ben je daar verzekerd, dan zijn je schadevrije jaren wel 5 jaar geldig.
Kun je schadevrije jaren verliezen?
Tijdens de looptijd van je autoverzekering vervallen je schadevrije jaren dus niet, maar je kunt wel schadevrije jaren verliezen. Dit gebeurt wanneer je een schade claimt waarbij je als bestuurder aansprakelijk bent. Sinds 2016 geldt de regel dat bij iedere schadeclaim je 5 schadevrije jaren verliest. Heb je meerdere jaren achter elkaar schade, dan kan het dus zijn dat je negatieve schadevrije jaren opbouwt en je premie percentueel flink stijgt.
Er zijn ook uitzonderingen waarbij schade niet ten koste gaat van je schadevrije jaren, dit zijn bijvoorbeeld schades die binnen je WA beperkt casco vallen, zoals diefstal van je auto of ruit-, storm- of hagelschade.
Kunnen negatieve schadevrije jaren vervallen?
Net zoals je positieve schadevrije jaren (de jaren die korting op je premie opleveren) kunnen ook je negatieve schadevrije jaren, die je opbouwt na het claimen van schade, vervallen. Ook hiervoor geldt bij de meeste verzekeraars een termijn van 3 jaar. Maar sommige verzekeraars hanteren een periode van 4 of 5 jaar.
Heb je (in het verleden) weleens te maken gehad met negatieve schadevrije jaren, dan kan het verstandig zijn om bij het afsluiten van je autoverzekering te controleren hoeveel jaar jouw beoogde verzekeraar terugkijkt in Roy Data.
Schadevrije jaren overdragen
Voorheen was het niet mogelijk om je schadevrije jaren over te dragen, maar sinds 1 januari 2022 zijn de regels in jouw voordeel veranderd. Zo kunnen schadevrije jaren worden overgedragen op de achterblijvende partner na overlijden van de (hoofd)verzekerde. Heb je langere tijd in het buitenland gewoond of maak je gebruik van een leaseauto, dan is het nu mogelijk je schadevrije jaren over te dragen. Zo raak je wat je hebt opgebouwd niet kwijt, wel zo prettig.
Ook is het mogelijk om je schadevrije jaren mee te nemen naar een andere autoverzekeraar. Bij aanvang van je nieuwe autoverzekering ga je verder met het aantal opgebouwde schadevrije jaren en je huidige positie op de bonus-malusladder van je nieuwe verzekeraar.
Bespaar op je autoverzekering
Overweeg je de overstap naar een andere auto of verzekeraar? Door slim om te gaan met je schadevrije jaren, kun je flink besparen op je autoverzekering. Autoverzekering.nl helpt jou om de beste deal te vinden voor jouw autoverzekering. Ga naar onze onafhankelijke vergelijker en krijg gratis advies voor de beste verzekering voor jouw situatie.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!