Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
16-07-2024

Drukte op de weg tijdens de zomervakantie: wanneer is het Zwarte Zaterdag?

Gedurende de zomermaanden zijn er specifieke dagen waarop het verkeer aanzienlijk drukker is. Wat houdt Zwarte Zaterdag in en hoe kun je deze drukte ontwijken?

2 minuten 16-07-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Wanneer je tijdens de zomer met de auto op vakantie gaat, is het goed om te weten op welke dagen de wegen het drukst zijn. In Europa wordt tijdens de zomermaanden vaak gesproken over “Zwarte Zaterdag”. Dit zijn dagen waarop uitzonderlijk veel verkeer wordt verwacht op de snelwegen richting populaire vakantiebestemmingen. Het is aan te raden deze dagen te vermijden om lange files te voorkomen. In dit artikel vertellen wij op welke dagen de meeste drukte wordt verwacht.

Wat houdt Zwarte Zaterdag in?

Zwarte Zaterdag verwijst naar dagen met extreme verkeersdrukte in de zomer. Zwarte Zaterdag staat bekend om de extreem lange files en verkeersopstoppingen, veroorzaakt door miljoenen vakantiegangers die tegelijkertijd hun vakantiebestemming proberen te bereiken of naar huis terugkeren. De term is ontstaan door Bison Futé, een Franse verkeerswebsite, die de zwarte kleur gebruikt om extreme drukte op de wegen aan te geven. Dit was naar aanleiding van een ernstig verkeersongeluk.

De drukste dagen vallen voornamelijk in de laatste weekenden van juli en de eerste weekenden van augustus. Dit jaar wordt de meeste drukte verwacht op zaterdag 27 juli en zaterdag 3 augustus. Naast deze specifieke dagen is het verkeer ook erg druk op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen in de omliggende weken.

Verwachtingen drukte per land

Frankrijk

In Frankrijk staat vooral de Autoroute du Soleil bekend om de files. Er wordt topdrukte verwacht in het weekend van 26 juli en 3 augustus, zowel in zuidelijke richting als noordelijke richting. Ook in de weekenden van 5 juli tot en met 19 juli is er veel verkeer richting het zuiden. Op 20 en 21 juli, en op 9, 10, 11, 17, 30 en 31 augustus is er veel verkeer in beide richtingen, met de grootste drukte op de zaterdagen. In augustus zijn er ook drukke dagen richting het noorden, namelijk op 16, 18, 23, 24 en 25 augustus.

Duitsland

Ook in Duitsland is drukte onvermijdelijk. In de weekenden van 13 juli tot en met 31 augustus is er veel verkeer in beide richtingen. Zelfs in september blijft het druk, met name op 6 en 7 september.

België

Hoewel er in België geen dagen zijn waarop extreme drukte wordt verwacht, zullen de zomerweekenden zeer druk zijn. Op zaterdag 6, 13 en 20 juli is veel verkeer in zuidelijke richting te verwachten. Op zaterdag 27 juli en de zaterdagen 3, 10, 17 en 24 augustus zal het in beide richtingen zeer druk zijn.

Spanje, Italië, Zwitserland, Oostenrijk

In deze landen zullen de wegen eveneens druk zijn rond de verwachte zwarte zaterdagen. Vooral de routes naar grote steden en populaire vakantiebestemmingen zullen overvol zijn.

“Zwarte Zaterdag betekent veel files en vertragingen, maar met een goede voorbereiding kun je de drukte ontwijken en toch zorgen voor een aangename rit. Vertrek vroeg, houd rekening met de drukste dagen, plan alternatieve routes en zorg voor voldoende eten, drinken en entertainment voor onderweg.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 16-07-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven