Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Cataloguswaarde auto

Iedere Nederlandse auto heeft een cataloguswaarde die staat geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Maar wat betekent de cataloguswaarde precies en wanneer heb je deze waarde nodig? Je leest het hier.

Wat betekent cataloguswaarde?

De cataloguswaarde van een auto is de oorspronkelijke prijs die je betaalde toen de auto nieuw was (bij de introductie op de markt), inclusief btw en bpm. Dit bedrag omvat ook de standaard accessoires die bij de auto horen. Radio’s bijvoorbeeld, maar ook navigatiesystemen, spiegels en airbags.

Zodra je het eerste deel van het kentekenbewijs ontvangt, legt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de cataloguswaarde vast in hun database. Deze geregistreerde waarde blijft onveranderd gedurende de gehele levensduur van de auto. Veranderingen in de marktwaarde en de staat van je auto hebben hier dus geen invloed op.

Cataloguswaarde auto opzoeken

Weet je het kenteken van een auto? Dan kun je de bijbehorende cataloguswaarde opzoeken. Dit doe je gemakkelijk zelf op de website van de RDW. Vul het kenteken in en klik op ‘gegevens opvragen’. Via het knopje ‘fiscaal’ krijg je nu een aantal gegevens te zien, waaronder de cataloguswaarde.

Cataloguswaarde

Waarom is de cataloguswaarde van belang?

In het dagelijks leven is de cataloguswaarde van je auto natuurlijk niet belangrijk. Toch zijn er een aantal situaties waarin je deze waarde moet kunnen opgeven. Instanties kunnen hier namelijk om vragen wanneer je bepaalde administratieve zaken wilt regelen. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Verzekeringen: autoverzekeraars gebruiken onder meer de cataloguswaarde om de premie van een WA beperkt casco of all risk verzekering te berekenen. Een hogere waarde leidt vaak tot een hogere premie, omdat de verzekeringsmaatschappij de kosten bij autoschade moet dekken.
  • Bijtelling voor zakelijke auto’s: voor zakelijke rijders wordt de bijtelling berekend op basis van de cataloguswaarde. Dit percentage wordt bij je inkomen opgeteld als je de auto privé gebruikt, wat invloed heeft op je inkomstenbelasting.
  • Leasetarieven: leasemaatschappijen gebruiken de cataloguswaarde om het maandelijkse leasetarief te berekenen. Een hogere cataloguswaarde resulteert vaak in hogere leasekosten.
  • Inruilwaarde en verkoop: bij inruil of verkoop wordt de cataloguswaarde vaak als basis gebruikt om een eerlijke prijs te bepalen, zowel door kopers als dealers.
“Heb je alleen een WA-verzekering? Dan heeft de cataloguswaarde geen invloed op de hoogte van je premie. Een WA-verzekering dekt namelijk alleen schade die je met je auto aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. De waarde van je eigen auto is hierdoor niet relevant.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Nieuwwaarde, aanschafwaarde en dagwaarde

Naast de cataloguswaarde kennen we in de autowereld nog een aantal vergelijkbare waardes:

  • Nieuwwaarde: de waarde van de auto toen het op kenteken werd gezet, inclusief btw, bpm en extra accessoires zoals bekleding en speakers.
  • Aanschafwaarde: het bedrag dat je daadwerkelijk hebt betaald voor je auto, inclusief eventuele kortingen en extra’s. Deze waarde wordt vooral gebruikt bij tweedehands auto’s.
  • Dagwaarde: de huidige marktwaarde van je auto, bepaald door factoren zoals leeftijd, kilometerstand en onderhoud. Je doet dus de nieuwwaarde min alle afschrijvingen. Dit is de waarde die de meeste verzekeraars gebruiken om uit te keren bij schade of diefstal.

De nieuwwaarde lijkt dus erg op de cataloguswaarde, maar is niet precies hetzelfde. Zo duidt de cataloguswaarde op het bedrag dat de auto waard was toen deze op de markt kwam, en de nieuwwaarde op de waarde van de auto toen deze op jouw naam werd gezet.

Net als de dagwaarde, wordt ook de nieuwwaarde gebruikt bij het afhandelen van verzekeringsclaims. Heb je een nieuwwaarderegeling afgesloten voor een nieuwe auto? Dan krijg je binnen een bepaalde periode bij diefstal of total loss de nieuwwaarde uitgekeerd zodat je opnieuw een vergelijkbare auto kunt kopen.

Autoverzekering vergelijken

Op zoek naar een autoverzekering? WA-, WA beperkt casco of all risk? Of misschien met nieuwwaarderegeling voor een nieuwe auto? Wij helpen je kiezen. Vul onze vergelijker in en wij zetten de voordeligste opties voor je op een rij.

Vul in en bereken je premie
Gratis bol cadeaukaart bij je nieuwe autoverzekering.

Sluit nu een nieuwe autoverzekering af via Autoverzekering.nl en ontvang een bol cadeaukaart ter waarde van € 25,-.

Lees onze actievoorwaarden voor meer informatie.

€ 25,- cadeaukaart bij je overstap!
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De cataloguswaarde van je auto zoek je op via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Door je kenteken in te voeren, krijg je onder het kopje ‘fiscaal’ de cataloguswaarde van je auto te zien. Lukt dit niet? Dan kun je ook de oorspronkelijke factuur van de auto of informatie van de dealer raadplegen.

De cataloguswaarde van een tweedehands auto blijft gelijk aan de oorspronkelijke nieuwprijs zoals deze ooit is vastgesteld door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Je vraagt de cataloguswaarde op via de website van de RDW.

Nee, de cataloguswaarde blijft altijd hetzelfde en wordt vastgesteld bij de eerste registratie van de auto. Wat wel verandert, is de dagwaarde. Deze is afhankelijk is van factoren zoals leeftijd, kilometerstand en onderhoud.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven