Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
10-09-2024

Nieuwe CO2-belasting laat benzineprijzen stijgen

Door de intreding van een nieuwe CO2-belasting zullen de benzineprijzen stijgen. Lees hier wat dit precies inhoudt.

2 minuten 18-09-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Brandstofprijzen in Nederland zullen flink omhoog gaan door een nieuwe Europese CO2-belasting. Belangenorganisaties zijn bezorgd dat de Nederlandse overheid de opbrengsten hiervan gebruikt om begrotingstekorten op te vullen, in plaats van te investeren in duurzame en betaalbare mobiliteit. Vooral huishoudens met lagere inkomens zullen de gevolgen merken van de stijgende brandstofprijzen.

Europese CO2-belasting

Door een nieuwe Europese CO2-belasting, de zogenaamde ETS-2, zullen prijzen van benzine, diesel en LPG in Nederland flink stijgen. Dit betekent dat bedrijven die brandstof verkopen, moeten betalen voor de CO2 die hun producten uitstoten. Die kosten worden doorberekend aan de consumenten, waardoor de prijs aan de pomp omhoog gaat. Dit is naar verwachting 11 cent per liter extra bij benzine en 13 cent per liter extra bij diesel.

“Als de benzineprijs nu € 2,- per liter is, kost een volle tank van 50 liter € 100,-. Door de verhoging van 11 cent per liter betaal je straks € 105,50 voor dezelfde tank. Dit betekent extra kosten van €5,50 per tankbeurt.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

CO2-belasting vult begrotingsgat, geen investering in duurzame mobiliteit

Op dit moment wil de Nederlandse overheid de opbrengsten hiervan gebruiken om gaten in de begroting te vullen. Dit betekent dat het geld niet wordt besteed aan verduurzaming van mobiliteit, terwijl dat juist het doel zou moeten zijn van een CO2-belasting. Het gaat hierbij om ongeveer 1 tot 1,5 miljard euro per jaar. Verschillende organisaties, zoals BOVAG, hebben de overheid daarom opgeroepen om deze plannen te heroverwegen en ervoor te zorgen dat het geld wordt gebruikt om duurzaam vervoer voor iedereen betaalbaar te maken.

Wat betekent dit voor Nederlanders?

De stijgende brandstofprijzen zullen vooral mensen met een lager inkomen hard raken. Zonder subsidies voor elektrische auto’s of investeringen in goedkopere, duurzamere alternatieven, zal deze groep meer moeten betalen aan de pomp, zonder dat ze kunnen overstappen naar duurzamer vervoer. Het is nog even wachten op wat Prinsjesdag zal brengen met betrekking tot het mogelijk verlengen van de korting op de brandstofaccijns.

“Om de stijgende brandstofkosten op te vangen, kunnen automobilisten nu al geld besparen door bijvoorbeeld autoverzekeringen te vergelijken. Door verschillende aanbieders naast elkaar te zetten, kun je vaak veel geld besparen op je maandelijkse premie. ”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 18-09-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven