Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
24-10-2024

Autorijders in Amsterdam, zet je schrap: strengere milieumaatregelen voor bestel- en vrachtauto’s

Er zijn nieuwe maatregelen aangekondigd ter verscherping van de huidige milieuzones in Amsterdam en andere steden. Zo komen er zelfs uitstootvrije zones voor verschillende voertuigen.

3 minuten 24-10-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Vanaf 1 januari 2025 worden de verkeersregels in Amsterdam aangescherpt. De milieuzones voor personen- en bedrijfsauto’s worden strenger en de stad voert uitstootvrije zones in voor diverse voertuigen. Deze veranderingen zullen een grote impact hebben op het verkeer in de hoofdstad.

Strengere maatregelen op huidige regels

Binnen de Ring A10 worden de milieuregels voor dieselpersonen- en bedrijfsauto’s aangescherpt. Vanaf 1 januari 2025 zullen dieselvoertuigen met een emissieklasse 4 geen toegang meer krijgen tot dit gebied.

Uitstootvrije zones voor bestel- en vrachtauto’s

Vanaf 1 januari 2025 voert de gemeente Amsterdam een uitstootvrije zone in voor nieuwe zakelijke bestel- en vrachtauto’s binnen de S100. Dit betekent dat alle nieuw gekochte voertuigen in deze zone uitstootvrij moeten zijn. Dit geldt ook voor hybride voertuigen, aangezien deze nog steeds schadelijke stoffen uitstoten. Voor bestel- en vrachtauto’s die voor 1 januari 2025 zijn geregistreerd, zijn er landelijke overgangsregelingen die tot 2030 gelden.

Meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente Amsterdam.

“Bestel- en vrachtauto’s die rijden op diesel, benzine, aardgas of LPG, inclusief hybride voertuigen, die voor 1 januari 2025 geregistreerd zijn, kunnen gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor hebben deze voertuigen langer toegang tot de uitstootvrije zone binnen de S100. Hiermee probeert de gemeente in ieder geval de bedrijven tegemoet te komen”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Huidige situatie milieuzones

Momenteel hebben vier steden in Nederland een milieuzone voor dieselpersonen- en bestelauto’s: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Maastricht en Nijmegen zullen binnenkort ook milieuzones invoeren.

Regels voor vrachtauto’s en autobussen

In vijftien Nederlandse gemeenten zijn er momenteel milieuzones voor dieselvrachtauto’s, waaronder Amsterdam, Arnhem, Breda en Den Haag. De gemeente Haarlem heeft per 1 januari 2022 een milieuzone voor vrachtauto’s ingevoerd. Bovendien is de Euro VI-zone Maasvlakte per 1 januari 2022 omgezet in een officiële milieuzone.

Daarnaast hebben Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht ook milieuzones voor autobussen. Zowel Den Haag als Utrecht hebben sinds 1 januari 2022 deze zones ingevoerd.
Voor meer informatie over de locaties van milieuzones in Nederland en om te controleren waar je wel en niet mag rijden met je auto, kun je terecht op milieuzones.nl.

Wat gebeurt er als ik mij niet houd aan de milieuzone?

Rijd jij met een “vervuilende auto” in een van de emissiezones? Dan krijg je een boete. De boete in de gemeente Amsterdam bedraagt € 120.

“Het is wel mogelijk om een ontheffing aan te vragen, bijvoorbeeld voor je dieselbestelauto. Je betaalt in Amsterdam zo’n € 56,40 per ontheffing, met een maximum van 6 dagontheffingen per jaar. De ontheffing is bij ingang 30 uur geldig.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 24-10-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven