Eenzijdige autoschade
Eenzijdige autoschade, wat houdt dit precies in? Op deze pagina lees je wat er wordt bedoeld met eenzijdige autoschade en wanneer je deze schade het beste kunt claimen.
Wat is eenzijdige autoschade?
Er is sprake van eenzijdige schade wanneer je schade aan je auto hebt veroorzaakt door tegen een ander object aan te rijden. Dit kan bijvoorbeeld een paaltje, boom of verkeersbord zijn. Bij eenzijdige schade is er geen andere weggebruiker betrokken bij het ongeluk. Sommige verzekeraars noemen dit ook wel enkelzijdige autoschade.
Wat moet je doen bij enkelzijdige schade?
Als je enkelzijdige schade veroorzaakt aan wegmeubilair, dien je dit te melden bij je verzekering en de politie. Bij het niet melden van de schade ben je strafbaar.
Wegmeubilair zijn voorwerpen die in de openbare ruimte staan. Denk bijvoorbeeld aan: afvalcontainers, banken, parkeerautomaten, lantaarnpalen en verkeersborden.
Vul ook een Europees schadeformulier in. Bij een eenzijdig ongeval hoef je natuurlijk geen gegevens van een tegenpartij in te vullen. Maak wel foto’s van de schade en vraag de naam- en contactgegevens van eventuele getuigen.
Eenzijdig ongeval: wat dekt de verzekering?
Wanneer er andere passagiers in de auto zaten, zijn zij standaard meeverzekerd voor letselschade via de WA-, WA beperkt casco en all risk verzekering. De autoschade die ontstaat na een eenzijdige botsing wordt in sommige gevallen vergoed door de verzekeraar. Dit hangt ervan af of je schuldig bent aan het ongeval en of jouw autoverzekering deze schade dekt.
Eenzijdig ongeval: WA-verzekering
In Nederland ben je verplicht in ieder geval de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met deze verzekering wordt de schade vergoed die je als automobilist bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto en letselschade die je als bestuurder zelf lijdt, wordt niet gedekt door de WA-verzekering.
Eenzijdig ongeval: WA beperkt casco
Met een WA beperkt casco verzekering ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Bijvoorbeeld bij diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Ook met deze verzekering ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen auto bij een eenzijdig ongeval.
Eenzijdig ongeval: all risk verzekering
De all risk verzekering is de meest uitgebreide dekking. Met een all risk verzekering ben je wel verzekerd voor schade aan je eigen auto, ook al ben je er zelf schuldig aan.
Schade die jij met je auto hebt aangericht aan een object, wordt door de wegbeheerder bij je verzekeraar neergelegd. Deze schade aan het wegmeubilair wordt vergoed vanuit jouw autoverzekering.
Eigen risico
Als je een verzekering hebt met eigen risico en de schade jouw schuld is, dan moet je het eigen risico betalen. Dit geldt ook wanneer je de schade niet kunt verhalen bij een andere partij.
Schade claimen of zelf betalen?
Wanneer je een all risk verzekering hebt, wordt de eenzijdige schade door je verzekeraar vergoed. Toch is het soms voordeliger om de schade niet te claimen. Het claimen zorgt er namelijk voor dat je no-claim korting daalt en je terugvalt in je schadevrije jaren. Hierdoor ga je hoogstwaarschijnlijk een hogere premie betalen. Wanneer de schade klein is, is het dus vaak verstandiger om het zelf te betalen.
Basisdekkingen autoverzekering
Bekijk hier een overzicht van de verschillende basisdekkingen waar je uit kunt kiezen wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten.
WA-verzekering
In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.
WA beperkt casco
WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.
All risk
Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.
Autoverzekering die schade vergoedt
Wil je graag een autoverzekering die de meeste schade vergoedt? Op Autoverzekering.nl kun je snel autoverzekeringen vergelijken en de dekking kiezen die het beste aansluit op je persoonlijke voorkeuren. Onze vergelijker is 100% onafhankelijk en je kunt hiermee een ruim aanbod van autoverzekeraars vergelijken.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Veelgestelde vragen
Eenzijdige schade is schade aan je auto die je veroorzaakt door tegen een object te rijden, zoals een paaltje of boom. Bij een eenzijdig ongeval ben jij de enige betrokken verkeersdeelnemer. Sommige verzekeraars noemen dit ook wel enkelzijdige autoschade.
Als je een autoverzekering afsluit, ontvang je een schadeformulier per post of digitaal. Heb je geen schadeformulier meer? Dan kun je een nieuwe aanvragen bij je autoverzekeraar.
Op het formulier kun je op twee plekken de gegevens invullen, voertuig A en voertuig B. Het maakt niet uit bij welke je dit invult. Omdat het om een eenzijdig ongeval gaat, zijn niet alle vragen van toepassing. Bedenk welke vragen relevant zijn en zorg voor een zo compleet mogelijk formulier. Zo voorkom je dat je het formulier retour krijgt. Vergeet ook de achterzijde van het formulier niet!
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!