Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Nu een groot deel van de Nederlandse bevolking thuiswerkt vanwege de coronacrisis, staan auto’s dagen- of zelfs wekenlang stil. In eerste instantie lijkt dit voor veel autobezitters positief uit te pakken. Je bespaart immers op benzinekosten en je helpt tegelijkertijd het milieu door je CO2 uitstoot te verlagen. Maar het stil laten staan van je auto heeft ook een keerzijde. Het kan namelijk leiden tot blijvende schade aan je auto. Omdat wij je graag willen helpen met het voorkomen van schade aan je auto, zetten we de belangrijkste tips en informatie voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je auto goed onderhouden blijft.

Hoe vaak moet ik mijn auto gebruiken tijdens de coronacrisis?

Maak je niet meer elke dag gebruik van je auto? Dan is het aan te raden om hem in ieder geval één keer per week te gebruiken, bijvoorbeeld voor de wekelijkse boodschappen. Een ritje van ongeveer twintig minuten helpt problemen te voorkomen. Wanneer je auto langer dan drie weken stil staat dan kunnen er problemen ontstaan met de accu, de banden, de remmen en de brandstof in de tank.
Auto staat lang stil door coronacrisis

Wat gebeurt er met de accu als mijn auto lang stilstaat?

Wanneer je auto voor een lange tijd stilstaat, dan kan het voorkomen dat je auto weigert, omdat je accu leeg is. Door één keer per week een ritje met je auto te maken, zorg je ervoor dat de dynamo van de auto weer stroom aan de accu kan geven. Zo laat je de accu weer op en voorkom je een telefoontje naar de Wegenwacht.

Mijn accu is leeg, wat nu?

Als je accu leeg is geraakt dan kun je het beste de Wegenwacht bellen. Bij moderne auto’s kan er namelijk schade ontstaan als gevolg van ondeskundig handelen. Wil je het toch liever zelf doen? In dat geval kun je terecht op de website van de ANWB waarop je een uitgebreid stappenplan kunt vinden.

Heeft het stilstaan van de auto ook effect op mijn autobanden?

Ja, het stilstaan van je auto heeft ook effect op je banden. Als je banden permanent op dezelfde plek staan dan kan het onderste deel afgevlakt raken. Dit worden ook wel ‘vierkante banden’ genoemd. Je kunt dit voorkomen door je bandendruk te verhogen. Hiervoor zul je 0,5 bar meer druk in de band moeten aanbrengen dan is voorgeschreven voor jouw auto.

Gevolgen van stilstaan auto voor de remmen

Als je voor langere tijd geen gebruik maakt van je auto, dan bestaat er de kans dat de remmen vast komen te zitten. Je kunt dit vergelijken met het vastvriezen van de handrem tijdens de wintermaanden. De remschoentjes van je auto zorgen ervoor dat je auto op de handrem blijft staan, maar zij kunnen zich hechten aan het materiaal. Hierdoor komen de remmen vast te zitten en krijg je de auto niet meer van zijn plek. Gelukkig springt de verkleving vaak los wanneer je wegrijdt en lost het probleem zich vanzelf op.

Tip: Voorkom vastzittende remmen door je auto in de eerste versnelling te zetten in plaats van op de handrem.

Brandstof en stilstaan auto

Natuurlijk hopen we allemaal dat de coronacrisis snel voorbij is, maar het kan nog wel een paar maanden duren voordat alles weer normaal is. Gedurende deze tijd kan de brandstof in je auto verouderen, waardoor er verontreiniging ontstaat in de tank. Dit heeft tot gevolg dat het motorvermogen afneemt, je brandstofverbruik stijgt en je CO2-uitstoot toeneemt.

Terug naar boven