Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Automaat rijden

Hou je graag allebei je handen aan het stuur met een volledige focus op het verkeer? Dan is automaat rijden misschien wel iets voor jou. Hoe werkt het rijden in een automaat precies en wat zijn de voor- en nadelen? Op deze pagina lees je alles over de automaat.

Wat is een automaat?

Een automaat is een auto met automatische versnellingsbak, waarin de bestuurder niet zelf hoeft te schakelen. De versnellingsbak reageert automatisch op de snelheid en belasting van de motor, en switcht vanzelf naar de bijbehorende versnelling. Dit maakt dat een automaat voor veel mensen makkelijker te bedienen is dan een standaard schakelauto.

Voor- en nadelen op een rij

Het rijden in een automaat heeft zowel voor- als nadelen:

Voordelen automaat rijden

  • Het rijden in een automaat is relatief makkelijk. Je kunt beide handen aan het stuur houden en hoeft alleen je rechtervoet te gebruiken.
  • Omdat het makkelijker is, is automaat rijden ook veiliger. Je kunt je volledig focussen op het verkeer.
  • Vooral tijdens files en in drukke gebieden is het fijn als je niet hoeft te schakelen. Dit maakt je rit comfortabeler en soepeler, ook voor je passagiers.

Nadelen automaat rijden

  • Meestal ben je voor de aanschaf en het onderhoud van een automaat meer kwijt dan voor een schakelauto. Dit komt door de complexiteit van de onderdelen.
  • Oudere automaten kunnen minder zuinig zijn dan schakelauto’s. Heb je echter een nieuwer model? Dan kun je wat betreft brandstof juist goedkoper uit zijn.
  • Sommige automobilisten missen de controle van het schakelen wanneer ze in een automaat rijden. Ze zijn schakelen gewend en vinden een automaat daarom niet prettig rijden.

Is automaat rijden moeilijk?

Of een auto met automaat als een gemakkelijke manier van rijden wordt ervaren, hangt af van de persoon. Wel wordt het rijden in een automaat doorgaans als makkelijker ervaren dan rijden in een schakelauto. Begin je net met autorijden? Dan kun je met een automaat waarschijnlijk sneller uit de voeten.

Eerste keer automaat rijden

Heb je besloten om het automaat rijden eens te proberen? Bereid je dan voor door op te zoeken hoe de versnellingspook en pedalen werken. Overweeg daarnaast om een paar rondjes te rijden door een rustige wijk voordat je het drukke verkeer trotseert. De kans is groot dat je het rijden snel onder de knie hebt.

Hoe werkt een automaat?

De versnellingspook van een automaat ziet er net even anders uit dan die van een schakelauto. Zo vind je in elke automaat in ieder geval de volgende standen:

  • N (neutraal)
  • P (park)
  • R (reverse)
  • D (drive)

Daarnaast komen sommige automaten met extra standen 1, 2 en 3. Deze zorgen dat je auto zich beperkt tot de eerste (1), eerste twee (2) of eerste drie (3) versnellingen. Ook vind je in sommige automaten de standen M en S. M staat voor manual, en betekent dat je zelf bepaalt wanneer je auto schakelt. S staat voor sport. Dit betekent dat je auto minder snel opschakelt, waardoor er meer acceleratie plaatsvindt bij het gasgeven.

Automaat

Naast een andere versnellingsbak, heeft een automaat ook andere pedalen. Links zit de rem, en rechts zit het gaspedaal. Laat je de rem los, dan begint de auto al langzaam te rijden.

Automaat rijden uitleg

Een automaat is weliswaar makkelijker te bedienen dan een schakelauto, maar voordat je in een automaat gaat rijden zijn er een aantal dingen die je moet weten:

  • Om de auto te kunnen starten moet het rempedaal worden ingedrukt, vervolgens kan de bedieningshendel van de parkeerstand (P) in de rijden stand (D) worden gezet. Wanneer je achteruit moet rijden zet je de bedieningshendel in de achteruit stand (R).
  • Een automaat remt minder snel dan een schakelauto, begin daarom iets eerder met remmen dan je zou doen in een schakelauto.
  • Om in te kunnen halen is het nodig om kort te versnellen. Door het gaspedaal volledig in te drukken en dit vast te houden blijft de auto tijdelijk in een lagere versnelling zonder automatisch op te schakelen en kan de auto in korte tijd een hogere snelheid bereiken. Door gas terug te nemen gaat de auto weer over in het automatische schakelpatroon.
  • Zolang de automaat in de rijden stand (D) staat blijft de auto nooit uit zichzelf stilstaan. Als je na het remmen tot stilstand bent gekomen zul je het rempedaal ingedrukt moeten houden, als je deze loslaat zal de auto weer vooruit beginnen te rollen.
  • Wanneer je de auto wilt parkeren en je bent afgeremd, zet de bedieningshendel dan in de parkeerstand (P), zo schakel je de motor uit en zal de auto niet meer uit zichzelf bewegen.

De automatische versnellingsbak

Net als een handgeschakelde versnellingsbak, bestaat ook een automatische versnellingsbak uit complexe tandwielen en koppelingen die de auto in de juiste versnelling zetten. Wat een automatische versnellingsbak echter uniek maakt, is een koppelomvormer. Deze zorgt voor een soepele overbrenging van motorvermogen naar de transmissie, net als de koppeling in een handgeschakelde auto.

Verschillen met een handgeschakelde auto

De 3 grootste verschillen tussen een schakelauto en een automaat op een rijtje:

  • Een automaat heeft maar twee pedalen, een rem- en gaspedaal, de koppeling is niet nodig omdat er niet geschakeld hoeft te worden. Bij het rijden in een automaat hoef je daarom alleen je rechtervoet te gebruiken.
  • De versnellingspook is vervangen door een bedieningshendel waarmee je de automaat in verschillende standen kunt zetten zoals rijden, parkeerstand, in zijn vrij of achteruit.
  • Een automaat gaat vanzelf (rustig) rijden als de rempedaal wordt losgelaten, ook als het gaspedaal nog niet wordt ingedrukt.

Automaatrijbewijs code 78

Wil je snel je rijbewijs halen of ben je van plan om een automaat te kopen? Dan kan het voordelig zijn om een automaatrijbewijs te halen. Dit rijbewijs (met code 78 erop) krijg je wanneer je afrijdt in een automaat. Het slagen voor je rijexamen wordt hierdoor makkelijker want je hebt één belangrijke uitdaging minder aan je hoofd: het schakelen.

Wel komt het automaatrijbewijs met een belangrijk nadeel. Zo mag je alleen in een automaat rijden en ben je daarin dus beperkt.

“Heb je een rijbewijs voor een schakelauto? Dan mag je ook in een automaat rijden. Andersom geldt dit helaas niet. Wanneer je alleen een rijbewijs met code 78 hebt, zul je opnieuw rijexamen moeten doen met een schakelauto om ook deze te mogen besturen.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Tips automaat rijden

Klaar om met een automaat de weg op te gaan? Hou dan de volgende tips in gedachten:

  • P-stand onderweg: sta je nog niet volledig stil? Zet je auto dan nooit in de P-stand. Dit kan namelijk de transmissie beschadigen.
  • P-stand parkeren: sta je geparkeerd? Zet je auto dan juist wel in de P-stand. Zo voorkom je dat de auto per ongeluk wegrolt.
  • Sneller schakelen: laat het gaspedaal een beetje opkomen wanneer je de juiste snelheid hebt bereikt. Zo schakelt de auto naar een hogere versnelling, en dat is beter voor het milieu.
  • Eerder gas loslaten: laat met een automaat eerder gas los dan bij een schakelauto wanneer je wilt gaan stoppen. Ook afremmen op de motor is namelijk goed voor het milieu én het zorgt ervoor dat je remmen langer meegaan.

Autoverzekering vergelijken

Ben je op zoek naar een autoverzekering voor je automaat? Wij helpen je kiezen! Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de beste opties op basis van prijs en dekking voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 17-10-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De beste autoverzekering voor jouw automaat hangt af van je persoonlijke behoeften en budget. Is je auto ouder dan 10 jaar, dan is een WA-verzekering vaak voldoende. Als je auto tussen de 6 en 10 jaar oud is kun je beter voor WA beperkt casco kiezen. Voor een nieuwe auto tot 6 jaar oud is een all risk dekking meestal de beste keuze.

Vergelijk verschillende aanbieders om de beste deal te vinden.

Ja, een automaat is vaak iets duurder in aanschaf dan een handgeschakelde auto. Dit komt door de complexiteit van de onderdelen. Ook het onderhoud kan hierdoor iets duurder uitpakken.

Niet altijd. De levensduur van een automaat hangt voor een groot deel af van het onderhoud en de rijomstandigheden. Bij goed onderhoud kan een automaat net zo lang meegaan als een handgeschakelde auto.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven