Brandschade
Wanneer vergoedt je verzekering brandschade en wanneer val je terug op de bonus-malusladder? Autoverzekering.nl legt het aan je uit.
Autobrand kan ontstaan door bijvoorbeeld kortsluiting, lekkende vloeistoffen of vandalisme. Bij brandschade kunnen de kosten hoog oplopen. Het is dan fijn om te weten of jouw verzekering deze kosten dekt. Wanneer vergoedt je verzekering brandschade en wanneer val je terug op de bonus-malusladder? Autoverzekering.nl legt het aan je uit.
Dekking brandschade
Of je verzekerd bent voor brandschade ligt aan de dekking die je hebt. Als je een WA-verzekering hebt, zul je zelf voor de kosten moeten opdraaien. Heb je een WA beperkt casco of een all risk verzekering? Dan wordt de brandschade wél vergoed.
Bekijk hier een overzicht van de verschillende basisdekkingen waar je uit kunt kiezen wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten.
WA-verzekering
In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.
WA beperkt casco
WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.
All risk
Met een allrisk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.
Autoverzekering die schade vergoedt
Wil je graag een autoverzekering die de meeste schade vergoedt? Op Autoverzekering.nl kun je snel autoverzekeringen vergelijken en de dekking kiezen die het beste aansluit op je persoonlijke voorkeuren. Onze vergelijker is 100% onafhankelijk en je kunt hiermee een ruim aanbod van autoverzekeraars vergelijken.
Schade claimen na brandschade
Wanneer je brandschade claimt dan zal de verzekeraar eerst het schadebedrag vaststellen. Vaak gebeurt dit door een objectieve schade-expert. Hierbij wordt er gekeken naar de werkelijke schade en wordt er een schatting gemaakt hoeveel tijd het zal kosten om dit te repareren. Nadat de verzekeraar dit kostenplaatje heeft goedgekeurd, kan de auto gerepareerd worden. Daarna krijg je de reparatiekosten vergoed.
Auto total loss door brandschade
Is je auto total loss door brandschade? Dan krijg je een vergoeding van je autoverzekering, afhankelijk van de dekking. Deze vergoeding is gebaseerd op de dagwaarde die de auto had vóór de brandschade. Dit bedrag wordt vastgesteld aan de hand van de vergoedingsregeling. Ook is de vergoeding afhankelijk van welke regelingen jij hebt afgesloten, zoals een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling.
Let op: heb je een WA-verzekering? Dan krijg je geen vergoeding bij schade aan je eigen auto. Met een WA beperkt casco en all risk verzekering ben je wel verzekerd als je auto total loss is door de brandschade.
Brandschade zonder opzet
Is er sprake van brandschade zonder opzet? Dan heeft dit geen invloed op je bonus-malusladder en zul je dezelfde premie blijven betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oververhitting van de motor. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van je verzekeraar en de uitkeringsregeling (dagwaarde, occasionwaarde- of nieuwwaarde).
Moedwillig aangestoken brand
Is er sprake van moedwillig aangestoken brand? Dit kan wel voor een daling op de bonus-malusladder zorgen, waardoor je meer premie gaat betalen. Dit verschilt vaak per verzekeraar. Ongeveer de helft van de all risk autoverzekeringen vergoedt brandschade door vandalisme. Je kunt de schade claimen zonder dat dit gevolgen heeft voor de no-claimkorting en opgebouwde schadevrije jaren.
Is je auto jonger dan 3 jaar? Je kunt voor een vergoeding bij een nieuwe auto of tweedehands auto vaak tot 3 jaar na aanschaf aanspraak maken op de nieuwwaarderegeling of occasionwaarderegeling. Na 3 jaar ontvang je meestal alleen de dagwaarde uitkering als vergoeding. De dagwaarde wordt bepaald aan de hand van koerslijsten.
Brandschade door vandalisme? Doe aangifte
Bij brandschade door vandalisme blijft de dader vaak onbekend. Hierdoor is het lastig om de schade te verhalen op de dader. Het is echter wel belangrijk om aangifte te doen als je voor vandalisme verzekerd bent. Je hebt de aangifte namelijk nodig om de schade te kunnen claimen bij je verzekeraar. Het is daarnaast ook belangrijk om foto´s te maken van de schade, omdat je deze nodig hebt voor je verzekeraar.
Auto rijdt niet meer na brandschade
Is je auto zo erg beschadigd door de brand dat je niet meer kunt autorijden? Je kunt dan het beste contact opnemen met de alarmcentrale van je autoverzekeraar. Als je hiervoor verzekerd bent, ontvang je tijdelijk een vervangende auto. Vervolgens wordt je auto naar een garage of schroothoop weggesleept op kosten van je autoverzekeraar.
Brandschade in het buitenland
Heeft je auto brandschade in het buitenland? Ook dan kun je een vervangende auto krijgen van je verzekeraar als je hiervoor verzekerd bent. Vaak krijg je ook een vergoeding voor bewakingskosten, slepen, berging en de stalling van je auto. Als de garage nieuwe auto-onderdelen nodig heeft vanuit Nederland dan worden de verzendkosten van deze onderdelen meestal vergoed.
Waar biedt mijn autoverzekering dekking in het buitenland?
Op de groene kaart van je autoverzekering kun je zien waar je dekking hebt. In de landen die op de groene kaart staan, wordt de schade vergoed die je ook vergoed zou krijgen in Nederland. Het is verstandig om de groene kaart mee te nemen wanneer je op reis gaat, omdat het als internationaal verzekeringsbewijs dient. Daarnaast kun je op de groene kaart belangrijke telefoonnummers en belangrijke verzekeringsgegevens vinden die je nodig hebt als je in het buitenland schade rijdt.
Eigen risico
Heeft je auto brandschade en heb je een WA beperkt casco of een all risk verzekering? Dan zul je waarschijnlijk een eigen risico moeten betalen. Hoeveel dit eigen risico precies bedraagt verschilt per verzekeraar.
Autoverzekering vergelijken
Wil je graag een autoverzekering afsluiten die brandschade vergoedt? Kies dan voor een all risk dekking. Op Autoverzekering.nl kun je gemakkelijk autoverzekeringen met een all risk dekking vergelijken.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Ben je verzekerd voor brandschade? Vul dan een schadeformulier in en verzamel eventueel bewijs, zoals foto’s van de brand en de schade. Op het formulier vul je onder andere in wat de schade aan de auto is, of er getuigen zijn, hoe de brand is ontstaan en de datum, tijd en locatie van de brand. Doe bij brandstichting altijd aangifte bij de politie. De politie kan zich namelijk inzetten voor het opsporen van de dader.
Stop de motor en zet de motor af. Laat iedereen uit de auto stappen en zorg ervoor dat niemand teruggaat om persoonlijke spullen uit de auto te pakken. Doe alle deuren dicht en ga minimaal 30 meter van de brandende auto staan om vlammen en giftige stoffen te vermijden. Houd ook omstanders op afstand. Bel vervolgens direct 112.
Het wordt afgeraden om zelf de autobrand te blussen, want het openen van de deuren of de motorkap zorgt er voor dat er meer lucht komt in de auto. Hierdoor kan de auto sneller afbranden.
Brand kan ontstaan door een aanrijding, kortsluiting of lekkende vloeistoffen. In een auto zitten veel brandbare elementen zoals brandstof, kabels, banden en materialen in het interieur. Hierdoor kan vuur zich snel verspreiden.
Bij vandalisme gaat het om het expres kapot maken of beschadigen. Parkeerschade valt hier dus niet onder. Autoschade door vandalisme wordt niet door elke verzekering gedekt. Vaak ben je hier alleen voor verzekerd bij een all risk verzekering.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!