Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Letselschade bij een auto ongeluk

Als slachtoffer van letselschade krijg je ongewild te maken met complexe regels en procedures. Autoverzekering.nl legt uit wanneer je letselschade kunt claimen en wat het precies inhoudt.

Autoverzekering vergelijken

Wat is letselschade?

Letselschade is alle schade, zowel geestelijke als lichamelijke, die een slachtoffer ondervindt als gevolg van een ongeval. Denk bijvoorbeeld aan trauma of lichamelijk letsel. Ook materiële schade valt hieronder, zoals medische kosten of inkomensverlies omdat je niet kunt werken.

Letselschade claimen

Ben je betrokken geweest bij een ongeluk waarbij meerdere partijen betrokken waren? Je zult dan eerst je eigen verzekering moeten aanspreken en daarna die van de tegenpartij. Als je een all risk verzekering hebt afgesloten dan wordt de materiële schade al gedekt. Heb je een rechtsbijstandsverzekering of een inzittendenverzekering afgesloten? Dan is het makkelijker om de letselschade te verhalen.

Wanneer je letselschade claimt dan wil je natuurlijk weten wat je zoal vergoed krijgt. Hieronder vind je een overzicht:

  • Medische kosten
  • Inkomensverlies
  • Smartengeld
  • Juridische kosten

Schadeverzekering voor inzittenden

Als je een schadeverzekering voor inzittenden hebt afgesloten dan vergoedt de verzekeraar de letselschade voor alle passagiers. Je kunt de letselschade ook claimen op de WA-verzekering van de schuldige bestuurder. De verzekeraar moet in dit geval wel eerst antwoord op de schuldvraag vinden.

Was jij de bestuurder van de auto en heb je het ongeluk zelf veroorzaakt? Dan ben je met de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA beperkt casco of all risk) niet verzekerd voor letselschade. Als je hiervoor wel verzekerd wilt zijn, dan zul je een inzittendenverzekering moeten afsluiten (ongevallenverzekering of schadeverzekering inzittenden).

Rechtsbijstand voor schadeclaim

Bij letselschade is het mogelijk om rechtshulp in te schakelen om schade te claimen. Het proces van de schadeclaim kan overweldigend zijn voor iemand die niet bekend is met juridische procedures. Het kan daarom fijn zijn om een deskundige in te schakelen die je kan helpen, bijvoorbeeld bij het onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen en het verzamelen van bewijs. Zo kan jij je focussen op herstel. De rechtshulp wordt vergoed door een rechtsbijstandverzekering. De kosten van een letselschade advocaat worden niet vergoed door je rechtsbijstandverzekering en moeten worden betaald door de aansprakelijke partij of diens verzekeraar.

Aansprakelijkheid vaststellen

Voor een schadevergoeding stel je de dader aansprakelijk voor de schade. Zorg dat je na een ongeval samen met de andere partij het schadeformulier invult. Dit geldt als bewijs om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Daarnaast kun je bewijs verzamelen zoals getuigenverklaringen en foto’s. Met een doktersverklaring kun je aantonen dat de letselschade als gevolg van het ongeval is ontstaan.

Heb jij zelf het ongeluk veroorzaakt? Dan ben jij aansprakelijk en kan het slachtoffer een schadeclaim indienen bij jouw verzekeraar. Je zult dan waarschijnlijk in gesprek gaan over wat de schade precies inhoudt en de hoogte van de compensatie. Kunnen jullie het niet eens worden? Dan kan het slachtoffer ervoor kiezen om een juridische procedure te starten, waarbij de rechter uiteindelijk zal beslissen over de aansprakelijkheid en de hoogte van de schadevergoeding.

Aansprakelijkheid bij voetganger en fietsers

Wanneer je als automobilist een voetganger of fietser tot 14 jaar aanrijdt dan ben je altijd voor 100% aansprakelijk. Ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeluk. Als het slachtoffer ouder is dan 14 jaar dan ben je als automobilist voor minimaal 50% aansprakelijk. Wanneer je slachtoffer bent zul je zelf bewijs moeten aandragen van de geleden schade om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Wat moet je doen als je niemand aansprakelijk kunt stellen?

Als de dader na een aanrijding is doorgereden of als diegene niet verzekerd is, kun je contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer. Houd er rekening mee dat je hiervoor wel bewijs nodig hebt om de schade te claimen.

Schadebedrag letselschade

Het is voor slachtoffers vaak onduidelijk op welke vergoeding zij recht hebben. De partij die aansprakelijk is, kan de hoogte van het bedrag zelf bepalen. Deze partij doet vaak een aanbod dat je binnen een bepaalde termijn moet accepteren.

Vind je de aangeboden vergoeding te laag? Je kunt dan altijd nog onderhandelen over de vergoeding. Het is verstandig om altijd een specificatie of berekening van de geboden schadevergoeding te eisen van de tegenpartij. Daarnaast kun je zelf ook bewijzen aandragen voor alle onkosten.

Smartengeld

Smartengeld is de vergoeding van immateriële schade als gevolg van letsel. Enkele voorbeelden van dit letsel zijn: leed, pijn, gederfde levensvreugde en psychische schade. Het vaststellen van de hoogte van het smartengeld is niet eenvoudig, omdat het om immateriële, niet (direct) zichtbare schade of niet concreet op geld waardeerbare schade gaat.

Verzekeraars baseren de hoogte van het smartengeld op basis van eerdere rechterlijke uitspraken in Het Smartenboek van de ANWB.

Afhandelen letselschadeclaim

Het afhandelen van een letselschadeclaim kan erg lang duren. In sommige gevallen kan de zaak niet worden afgesloten, bijvoorbeeld als je een whiplash of gebroken rug hebt opgelopen. Je mag daarom als verzekerde na drie jaar een andere partij inschakelen.

Er geldt voor verzekeraars een gedragscode Behandeling Letselschade. Hiermee kunnen zij letselschade sneller afhandelen.

Tips bij claimen

  1. Zorg voor bewijzen. Maak een verslag van de gebeurtenissen rondom het ongeluk, verzamel getuigen en beeldmateriaal.
  2. Ga naar de huisarts. Ga altijd direct naar de (huis)arts voor bewijs van de letselschade.
  3. Stel de wederpartij aansprakelijk. Doe dit via het schadeformulier van de verzekeraar. Stel de wederpartij bij een verkeersongeval met een motorvoertuig binnen 3 jaar aansprakelijk. Voor andere letselschadezaken geldt 5 jaar.
  4. Waarborgfonds Motorverkeer bij onbekende dader.  Is de dader doorgereden of onverzekerd? Klop dan aan bij het Waarborgfonds Motorverkeer.
  5. Houd alle onkosten nauwkeurig bij. In principe kun je alle kosten claimen als gevolg van het ongeluk. Ook misgelopen inkomsten uit arbeid vallen hieronder. Het is wel van belang dat je daar bewijsstukken voor aan kunt leveren. Bijvoorbeeld een verklaring van de werkgever.
  6. Eis zelf ook bewijs. Vraag de verzekering op welke objectieve maatstaven de schadevergoeding is gebaseerd en vraag een berekening.

Vergoeding affectieschade

Naasten van overleden slachtoffers of slachtoffers die ernstig letsel hebben opgelopen door de fout van een ander, hebben sinds 1 januari 2019 recht op vergoeding van affectieschade. Het betreft dierbaren die verdriet hebben door wat het slachtoffer is overkomen. De naasten die hiervoor in aanmerking komen zijn: de partner van het slachtoffer, de kinderen en de ouders.

De aansprakelijke tegenpartij zal een vast bedrag moeten betalen tussen de €12.500 en €20.000. Deze kosten komen uiteindelijk bij de verzekeraars terecht, wat voor een druk op de premies zorgt.

Letselschade-expert

Het afhandelen van letselschade is niet eenvoudig. Je krijgt vaak te maken met complexe regels en procedures. Het is daarom verstandig om een letselschade-expert in te schakelen. Je kunt ervoor kiezen om een letselschade-expert of een letselschade-advocaat in te schakelen. Het verschil tussen de twee is dat een letselschade-advocaat onder toezicht staat, terwijl letselschade-expert een vrij beroep is.

Waar vind ik een letselschade-expert?

Je kunt een letselschade-expert vinden via het Register Letselschade, het register van Nivre en de Vereniging van Letselschade Advocaten.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 20-11-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een inzittendenverzekering biedt dekking als jij of andere passagiers licht tot ernstig gewond raken of zelfs overlijden door een ongeluk. Je kunt deze aanvullende verzekering bij jouw WA-verzekering, beperkt casco of all risk afsluiten.

Heeft de tegenpartij een ongeluk veroorzaakt? Stel diegene dan zo snel mogelijk schriftelijk aansprakelijk. Dit kan via het schadeformulier. Slachtoffers moeten zelf bewijs leveren van de geleden schade om een vergoeding te ontvangen. Vraag daarom je huisarts om een schriftelijke verklaring om de letselschade aan te tonen.

Letselschade bestaat uit materiële schade en immateriële schade. Materiële schade is bijvoorbeeld inkomensverlies en medische kosten. Onder immateriële schade vallen lichamelijke en geestelijke klachten, zoals pijn en verdriet.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven