Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Hoe meld ik schade bij mijn verzekeraar?

Het is belangrijk dat je schade aan je eigen auto meldt bij je autoverzekeraar. Per verzekeraar zijn er echter verschillende mogelijkheden voor hoe je dit kunt doorgeven.

Wanneer schade melden

Schade die je aan je eigen auto hebt veroorzaakt, hoef je niet per se te melden bij de verzekeraar. Je kunt de schade claimen, maar dit heeft wel gevolgen voor de premie en zorgt voor een daling in je schadevrije jaren. Wanneer je een kleine autoschade hebt met lage reparatiekosten, kan het daarom verstandiger zijn om de schade zelf te betalen en deze niet te claimen.

In de volgende situaties is het wél verstandig om de schade aan je verzekeraar te melden:

  • De kosten voor de reparatie zijn te hoog om zelf te betalen
  • Je hebt een no-claimbeschermer
  • Je hebt zoveel schadevrije jaren opgebouwd, dat het geen effect heeft als je terugvalt op de bonus-malusladder
  • De schade is niet je eigen schuld

Let op: heb je schade bij een ander veroorzaakt? Dan ben je altijd verplicht dit te melden.

Hoe meld je de schade bij je verzekeraar?

Hoe je de schade kunt melden, verschilt per verzekeraar. Hieronder vind je een lijst met verzekeraars waar je kunt lezen hoe je de schade precies kunt melden.

ABN AMRO autoverzekering
AEGON autoverzekering
Allianz Direct autoverzekering
AllSecur autoverzekering
ANWB autoverzekering
a.s.r. autoverzekering
a.s.r. ik kies zelf autoverzekering
Audi autoverzekering
Avéro Achmea autoverzekering
Bovemij autoverzekering
Centraal Beheer autoverzekering
Delta Lloyd autoverzekering
DutchInsurance
FBTO autoverzekering
InShared autoverzekering
Lancyr autoverzekering
Nationale Nederlanden autoverzekering
Neerlandse autoverzekering
OHRA autoverzekering
Rhion autoverzekering
SEAT autoverzekering
Skoda
Univé autoverzekering
Volkswagen autoverzekering

Wat te doen bij schade

  1. Zorg allereerst voor een veilige situatie.
    Breng bij een ongeval jezelf en andere passagiers of betrokkenen in veiligheid. Bel eventueel de hulpdiensten.
  2. Vul het schadeformulier in.
    Is er een andere partij betrokken? Vul dan direct het schadeformulier samen in.
  3. Verzamel informatie.
    Maak foto’s van de schade, vul het schadeformulier in, schrijf kentekens op van betrokken auto’s en verzamel gegevens en verklaringen van getuigen.
  4. Meld de schade.
    Doe dit zo snel mogelijk. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar.

Proces na schade melden

Heb je alle gegevens verzameld en de schade gemeld? Dan gaat de verzekeraar controleren of de gegevens compleet zijn. Het kan zijn dat je wordt gevraagd om meer informatie te sturen. Ook kan het voorkomen dat er een schade-expert wordt ingeschakeld. Deze zal de grootte van de schade inschatten en een rapport opstellen. Wanneer je het niet eens bent met de expert, kun je zelf een andere expert inschakelen.

Daarna kijkt de verzekeraar of de schade gedekt is en hoeveel er uitgekeerd zal worden. De verzekeraar kan een aangesloten herstelbedrijf inschakelen, of je kunt zelf een herstelbedrijf kiezen. Bij een aangesloten schadeherstelbedrijf betaal je vaak geen of een lager eigen risico. Als je niet naar een aangesloten herstelbedrijf gaat, zul je een hoger bedrag aan eigen risico moeten betalen. Hoeveel dit precies is verschilt per verzekeraar. Bekijk de polisvoorwaarden voor meer informatie.

Wordt je schade niet gedekt? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het herstellen van de schade en de kosten hiervan.

Soorten schade

Autoschade kan verschillende vormen hebben. Als een auto bijvoorbeeld tegen een object of een andere auto botst, noemen we dat eenzijdige schade. Als twee auto’s tegen elkaar botsen is dat tweezijdige schade. Als de kosten om een auto te repareren hoger zijn dan wat de auto waard is of als de auto zo zwaar beschadigd is dat deze niet meer te repareren is, dan is de auto total loss. Ook kan de auto beschadigingen door de natuur, zoals bij stormschade. Elke soort verzekering of dekking heeft zijn eigen regels voor verschillende soorten schades. Op onze ‘ik heb schade veroorzaakt, wat nu?’ pagina lees je alles wat je moet doen als je schade hebt en de verschillende soorten schades die er zijn.

Wat is er wel en niet verzekerd?

Wanneer je een WA-verzekering hebt, ben je alleen verzekerd voor schade die jij bij een ander aanricht. Ben je bijvoorbeeld tegen een andere auto gereden, dan kan de tegenpartij de schade verhalen op jouw WA-verzekering. Jouw eigen schade is in dit geval alleen vergoedt wanneer je een all risk verzekering hebt. Met een all risk verzekering ben je namelijk verzekerd voor schade die je bij anderen toebrengt, schade aan je eigen auto en schade door eigen toedoen. Met een WA beperkt casco ben je verzekerd voor schade aan anderen en schade aan je eigen auto in bepaalde situaties, zoals bij storm en brand. Goed om te weten is dat schade als gevolg van normale slijtage, rijden onder invloed of opzettelijke handelingen uitgesloten kan worden van de dekkingen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 03-10-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, meestal leidt het claimen van schade tot een verhoging van je premie.

Bij eenzijdige schade is er één voertuig betrokken, bijvoorbeeld wanneer je tegen een boom of paaltje aanrijdt. Tweezijdige schade is wanneer er twee voertuigen betrokken zijn bij de botsing.

Ja, je kunt zelf kiezen of je de auto wel of niet wil laten repareren na het oplopen van schade. Het is wel belangrijk om de ernst van de schade te bekijken en te overwegen of en hoe deze van invloed kan zijn op de veiligheid van het rijden. Laat je de schade aan je auto vaststellen door een schadehersteller? Houd er dan rekening mee dat de schadehersteller kosten in rekening kan brengen als je de schade niet laat repareren.
Je kunt er ook voor kiezen om de schade niet te claimen bij de verzekeraar en de reparatiekosten zelf te betalen. Bijvoorbeeld bij een kras of een deuk in je auto. Op die manier ga je veilig de weg op en verlies je geen schadevrije jaren.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven