Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Korting autoverzekering

De premie van je autoverzekering hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van je auto, je woonplaats en je schadevrije jaren. Hierdoor kunnen de kosten flink oplopen en is korting op je autoverzekering natuurlijk welkom. Maar hoe bepalen verzekeraars eigenlijk jouw kortingspercentage en welke soorten korting kun je krijgen? Op deze pagina lees je hier alles over.

Hoe wordt de premie berekend?

Om korting op je autoverzekering te krijgen, is het goed om te begrijpen hoe de premie wordt berekend. De kosten van je autoverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

De bekendste korting op een autoverzekering is de no-claimkorting. Verzekeraars werken met een zogenoemde bonus-malusladder om te bepalen hoeveel no-claimkorting je precies krijgt. Op basis van je schadevrije jaren wordt berekend of je korting ontvangt – de bonus – of juist korting kwijtraakt– de malus.

Wat betekent bonus-malus?

De termen ‘bonus’ en ‘malus’ staan voor respectievelijk voordeel en nadeel. Heb je veel schadevrije jaren opgebouwd, dan sta je hoog op de ladder en krijg je korting op je premie. Heb je weinig of zelfs negatieve schadevrije jaren, dan kan dit juist leiden tot een verhoging van je premie. De bonus-malusladder is doorgaans te vinden in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Voorwaarden bonus-malusladder

Op welke plek je op de bonus-malusladder staat, verschilt per verzekeraar. Elke verzekeraar bepaalt namelijk zelf:

  • uit hoeveel treden de bonus-malusladder bestaat;
  • op welke trede je begint als je een autoverzekering afsluit;
  • de basispremie waarop jouw eventuele korting wordt gebaseerd;
  • hoeveel treden je op de ladder stijgt als je een nieuw schadevrij jaar hebt opgebouwd;
  • hoeveel treden je van de ladder daalt als je een schade claimt;
  • het kortingspercentage dat elke trede oplevert.

Hoeveel korting je op je autoverzekering ontvangt op basis van je schadevrije jaren, hangt dus af van de bonus-malusladder. Niet alleen van het aantal treden, maar ook van de minimale en maximale korting die de verzekeraar hanteert. Ook de snelheid waarmee een verzekeraar je laat stijgen of dalen op de ladder speelt een belangrijke rol.

Geef geen onjuiste informatie op

Het kan verleidelijk zijn om meer schadevrije jaren op te geven dan je daadwerkelijk hebt opgebouwd, in de hoop op een lagere premie. Het heeft echter geen zin om dit te doen. Autoverzekeraars controleren je schadevrije jaren namelijk altijd via Roy-data, een landelijke database waarin alle opgebouwde schadevrije jaren van autobezitters worden geregistreerd. Als blijkt dat je onjuiste informatie hebt doorgegeven, kan dit leiden tot problemen, zoals een aanpassing van je premie of zelfs het weigeren van een uitkering bij schade.

Geef daarom altijd de juiste gegevens door aan je verzekeraar. Rij je een aantal jaar lang schadevrij, dan zal je premie alsnog snel omlaag gaan.

De no-claimbeschermer

Bij sommige verzekeraars kun je bij het afsluiten van een autoverzekering kiezen voor een no-claimbeschermer. Dit is een aanvullende dekking waarmee je premie bij je huidige verzekeraar beschermd blijft, zelfs als je schade claimt. Je blijft dus dezelfde premie betalen, ook na een schadeclaim.

Een no-claimbeschermer beschermt niet je schadevrije jaren. Als je overstapt naar een andere verzekeraar, worden je werkelijke schadevrije jaren meegenomen in de berekening. Hierdoor kan je premie bij je nieuwe verzekeraar alsnog hoger uitvallen. Houd hier rekening mee als je plannen hebt om in de toekomst over te stappen.

Nog meer kortingen

Je schadevrije jaren, de bonus-malusladder en no-claimkorting zijn het belangrijkste om naar te kijken voor korting op je autoverzekering. Er bestaan echter nog veel meer manieren om korting te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende opties:

  • Starterskorting voor beginnend bestuurders
  • Instapkorting voor nieuwe klanten
  • Korting wanneer je je premie per jaar betaalt
  • Gezinskorting
  • Tweede-autoregelingen met een tweede-autokorting
  • Speciale kortingsacties zoals korting op de premie als je een aanvullend alarmsysteem aanschaft

De exacte mogelijkheden verschillen per verzekeraar. Maak daarom altijd een vergelijking en lees de polisvoorwaarden door voor de mogelijkheden.

Bespaar op je autoverzekering

Hoeveel korting je op je autoverzekering ontvangt, hangt dus af per verzekeraar. Plaats daarom je gegevens in onze vergelijker en je ziet alle autoverzekeringen op een rij. Je ziet in één oogopslag het bedrag van het eigen risico en de maandpremie.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 28-01-2025

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Heb je je autoverzekering stopgezet? Dan kun je je schadevrije jaren terugvinden in Roy-data, een landelijke database waarin verzekeraars deze gegevens registreren. Ook kun je je huidige verzekeraar vragen om deze gegevens op te zoeken of controleren op je polisblad.

De goedkoopste autoverzekering is meestal een WA-verzekering, maar deze biedt alleen een beperkte dekking. Je bent hiermee verzekerd voor schade aan anderen, maar niet voor schade aan je eigen auto. Dit kan voordelig zijn bij oude auto’s met een lage dagwaarde.

Het aantal jaren dat je nodig hebt om de maximale no-claimkorting te krijgen, verschilt per verzekeraar. Over het algemeen bereik je dit na 10 tot 15 schadevrije jaren. Dit kun je controleren in de bonus-malusladder van je verzekeraar.

De maximale no-claimkorting verschilt per verzekeraar, maar ligt vaak rond de 80%. Heb je dit percentage bereikt, dan zal je premie dus niet meer omlaag gaan — zelfs wanneer je schadevrij blijft rijden.

Verzekeraars zien jongeren als een risicogroep, omdat cijfers laten zien dat zij vaker ongelukken veroorzaken. Dit komt door beperkte rijervaring en een grotere kans op risicovol rijgedrag. Het verhoogde risico zorgt ervoor dat de premies voor deze groep hoger uitvallen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven