Rijgedragverzekering
Een rijgedragverzekering kan uitkomst bieden als je graag maandelijks wilt besparen op je autoverzekering. Vertoon je namelijk veilig rijgedrag, dan bespaar je hiermee elke maand tot wel 30% korting op je premie. Hoe werkt de rijgedragverzekering precies? Op deze pagina lees je hoe deze dekking werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Wat is een rijgedragverzekering?
Met een rijgedragverzekering verdien je extra korting op de verzekeringspremie als je veilig rijgedrag vertoont. Bij een normale autoverzekering maakt de verzekeraar geen onderscheid op basis van rijgedrag, maar bij een rijgedragverzekering gebeurt dit wel. Deze verzekering is dan ook een nieuwe variant op een normale autoverzekering en je kunt hiermee tot wel 30% extra korting op je premie besparen.
Hoe werkt het?
Om je de juiste korting te kunnen geven, moet je verzekeraar je rijgedrag kunnen meten. Meestal gebeurt dit met behulp van een app die bijhoudt hoe en waar je rijdt. Ook kan een OBD-stekker (dongel) worden gebruikt voor de metingen. Om te profiteren van de korting moet je er dus mee akkoord gaan dat je rijgedrag wordt gemeten en geanalyseerd.
Past een rijgedragverzekering bij jou?
Een rijgedragverzekering is met name aantrekkelijk voor automobilisten die:
- veilig en voorzichtig rijden;
- niet veel kilometers afleggen;
- hun premie willen verlagen door verantwoord rijgedrag te tonen.
Ben je bereid om je rijgedrag te laten volgen en houd je je netjes aan de verkeersregels? Dan kan deze verzekering je een aanzienlijke besparing opleveren.
Rijgedragverzekering via app op je telefoon
Verzekeraars kunnen je rijgedrag uitlezen via een app op je telefoon. Je telefoon moet dan wel altijd opgeladen zijn. De app bepaalt je rijscore aan de hand van een aantal factoren, zoals:
- Locatie en het tijdstip van je rit
- Hoe vaak je de telefoon ontgrendelt
- Hoe vaak je de telefoon oppakt
- Het aantal keer dat je een snelheidsovertreding maakt
- Of je vaak hard remt
- Of je vaak hard optrekt
- Hoe vaak je scherpe bochten neemt
Aan de hand van deze factoren zijn er vier pijlers voor een rijgedrag-app gevormd:
- Rustig rijden
- Oplettend rijden
- Bewust rijden
- Nauwkeurig rijden
Rijgedrag meten met OBD-stekker
Ook kan het zijn dat je een OBD-stekker ontvangt. Deze plaats je in de OBD2-poort onder je stuur voor toegang tot de software in je auto.
De OBD-stekker is een klein apparaatje met een chip en wordt ook wel ‘dongel’ genoemd. Deze stekker stuurt elke paar minuten een signaal naar de verzekeraar en zo wordt jouw rijgedrag gemeten. Je hoeft niet bang te zijn dat deze stekker storingen veroorzaakt, want je rijgedrag wordt alleen uitgelezen. Er wordt niets naartoe verzonden.
Zowel de apps als de OBD-stekker wordt niet bij elke verzekeraar gratis aangeboden. Soms moet je een klein bedrag betalen voor de stekker of een abonnement om de app te kunnen gebruiken.
Wat wordt er uitgelezen?
De verzekeraar registreert met behulp van de OBD-stekker:
- Hoeveel kilometer je in het donker en/of een dichtbevolkt gebied rijdt (risicosituering)
- Hoe vaak je bij het remmen voor bovenmatige vertraging zorgt (remgedrag)
- Het aantal keer dat je de maximumsnelheid overtreedt (snelheidsovertreding)
- Hoe vaak je bij het optrekken een buitensporige versnelling veroorzaakt (acceleratiegedrag)
Hoe wordt de maandelijkse score berekend door je rijgedragverzekering?
Als de verzekeraar jouw gegevens heeft uitgelezen, kan deze vaststellen wat je zogenoemde rijscore is. Aan de hand van deze score wordt er bepaald hoeveel premie je deze maand aan je autoverzekering moet betalen. Dit gebeurt vaak met een kleurcode, zoals:
- Groen – Veilig: 25% tot 30% korting op je premie.
- Oranje – Matig tot redelijk: 5% tot 10% premiekorting.
- Rood – Onveilig: Geen voordeel op je premie.
Natuurlijk mag je best een keertje te hard rijden en ook kan het voorkomen dat je te hard remt. Het is dan niet zo dat je meteen al je korting kwijt bent, maar als je dit regelmatig doet dan heb je wel kans dat je premie wat hoger uitpakt.
Als je een gehele maand veilig rijdt, kan je er vanuit gaan dat je een lagere maandpremie hebt. Houd er wel rekening mee dat je bij een aantal verzekeraars je behaalde voordeel moet terugbetalen als je een keer ernstig onveilig rijgedrag vertoont.
Welke verzekeraars bieden een rijgedragverzekering aan?
Eerder boden diverse autoverzekeraars een rijgedragverzekering aan. Bij deze verzekering wordt de premie maandelijks aangepast op basis van je rijgedrag. Op dit moment zijn ANWB, FBTO en Univé de enige aanbieders van een rijgedragverzekering.
Verzekeraar | Product | Maximale korting | Uitlees methode |
ANWB | Veilig rijden | 30% | App of stick/dongel |
FBTO | Rijstijlverzekering | 30% | App |
Univé | Veilig op de Weg | 10% | App |
Autoverzekeringen vergelijken met rijgedragverzekering
Met onze vergelijker zie je snel welke autoverzekering het beste bij je past. Houd het lijstje met de genoemde verzekeringen die een rijgedragverzekering aanbieden bij de hand en je hebt binnen no-time de autoverzekering die het beste bij jou past.
Let bij het vergelijken op de hoogte van de premie die je maandelijks en jaarlijks moet betalen en houd in je achterhoofd dat er dus korting bijkomt als je veilig rijgedrag vertoont.
![Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen](https://cdn.autoverzekering.nl/image/Jerry_avatar-blauw.png)
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Nee, je hoeft nooit premie bij te betalen. Je krijgt een korting op je premie tussen 0% en 30% op basis van je gehaalde score.
Verzekeraars kunnen verschillende gegevens verzamelen, zoals gegevens over snelheid, remmen en accelereren. Ook kunnen ze informatie verkrijgen over het tijdstip en de locatie van het rijden.
Wanneer je rijgedrag laag wordt beoordeeld, kan dit leiden tot een hogere premie en de verzekeraar kan er zelfs voor kiezen om de verzekering te beëindigen.
Verzekeraars slaan je rijgegevens meestal alleen op zolang dit noodzakelijk is. In de meeste gevallen ligt deze termijn tussen de 6 maanden en 2 jaar. De exacte bewaartermijn verschilt per verzekeraar en hangt af van het doel van de gegevensopslag. Wil je weten hoe jouw verzekeraar hiermee omgaat? Bekijk dan de privacyverklaring voor alle details over de opslagduur en het gebruik van je gegevens.
Bij de meeste rijgedragverzekeringen is de OBD-stekker of app inbegrepen in de premie. Dit betekent dat je hier niet apart voor hoeft te betalen. Sommige verzekeraars kunnen echter wel kosten in rekening brengen voor de aanschaf, verzending of installatie van de OBD-stekker. Het is verstandig om vooraf na te vragen of er extra kosten verbonden zijn aan de apparatuur of software.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!