Beveiliging auto
Autodiefstal blijft een groot probleem in Nederland. Volgens het CBS werden er in 2023 maar liefst 6.000 auto’s gestolen. Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van autodiefstal? Op deze pagina lees je alles over de beveiliging van je auto.
Waarom is autobeveiliging zo belangrijk?
Natuurlijk wil niemand slachtoffer worden van autodiefstal of auto-inbraak. Om deze reden is enige vorm van autobeveiliging voor iedereen onvermijdelijk. Maar wist je dat er nog meer redenen zijn om te investeren in goede autobeveiliging? Ook veel autoverzekeraars stellen namelijk eisen op dit gebied. Dit werkt als volgt:
- Lagere premies: autoverzekeraars geven vaak kortingen op premies voor voertuigen met erkende beveiligingssystemen. Zo kun je jaarlijks flink besparen.
- Verzekeringsvereisten: voor duurdere auto’s is geavanceerde beveiliging meestal zelfs een vereiste voor het afsluiten van een WA beperkt casco– of all risk verzekering. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan geldt deze voorwaarde niet. Een WA-verzekering dekt schade aan- of diefstal van de eigen auto namelijk niet.
Verschillende soorten auto-inbraak
Welke risico’s loopt je auto eigenlijk? Afhankelijk van de beveiliging van de auto, komen de volgende inbraakmethoden voor:
Slot openbreken
Dit is de simpelste inbraakmethode. Dieven forceren het slot met gereedschap en proberen zo de auto in te komen. De kans op beschadiging van het slot en mogelijk ook de autodeur is hierbij groot.
Baksteenmethode
Dieven slaan een raam in met een baksteen om snel waardevolle spullen uit de auto te stelen. Zo verlies je niet alleen spullen, maar loopt je ruit ook een flinke beschadiging op.
Relay attack
Tijdens een relay attack onderscheppen criminelen het signaal van de sleutels van keyless entry auto’s en verlengen ze dit om de auto te openen en te starten zonder de sleutel fysiek bij zich te hebben. Vaak is er op deze manier geen schade te zien en gaan dieven relatief ongemerkt te werk.
OBD-hacking
Via de OBD-poort krijgen dieven toegang tot de elektronische systemen van de auto. Ze omzeilen de startblokkering en kunnen het voertuig zonder zichtbare sporen meenemen.
Wil je weten hoeveel kans jij loopt om slachtoffer te worden van autodiefstal? Vul dan onze gratis autodiefstalcheck in. Hiermee ontvang je een persoonlijke risicoanalyse én handige tips om diefstal te voorkomen.
Beveiliging voor de auto
Gelukkig wordt zo’n 60% van de gestolen auto’s weer teruggevonden en zijn de meeste autodieven dus niet succesvol. Wat kun jij doen om je auto optimaal te beveiligen? Dit zijn de bekendste beveiligingsmethoden voor auto’s:
- Stuurslot: vergrendelt het stuurwiel waardoor wegrijden niet lukt.
- Pedaalslot: blokkeert de pedalen waardoor eventuele dieven geen gas kunnen geven.
- Versnellingsbakslot: blokkeert de versnellingspook en maakt schakelen onmogelijk.
- Wielklem: blokkeert één van de wielen waardoor de auto niet kan wegrijden.
- Autoalarm: het autoalarm gaat af bij beweging aan het slot of de deuren en laat lichten knipperen om dieven af te schrikken.
- Startonderbreker: voorkomt dat de auto gestart kan worden zonder de juiste sleutel.
- Alarm met hellingshoekdetectie: gaat af wanneer de auto gekanteld of opgetild wordt, wat de kans op wegslepen of diefstal van de wielen verkleint.
- Keyless entry bescherming: blokkeert signalen van keyless entry-sleutels om relay attacks te voorkomen.
- GPS-tracker: volgt de locatie van de auto in real-time, waardoor het makkelijker is om deze na diefstal weer terug te vinden.
- Dashcam met bewegingssensor: registreert video van de omgeving van de auto en kan bewegingen detecteren, waardoor potentiële dieven worden vastgelegd.
- Geofencing: stelt een virtuele grens in en stuurt een waarschuwing wanneer de auto deze grens overschrijdt.
- Biometrische startsystemen: gebruikt vingerafdrukken of andere biometrische gegevens om de auto te starten, wat het voor onbevoegden vrijwel onmogelijk maakt om de auto te starten.
- Remote immobilizer: een systeem dat op afstand de motor van de auto kan uitschakelen in geval van diefstal.
Beveiligingsklassen of alarmklassen
Welk type beveiliging is nu het allerbeste? De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) heeft verschillende beveiligingsklassen gedefinieerd om aan te geven hoe goed een voertuig beschermd is tegen diefstal. Deze beveiligingsklassen, die ook wel alarmklassen worden genoemd, lopen van 1 tot en met 5. Hoe hoger de beveiligingsklasse, hoe beter de beveiliging van het voertuig.
Zo voorkom je autodiefstal
Voorkomen is beter dan genezen. Wil je zorgen dat autodieven jouw auto overslaan? Dit zijn onze tips om autodiefstal te voorkomen:
- Parkeer op een lichte plek: dieven gaan graag ongezien te werk, dus drukke en goed verlichte plekken ontwijken ze liever.
- Parkeer met de voorkant naar de muur: dit maakt het moeilijker voor dieven om snel weg te rijden.
- Bewaar je sleutels in een metalen doos en in huis: dit blokkeert eventuele signalen en voorkomt dat relay attacks zelfs binnen je eigen huis kunnen plaatsvinden.
- Gebruik een RFID-blokkerende sleutelhoes: bescherm je keyless entry-sleutel tegen relay attacks door ze in een RFID-blokkerende hoes te bewaren.
- Laat je kenteken op de ruiten graveren: in dit geval moet een eventuele dief de ruiten vervangen wanneer er nieuwe kentekenplaten op de auto worden geplaatst.
- Schakel bluetooth en wifi uit: dieven kunnen signalen van je telefoon of andere apparaten gebruiken om te bepalen of je in de buurt bent.
Autoverzekering vergelijken
Op zoek naar een goede autoverzekering met diefstaldekking? Bij Autoverzekering.nl maken we de keuze makkelijk. Vul onze vergelijker in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!