Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Alarmklasse auto checken

Wil je je auto verzekeren met een ruimere verzekering dan een WA-verzekering, dan kan je verzekeraar eisen stellen aan de alarmklasse van jouw auto. Sinds 1998 zijn alle nieuwe auto’s beveiligd met minimaal SCM-beveiligingsklasse. Maar hoeveel beveiligingsklassen zijn er, wat zijn de verschillen en hoe kom je erachter welke alarmklasse jouw auto heeft en hoe de alarmklasse je autoverzekering beïnvloedt? Je leest het op deze pagina.

Verschillende alarmklassen kenmerken

Wanneer je dieper in de wereld van autoalarmsystemen duikt, kom je verschillende alarmklassen tegen. Elke klasse duidt op een specifiek beveiligingsniveau en biedt unieke voordelen.

Kenmerken autoalarm per klasse

  • Alarmklasse 1: Standaard startonderbreker.
  • Alarmklasse 2: Klasse 1 plus inbraakdetectie en alarmering.
  • Alarmklasse 3: Klasse 2 plus hellingshoekdetectie.
  • Alarmklasse 4: Voertuigvolgsysteem, vaak toegevoegd aan klasse 3.
  • Alarmklasse 5: Klasse 4 met automatische inschakeling van het volgsysteem bij diefstal.

Wat is alarmklasse 1?

Een startonderbreker valt onder alarmklasse 1; deze voorkomt dat de motor start zonder dat de sleutel in het contact zit. Sinds 1998 heeft iedere auto standaard deze CCV/SCM alarmklasse.

Wat is alarmklasse 2?

Voeg daar inbraakdetectie en alarmering aan alarmklasse 1 toe , en je zit bij alarmklasse 2.

Wat is alarmklasse 3?

De alarmklasse 3 gaat nog een stap verder met hellingshoekdetectie, die reageert op veranderingen in de stand van de auto, wat vaak duidt op een poging tot diefstal of wegslepen.

Wat is alarmklasse 4 en 5?

Voor degenen die hun auto nog beter willen beveiligen, komt alarmklasse 4 met een voertuigvolgsysteem dat helpt je auto op te sporen bij diefstal. Met alarmklasse 5, heb je de zwaarste beveiliging te pakken, want bij alarmklasse 5 activeert het volgsysteem automatisch.

Welke alarmklasse heeft mijn auto?

Ben je autoverzekeringen aan het vergelijken of ben je bezig om een verzekering af te sluiten voor je nieuwe bolide, dan vraag je je misschien af: welke alarmklasse heeft mijn auto eigenlijk? Voor echt oude auto’s van voor 1998 geldt dat een CSM-beveiligingsklasse niet verplicht is. Voor nieuwere auto’s staan de manieren om de beveiligingsklasse van je auto te controleren hieronder.

Manieren om de alarmklasse van je auto te checken:

  1. Check de alarmklasse in de documentatie van je auto
  2. Doe een gratis autodiefstalcheck, hiermee kun je waardevolle informatie over je auto opvragen en ontvang je beveiligingsadvies. Let op: dit is alleen te gebruiken voor auto’s jonger dan 10 jaar.
  3. Vraag het na bij je dealer, verkoper of fabrikant
  4. Laat de beveiligingsklasse van je autoalarm checken door een specialist
  5. Check je beveiligingsklasse via de SCM-certificering
“De alarmklasse van je auto geeft aan hoe goed je voertuig beveiligd is tegen diefstal. Dit is niet alleen cruciaal voor je eigen veiligheid en gemoedsrust, maar het kan ook invloed hebben op de hoogte van je autoverzekeringspremie. Sommige verzekeraars bieden namelijk korting voor auto’s met een hogere alarmklasse.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Alarmklasse auto checken bij WA+ en all risk

Als je autoverzekeringen vergelijkt, dan weet je dat een WA-beperkt casco (WA +) of all risk (volledig casco) verzekering je tegen veel narigheid kan beschermen. Maar wist je dat de alarmklasse van je auto daar ook een grote rol in speelt?

Bij WA+  en all risk verzekeringen is het belangrijk om de alarmklasse van je auto te kennen. Een hogere alarmklasse kan je namelijk een aantrekkelijke korting op je premie opleveren. Het is dus slim om, voordat je een autoverzekering afsluit, de alarmklasse van je auto te controleren. Dit is een eenvoudige stap die je niet alleen meer zekerheid geeft over de beveiliging van je voertuig, maar die ook je portemonnee kan sparen.

Is je auto slechts WA-verzekerd, dan is (schade door) diefstal niet verzekerd, in dit geval hoef je de alarmklasse van je auto dus ook niet te checken.

Bespaar op je autoverzekering

Door de juiste alarmklasse voor je auto te kiezen, kun je flink besparen op je autoverzekering. Wij helpen je met besparen op je autoverzekering door onafhankelijke vergelijkingen te bieden. Check onze autoverzekeringvergelijker om te zien hoeveel jij kunt besparen!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 12-08-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, als je extra beveiligingsmaatregelen neemt die voldoen aan de criteria van een hogere alarmklasse, kan je auto opnieuw worden ingedeeld. Hiervoor moet je auto wel gekeurd worden door een SCM-gecertificeerd bedrijf dat de nieuwe alarmklasse officieel kan vaststellen.

De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM), ook wel bekend als Kiwa SCM, is een organisatie in Nederland die zich bezighoudt met het keuren en certificeren van beveiligingssystemen voor voertuigen. De stichting stelt eisen op waaraan autoalarmen en voertuigvolgsystemen moeten voldoen om een SCM-certificaat te ontvangen. Dit certificaat geeft aan dat het beveiligingssysteem van een voertuig voldoet aan de gestelde preventie-eisen en daarmee een erkende standaard van diefstalbeveiliging vertegenwoordigt.

Auto’s zonder alarmklasse zijn meestal ouder (bijvoorbeeld ouder dan 1998) of hebben vanuit de fabriek geen alarmsysteem meegekregen. In dit geval kun je overwegen om een aftermarket alarmsysteem te laten installeren. Kies een systeem dat gecertificeerd is en laat de installatie uitvoeren door professionals om in aanmerking te komen voor een officiële alarmklasse-indeling.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven