Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autoalarm

Wat is het belang van een goed autoalarm en welke alarmsystemen kun je kiezen? Op deze pagina lees je alles over startonderbrekers, autoalarmsystemen, voertuigvolgsystemen en de SCM-certificeringen die hierbij horen. Lees snel verder!

Wat voor autoalarmen zijn er?

Net zoals je kunt kiezen uit diverse merken en modellen auto’s, zo zijn er ook verschillende alarmen voor je auto verkrijgbaar. Deze variëren in complexiteit en functionaliteit, afhankelijk van wat je nodig hebt. Van eenvoudige systemen die alleen een luid geluid maken bij ongeautoriseerde toegang, tot geavanceerde systemen die de auto immobiliseren of zelfs een signaal naar een beveiligingscentrale sturen.

Het kiezen van het juiste type autoalarm hangt af van verschillende factoren zoals de waarde van je auto, de plaats waar je woont, en je persoonlijke voorkeur voor beveiligingsniveau. Elk type autoalarm heeft zijn eigen unieke set functies en voordelen, dus het is belangrijk om een systeem te kiezen dat goed past bij jouw specifieke behoeften en de eisen van je verzekeraar.

Er zijn drie verschillende soorten autobeveiliging:

1. Startonderbreker

Een startonderbreker is een elektronisch beveiligingssysteem dat ervoor zorgt dat je de motor van een auto niet kunt starten zonder de juiste sleutel of afstandsbediening. Dit systeem is ontworpen om diefstal van voertuigen te voorkomen door te verhinderen dat iemand een auto start zonder toestemming van de eigenaar. Het werkt door essentiële circuits of systemen in de motor te onderbreken, zoals de brandstoftoevoer of het ontstekingssysteem. Startonderbrekers zijn een effectief middel tegen diefstal omdat ze het voor dieven moeilijk maken om de auto te starten en weg te rijden, zelfs als ze erin slagen binnen te komen.

2. Autoalarm

Een autoalarm is een systeem ontworpen om een waarschuwing te geven bij een poging tot inbraak of ongeautoriseerde toegang tot het voertuig. Dit type beveiliging maakt gebruik van verschillende sensoren (zoals deursensoren, schoksensoren, en soms bewegingssensoren) die een luid geluidssignaal activeren wanneer ze onregelmatigheden detecteren. Sommige autoalarmen kunnen ook de claxon, koplampen of andere externe lichten activeren om aandacht te trekken. Geavanceerdere systemen kunnen zelfs de eigenaar waarschuwen via een smartphone-app of een afstandsbediening. Autoalarmen zijn effectief om potentiële dieven af te schrikken en omstanders te waarschuwen voor een mogelijke inbraak.

3. Voertuigvolgsysteem

Een voertuigvolgsysteem, vaak geassocieerd met alarmklassen 4 en 5 (hierover later meer), gebruikt gps-technologie om de locatie van een voertuig te volgen en te monitoren. Dit systeem is bijzonder waardevol in het geval van diefstal, omdat het de eigenaar en/of de autoriteiten in staat stelt de exacte locatie van de auto te achterhalen.

Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM)

De SCM is de Nederlandse autoriteit op het gebied van voertuigbeveiliging. Zij certificeren beveiligingssystemen en zorgen ervoor dat deze voldoen aan strenge eisen. Een SCM-certificaat is vaak een vereiste bij het afsluiten van een autoverzekering.

Heb je een autoalarm geïnstalleerd in je auto, dan ontvang je hierbij een certificaat. Dit is maar 3 jaar geldig. Na deze periode van 3 jaar moet je je alarmsysteem jaarlijks laten testen bij de SCM om je certificaat te verlengen.

Verschillende klassen autoalarmen

Zoals eerder genoemd, kan je verzekeraar het hebben van een autoalarm als eis stellen. Dit is vaak het geval bij dure,nieuwe auto’s of bijvoorbeeld waardevolle klassiekers. Welke type autoalarm je verzekering als beveiligingseis stelt, gaat op basis van 5 verschillende alarmklassen, ook wel beveiligingsklassen genoemd.

Alarmklasse 1

Dit is een basisbeveiliging die vooral bestaat uit een startonderbreker. Het voorkomt dat de auto gestart wordt zonder sleutel.

Alarmklasse 2

Naast de startonderbreker bevat klasse 2 ook een inbraakdetectie met een alarm.

Alarmklasse 3

Klasse 3 voegt aan klasse 2 een hellingdetectie toe, dit voorkomt diefstal door wegslepen.

Alarmklasse 4/5

Deze klassen zijn uitbreidingen op klasse 3 met voertuigvolgsystemen, ideaal voor het terugvinden van gestolen voertuigen of met real-time tracking de bewegingen van de auto kunnen volgen, zodra deze zich verplaatst.

Alarm met terugvindsysteem

Een alarm met terugvindsysteem, ook wel een voertuigvolgsysteem genoemd, gebruikt gps en andere technologieën om een gestolen auto snel te kunnen traceren. Je kunt hiermee eenvoudig de exacte locatie van de verdwenen auto bepalen.

Sommige voertuigvolgsystemen bieden realtime tracking, wat betekent dat je de bewegingen van de auto kunt volgen zodra deze zich verplaatst. Daarnaast kunnen deze systemen vaak extra informatie verstrekken, zoals de rijsnelheid en de richting waarin het voertuig zich beweegt. Voertuigvolgsystemen kunnen ook geïntegreerd zijn met andere beveiligingsmaatregelen, zoals automatische alarmmeldingen naar een beveiligingscentrale of de politie.

Welke alarmklasse heeft mijn auto?

Nu je meer weet over autoalarmen ben je misschien ook nieuwsgierig: welke alarmklasse heeft mijn auto? Om te bepalen welke alarmklasse jouw auto heeft, zijn er een paar stappen die je kunt volgen:

  • Controleer de autodocumentatie: dit kan de handleiding van de auto zijn, een certificaat van de alarminstallatie, of andere documenten die bij de auto werden geleverd.
  • Navraag bij de dealer of fabrikant: zij kunnen je meestal vertellen welk beveiligingssysteem standaard in jouw model is geïnstalleerd.
  • Inspectie door een specialist: zij kunnen het type alarm in je auto identificeren en je informeren over de alarmklasse.
  • SCM-certificering controleren: als je auto een SCM-gecertificeerd alarmsysteem heeft, kun je de klasse vaak achterhalen via de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Op hun certificaat of op hun website kun je de specifieke klasse van jouw auto vinden.

Bespaar op je autoverzekering

Een goede autoverzekering vinden die bij je past, hoeft geen puzzel te zijn. Autoverzekering.nl maakt het makkelijk. Met onze onafhankelijke vergelijker kun je snel en overzichtelijk verschillende autoverzekeringen vergelijken.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 12-08-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het ‘beste’ autoalarm hangt af van je specifieke behoeften en de waarde van je auto. Zo is een duur, hightech autoalarm misschien wel het beste autoalarm, maar niet de beste keuze voor jouw oude barrel. Een combinatie van een hoge alarmklasse met een terugvindsysteem wordt vaak aanbevolen bij duurdere auto’s.

De kosten variëren, hoe meer functies, hoe duurder het alarm. Een basisalarm kan enkele honderden euro’s kosten, terwijl geavanceerdere systemen meer kunnen kosten.

Ja, het type autoalarm kan zeker invloed hebben op je autoverzekeringspremie. Verzekeraars beschouwen geavanceerde beveiligingssystemen als een belangrijke factor bij het bepalen van het risico op diefstal of inbraak. Een auto die is uitgerust met een hoogwaardig alarm- of beveiligingssysteem (zoals een alarm van klasse 3, 4 of 5) wordt vaak als minder risicovol beschouwd. Dit kan leiden tot lagere premies. Sommige verzekeraars vereisen zelfs een bepaalde alarmklasse voor bepaalde types of modellen auto’s, vooral als het gaat om duurdere of diefstalgevoelige voertuigen. Het is dus verstandig om bij het afsluiten van een autoverzekering te controleren welke eisen jouw verzekeraar stelt aan de beveiliging van het voertuig.

Regelmatige tests en onderhoud zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je autoalarm effectief blijft. Je kunt zelf een aantal basiscontroles uitvoeren, zoals het testen van de reactie van het alarm op het openen van deuren, motorkap of kofferbak terwijl het alarm is ingeschakeld.

Controleer ook of de geluidssignalen en eventuele visuele indicatoren (zoals knipperende lichten) werken. Voor een grondigere inspectie of als je twijfelt over de werking, is het aan te raden om het systeem te laten controleren door een professionele autoalarmtechnicus. Deze kan het systeem volledig testen en indien nodig afstellen of repareren. Bovendien, als je autoalarm SCM-gecertificeerd is, vereist dit vaak periodiek onderhoud om de certificering geldig te houden.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven