Dagwaarde auto
De dagwaarde van je auto speelt een belangrijke rol bij het afsluiten van een autoverzekering, het bepalen van een schadevergoeding en de verkoop van je auto. Maar wat is de dagwaarde precies? Op deze pagina lees je waarom de dagwaarde belangrijk is en hoe je de dagwaarde van jouw auto opzoekt.
Wat betekent dagwaarde van mijn auto?
De dagwaarde van je auto is het bedrag dat deze op een specifiek moment waard is. Het gaat dus om de huidige staat van de auto, waarbij de volgende factoren in de berekening worden meegenomen:
- Het type en bouwjaar van de auto
- De kilometerstand
- Slijtage en onderhoudshistorie
- Eventuele extra’s, zoals accessoires of verbeteringen
Bij auto’s ouder dan 12 jaar is de officiële dagwaarde lastig te bepalen. Wel kan er natuurlijk worden gekeken naar de verkoopprijs van vergelijkbare auto’s op de markt of kun je een schade-expert inschakelen voor het maken van de berekening.
Dagwaarde te weten komen
Er zijn verschillende manieren om zelf de dagwaarde van je auto te achterhalen:
Via de ANWB koerslijst
De ANWB biedt een koerslijst waarmee je de dagwaarde kunt berekenen. Je vult simpelweg het kenteken, de kilometerstand en eventuele accessoires in en je krijgt direct een indicatie van de waarde in beeld.
Opvragen bij je verzekeraar
Kom je er op de website van de ANWB niet uit? Ook verschillende andere autoverzekeraars hebben toegang tot tools waarmee ze dagwaardes berekenen. Vraag dit op bij je huidige autoverzekeraar of kijk of er een tool op de website staat.
Vergelijkbare auto’s te koop
Een snelle manier om een indicatie te krijgen is door naar vergelijkbare auto’s te zoeken op verkoopplatforms. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats, Autotrader of Autoscout. Kijk hierbij naar dezelfde bouwjaren, kilometerstanden, toegevoegde accessoires en afwerking.
Wanneer de bovenstaande manieren niet lukken, overweeg dan om bij een erkende garage langs te gaan. Hier kan een expert je auto grondig onderzoeken en op basis daarvan de dagwaarde voor je bepalen.
Waarom is de dagwaarde belangrijk?
Terwijl je in het dagelijks leven niets aan de dagwaarde hebt, kun je deze in verschillende specifieke situaties toch nodig hebben. Om een paar voorbeelden te noemen:
- Schadevergoeding bij total loss: als je auto total loss wordt verklaard, ontvang je met een WA beperkt casco of all risk verzekering een schadevergoeding gebaseerd op de dagwaarde.
- Uitkering bij diefstal: bij diefstal van je auto keert de verzekeraar vaak de dagwaarde uit, mits je een passende verzekering hebt (ook hier is dit doorgaans WA beperkt casco of all risk).
- Premieberekening autoverzekering: de dagwaarde speelt een rol bij het bepalen van de premie, vooral bij all risk verzekeringen. Hoe hoger de dagwaarde, hoe hoger de premie.
- Inruilwaarde of verkoopprijs bepalen: wil je je auto inruilen of verkopen? De dagwaarde helpt je om een eerlijke prijs te vragen, of om te beoordelen of een bod redelijk is.
- Herstelkosten inschatten: bij autoschade beoordeelt de verzekeraar of het nog de moeite waard is om je auto te repareren. Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde, wordt de auto vaak als total loss beschouwd.
- Leasen of financieren: bij het afsluiten van een leasecontract of financiering is de dagwaarde van belang voor het bepalen van de restwaarde of eventuele afkoopkosten.
Andere waardes uitgelegd
Naast de dagwaarde kennen we nog een aantal vergelijkbare waarden. Wat zijn nu precies de overeenkomsten en verschillen? We leggen dit graag voor je uit:
Nieuwwaarde
Dit is de waarde van de auto toen deze nieuw op kenteken werd gezet. Dit bedrag omvat:
- De originele aankoopprijs
- Btw en bpm
- Extra opties zoals bekleding of luxe pakketten
Aanschafwaarde
Dit is het bedrag dat je daadwerkelijk hebt betaald, bijvoorbeeld bij de aanschaf van een tweedehands auto. Kortingen en extra’s worden hierin meegenomen.
Cataloguswaarde
De cataloguswaarde is de oorspronkelijke verkoopprijs zoals vastgesteld door de fabrikant. Deze waarde speelt vooral een rol bij belastingberekeningen en verzekeringen.
Inruilwaarde
Ruil je je auto bij de dealer in voor een nieuwe? Dan krijg je een korting in de vorm van de inruilwaarde. Dit bedrag ligt vrijwel altijd lager dan de verkoopwaarde.
Verkoopwaarde
Dit is de prijs die je kunt krijgen als je je auto particulier verkoopt. De verkoopwaarde ligt doorgaans wat hoger dan de inruilwaarde.
Meestal ligt de dagwaarde lager dan bijvoorbeeld de nieuwwaarde en de cataloguswaarde, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Heb je bijvoorbeeld een unieke auto die waarde heeft voor verzamelaars, een mooie oldtimer of een auto die is uitgebreid met luxe accessoires? Dan kan de dagwaarde hoger zijn dan de nieuw- en cataloguswaarde.
Wanneer krijg je de dagwaarde uitgekeerd?
Claim je diefstal of total loss bij je autoverzekering? Dan krijg je standaard de dagwaarde vergoed, tenzij je een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling hebt. Deze regelingen bieden tijdelijk (vaak zo’n 1-3 jaar) een hogere vergoeding bij een schadeclaim.
Daarnaast wordt de dagwaarde alleen uitgekeerd als je een WA beperkt casco of all risk verzekering hebt. Bij een WA-verzekering is schade aan je eigen auto namelijk altijd voor je eigen rekening. Controleer daarom goed welke dekking je hebt en wat je mag verwachten in geval van schade of diefstal.
Autoverzekering vergelijken
Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om na te gaan welke afspraken je verzekeraar heeft vastgelegd in de polisvoorwaarden. Keert de verzekeraar de dagwaarde of nieuwwaarde uit bij verlies van je auto?
Door autoverzekeringen te vergelijken via Autoverzekering.nl vind je de voordeligste autoverzekering met de beste dekking voor jouw situatie en auto.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Ja, de dagwaarde kan belangrijk zijn bij autoschade. Autoschade wordt namelijk niet hersteld als de herstelkosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. De auto is in dit geval total loss.
De dagwaarde van je auto heeft invloed op de hoogte van je premie. Hoe hoger de dagwaarde van je auto, hoe meer premie je doorgaans betaalt. Dit komt doordat de herstel- en vervangingskosten bij duurdere auto’s ook hoger liggen.
Ja, als je het niet eens bent met de dagwaarde die je verzekeraar heeft vastgesteld, kun je een eigen expert inschakelen. Deze maakt een nieuw rapport op. De kosten hiervan zijn vaak voor eigen rekening, tenzij je verzekering deze dekt. Dit is alleen zinvol bij een groot verschil in waarde.
De dagwaarde is de huidige waarde van je auto. Dit bedrag is gebaseerd op factoren zoals het bouwjaar, de kilometerstand, de staat van onderhoud en de marktwaarde.
De nieuwwaarde is de prijs waarvoor de auto destijds nieuw is aangeschaft. Dit bedrag omvat de catalogusprijs inclusief btw, bpm en eventuele extra accessoires zoals bekleding of een navigatiesysteem.
De dagwaarde van je auto wordt bepaald door factoren zoals bouwjaar, kilometerstand, onderhoud, accessoires en de populariteit van het model. Je zoekt de dagwaarde op via bijvoorbeeld de ANWB Koerslijst of door vergelijkbare auto’s op verkoopplatforms zoals Marktplaats te bekijken. Ook een dealer of verzekeraar kan je hierbij helpen.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!