Elektrische auto verzekeren
- Bereken je premie eenvoudig binnen 30 seconden.
- Bekijk direct welke autoverzekering het goedkoopste is.
- Vergelijk en bespaar gemiddeld €290 per jaar!
Klanten over Autoverzekering.nl
mark
Snel geregeld!
gerrits
Perfect en snel geholpen
d toonk
makkelijk en snel geregeld
mark
Snel geregeld!
gerrits
Perfect en snel geholpen
d toonk
makkelijk en snel geregeld
Welke autoverzekering moet ik afsluiten voor mijn elektrische auto?
Het verzekeren van een elektrische auto is op dit moment meestal duurder dan het verzekeren van een gewone diesel- of benzineauto. Dit komt doordat een elektrische auto dure onderdelen bevat, zoals de accu bij volledig elektrische auto’s en de katalysatoren bij hybride auto’s. Wees je er dus van bewust dat de aanschaf van een elektrische auto meestal een hoger risico op diefstal (van de auto of de onderdelen) met zich meebrengt.
Omdat je bij een elektrische auto ook de schade aan je eigen auto wilt verzekeren, is het verstandig om minimaal een casco dekking af te sluiten. Hierbij heb je de keuze uit een WA beperkt casco verzekering of een all risk autoverzekering. Een WA beperkt casco verzekering wordt meestal aangeraden voor auto’s met een leeftijd tussen de 6 en 10 jaar. Je bent met deze autoverzekering gedekt voor onder andere diefstal en inbraak, ruitschade en storm- of brandschade. Wanneer je ook voor schade door eigen toedoen en vandalisme wilt worden gedekt, moet je een allrisk dekking afsluiten. Deze wordt vaak aangeraden voor auto’s tot 6 jaar. Deze auto’s zijn meestal het hoogst in waarde en moeten daarom goed verzekerd zijn.
Het verzekeren van je elektrische auto
Advies van onze expert
“Vergeet niet om accessoires zoals een gehuurde accu en je draagbare oplader te verzekeren met een aanvullende accessoiredekking. Alle accessoires die niet “af-fabriek” zijn, vallen namelijk niet onder de basisdekking van je autoverzekering.”
Expert autoverzekeringen
Is het verzekeren van een elektrische auto duurder dan een normale auto?
Een belangrijke factor die de premie voor je autoverzekering bepaalt, is de dagwaarde (of soms de cataloguswaarde) van je auto. Elektrische auto’s zijn doorgaans duurder, vooral vanwege de accu, waardoor je vaak een hogere premie betaalt dan voor een traditionele auto. Zo kan het zijn, dat bij een ongeluk het accupakket beschadigt raakt of kunnen er onderdelen van de elektrische auto worden gestolen.
Daarnaast zijn elektrische auto’s meestal zwaarder, wat kan leiden tot meer schade bij een ongeluk. Dit verhoogt het risico voor de verzekeraar, wat betekent dat je als EV-rijder vaak een hogere premie betaalt.
Waar kun je de elektrische auto verzekeren?
Met een elektrische auto kun je doorgaans bij iedere autoverzekeraar terecht.Ook dus in onze vergelijker! Sommige autoverzekeraars bieden zelfs een speciale verzekering voor elektrische auto’s aan. Deze aparte verzekeringen bieden extra dekking. Bijvoorbeeld voor kosten bij schade aan de laadpaal die je thuis hebt of voor hulp om je naar een oplaadpunt te brengen als de accu van je auto leeg is. In januari 2024 maakte verzekeraar ZLM bekend dat het als eerste grote verzekeraar een aparte verzekering voor elektrische auto’s aanbiedt. Hier zit onder meer pechhulp bij als een autobestuurder met een lege accu strandt. Hiermee onderscheidt ZLM zich aangezien deze service zelfs niet standaard bij de ANWB Wegenwacht zit. Het is nu afwachten of andere verzekeraars nu ook met een aparte verzekering voor elektrische auto’s komen.
Goed om te weten
Als je stil komt te staan door een lege accu, dan moet je bij de ANWB Wegenwacht 90 euro betalen voor hulp. Bij andere verzekeraars ben je in sommige gevallen wel verzekerd voor een lege accu als je een aanvullende pechhulp dekking hebt afgesloten. Bekijk de polisvoorwaarden van je verzekering om te controleren of dit voor jouw situatie geldt.
Tesla verzekeren
Momenteel zijn de bekendste elektrische auto’s van het automerk Tesla. Helaas is het niet altijd mogelijk om je Tesla bij elke verzekeraar te laten verzekeren. Dit komt doordat de (ingebouwde) beveiligingsklasse van een Tesla niet altijd als optimaal wordt beschouwd door verzekeraars. Meestal kun je echter wel een WA-verzekering afsluiten, waarmee je uitsluitend gedekt bent voor schade aan anderen.
Vergelijk alle dekkingen
WA-verzekering
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
WA + beperkt casco
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
All risk
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
WA-verzekering
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
WA + beperkt casco
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
All risk
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
Aanvullende autoverzekeringen
Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA beperkt casco of all risk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s. Hier lees je wat deze dekkingen precies inhouden.
- Schadeverzekering inzittenden (SVI)
Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval. Het kan gaan om letselschade, maar ook om materiële schade aan bijvoorbeeld kleding of bagage. Een SVI dekt ook de kosten voor medische behandeling, revalidatie en eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval. - Ongevallen inzittendenverzekering
Een ongevallen inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval. - Pechhulp
Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu. Het kan gaan om hulp ter plekke, zoals het vervangen van een lekke band, maar ook om het wegslepen van de auto naar een garage. - Rechtsbijstand
Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan geschillen over de schuldvraag bij een ongeval of de hoogte van de schadevergoeding. - No-claimbeschermer
Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar. Normaal gesproken verlies je bij schade je no-claimkorting en daarmee gaat ook je premie omhoog. Met een no-claimbeschermer behoud je je no-claimkorting en blijft je premie gelijk.
Het afsluiten van aanvullende dekkingen kan voordelig zijn als je extra bescherming wilt tegen verschillende risico’s. De kosten van aanvullende dekkingen kunnen echter variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type dekking dat je kiest. Het is dus belangrijk om verschillende aanvullende dekkingen te vergelijken, voordat je besluit om een aanvullende dekking af te sluiten.
Speciale regelingen
Naast de bovengenoemde standaard aanvullende verzekeringen bieden sommige verzekeraars ook speciale regelingen aan. Als je een nieuwe auto hebt gekocht, kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Je verzekeraar vergoedt dan de nieuwwaarde van je auto bij total loss of diefstal. Dit kan een hogere uitkering opleveren dan de dagwaarde van de auto. Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan kun je een aanschafwaarderegeling overwegen. Je krijgt dan bij een total loss het aankoopbedrag van je auto terug van de verzekeraar. Heeft je auto dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak? Dan kun je deze aanvullend verzekeren met een accessoiredekking.
Waar moet ik op letten bij het verzekeren van een elektrische auto?
Wij hebben de belangrijkste punten opgesteld waarmee je rekening moet houden bij het verzekeren van een elektrische auto.
-
1
Het verzekeren van de laadpaal
Hoewel je laadpaal een belangrijk onderdeel is van je elektrische auto, valt deze meestal niet onder de dekking van je autoverzekering. Kijk hiervoor naar de polisvoorwaarden van je woonverzekering.
-
2
Het verzekeren van de accu
Als je accu valt onder de cataloguswaarde van je autoverzekering, oftewel als de accu hoort bij de originele waarde van de auto, valt de accu doorgaans onder de dekking van je autoverzekering. Huur je de accu? Dan moet je doorgaans een aparte accessoiredekking afsluiten.
Wist je dat: Je laadkabel valt doorgaans onder de basisdekking van je WA beperkt casco of all risk autoverzekering.
-
3
Verzekeren van accessoires
Naast de gehuurde accu is het ook mogelijk om accessoires zoals je banden, velgen, draagbare opladers, digitale dashboards en audiosystemen mee te verzekeren. Doorgaans vallen de accessoires die in de fabriek zijn geïnstalleerd onder de basisdekking van je autoverzekering, terwijl overige accessoires onder de accessoiredekking vallen.
-
4
Aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling
Wanneer je een autoverzekering afsluit, heb je de keuze uit verschillende speciale regelingen. Bij het verzekeren van een tweedehands auto kun je een aanschafwaarderegeling afsluiten. Hierdoor ontvang je de aankoopwaarde van je auto terug als deze wordt gestolen of total loss raakt. Heb je een nieuwe auto? Dan kun je de soortgelijke nieuwwaarderegeling afsluiten. Deze dekkingen gelden meestal voor het volledige bedrag in het eerste jaar, waarna het bedrag dat je ontvangt afneemt. Vaak stopt deze dekking na 3 jaar.
-
5
Het eigen risico
Omdat een elektrische auto doorgaans een hogere premie heeft, denken sommige mensen erover na om het eigen risico van de autoverzekering te verhogen. Weet echter dat dit een hoger (financieel) risico met zich meebrengt, omdat de reparatiekosten doorgaans hoger zijn dan bij een auto met een verbrandingsmotor.
Waarop wordt de premie van je autoverzekering gebaseerd?
Verzekeraars baseren de hoogte van je premie aan de hand van verschillende factoren, waaronder:
- De postcode van de hoofdbestuurder
- Het aantal schadevrije jaren
- Het aantal gereden kilometers per jaar
- De dekking van je autoverzekering
- Leeftijd (bij sommige autoverzekeringen betalen jongeren en ouderen een toeslag)
- De oorspronkelijke cataloguswaarde of dagwaarde
- Mate van beveiliging van de auto
- Accessoires in of aan de auto
Voor- en nadelen van elektrische auto’s
Voordelen elektrische auto's:
- De brandstofkosten zijn lager.
- Je onderhoudskosten zijn lager.
- De motor trekt sneller op.
- Je auto stoot minder CO2 uit.
- Je veroorzaakt minder geluidsoverlast.
Nadelen elektrische auto's:
- Er zijn nog te weinig oplaadpunten.
- Opladen duurt langer dan tanken.
- Reparatiekosten voor elektrische auto's zijn vaak hoger.
Soorten elektrische auto’s
-
1
Volledig elektrisch
Deze auto heeft uitsluitend een elektrische motor en stoot daarom ook geen schadelijke stoffen uit tijdens het rijden. Je kunt en hoeft aan een volledig elektrische auto geen extra brandstof toe te voegen. Omdat de auto volledig elektrisch is, kun je geen lange afstanden rijden en dien je rekening te houden met oplaadpunten.
-
2
Range extender
Ook dit type rijdt volledig op elektriciteit. Voor het geval de stroom op raakt, heeft de auto een kleine brandstofmotor die de accu oplaadt. Je rijdt dus alsnog elektrisch. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de auto tankt.
-
3
Plug-in hybride
Een hybride auto heeft naast de elektrische motor ook een brandstofmotor. Omdat de accu wordt geladen via een stopcontact, noem je dit type een plug-in hybride auto. Je kunt met deze auto langere afstanden elektrisch rijden. Als de stroom op is, kun je verder rijden op de brandstofmotor.
Elektrische auto verzekeren en vergelijken
Autoverzekeringen kunnen behoorlijk van elkaar verschillen in prijs en dekking. Door een autoverzekering te vergelijken ontdek je eenvoudig welke autoverzekering voor jouw elektrische auto de beste is. Vraag je de verzekering online aan en accepteert de autoverzekeraar je aanvraag direct? Dan kun je meteen verzekerd de weg op.
Handige informatie
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Op Autoverzekering.nl kun je ruim 20 autoverzekeraars vergelijken op prijs en polisscore. Op onze autoverzekeraars pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle verzekeraars die we vergelijken.
De eerste stap is je gegevens invullen in onze vergelijker. Daarna kun je de basisdekking van je autoverzekering kiezen. Weet je niet zeker welke dekking het beste bij je past? Geen probleem, in onze vergelijker geven we je gratis advies. Daarna kun je beginnen met het vergelijken van verschillende autoverzekeringen.
Keuze gemaakt? Dan is het tijd om je autoverzekering aan te vragen. Afhankelijk van de verzekeraar die hebt gekozen, kun je de autoverzekering direct bij ons aanvragen of via de website van de verzekeraar zelf.
Tijdens het aanvraagproces zul je nog wat extra informatie moeten invullen. Bijvoorbeeld of je nog een aanvullende verzekering wilt afsluiten, wat de gegevens van de hoofdbestuurder zijn en nog een aantal slotvragen. Daarna kun je de aanvraag bevestigen. Wij sturen je vervolgens een bevestigingsmail. Is je aanvraag geaccepteerd? Dan kun je verzekerd de weg op.
Bij het afsluiten van een verzekering voor je elektrische auto zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden. Zo zijn de aanschafkosten en de repartiekosten van een elektrische auto een stuk hoger dan bij andere type auto’s. Je kunt je tegen deze kosten verzekeren met een ruime basisdekking zoals een all risk verzekering. Daarnaast kun je ook overwegen om een pechhulpdekking af te sluiten, zodat je met pech niet voor hoge, onverwachte kosten komt te staan. Let hierbij wel op dat je niet bij iedere verzekeraar verzekerd bent voor een lege accu. Lees dus goed de polisvoorwaarden door, voordat je een verzekering afsluit.
Als laatste kun je ook overwegen om je laadpaal te verzekeren. Je kunt dit via een woon- of opstalverzekering doen.
Ja, bij autoverzekeraar ZLM kun je een autoverzekering speciaal voor elektrische auto’s afsluiten. Het is echter niet noodzakelijk om een speciale autoverzekering voor elektrische auto’s af te sluiten. Je kunt ook een reguliere autoverzekering voor je elektrische auto afsluiten. Dat kan gemakkelijk via onze 100% onafhankelijke vergelijker.
We raden je aan om te kiezen voor een all risk verzekering. Aangezien de reparatiekosten van een elektrische auto een stuk hoger zijn, is een ruimere dekking geen overbodige luxe.
Laadkabels zijn vaak standaard als accessoire meeverzekerd bij een WA beperkt casco en All risk autoverzekering. Bij beschadiging van de laadkabel geldt meestal wel een eigen risico. Bekijk de polisvoorwaarden van je verzekering om erachter te komen of jouw laadkabel ook via jouw dekking verzekerd is.
Nee, een laadpaal valt niet onder de dekking van je autoverzekering, maar onder de dekking van een opstalverzekering of woonverzekering. Als je jouw laadpaal wil verzekeren, dan kun je het beste contact opnemen met je woonverzekeraar. Heb je een huurwoning? Dan valt de laadpaal onder het huurdersbelang van de inboedelverzekering.
Ja, dat is mogelijk! Vul je gegevens in onze vergelijker in, kies je gewenste dekking en bekijk het overzicht aan autoverzekeringen die je voor jouw Tesla kunt afsluiten.
Een automaat en handgeschakelde auto worden op dezelfde manier verzekerd. Hierbij gelden dus dezelfde stappen als het verzekeren van een “gewone auto”.
De gemiddelde premie van een autoverzekering ligt rond de €75 per maand. Wat een autoverzekering kost is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Meestal varieert de premie tussen €65 en €90 per maand.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.