Goedkoop autorijden
Goedkoop autorijden is in Nederland helaas niet vanzelfsprekend. Door alle verplichte belastingen en verzekeringen die erbij komen kijken kan autorijden erg duur worden. Als je de kosten voor het autorijden wilt drukken, dan heb je een auto nodig die zowel zuinig rijdt als onderhoudsvriendelijk is. Wil jij graag goedkoop autorijden, particulier of als zzp’er? Wij geven je een aantal tips en ook meer uitleg zodat jij kunt besparen. Daarnaast kun je gemiddeld €290 per jaar besparen als je nu een vergelijking maakt.
Bespaar op de wegenbelasting
Iedereen in Nederland die rijdt in een voertuig moet verplicht wegenbelasting betalen. Dit wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd en is belasting die door de overheid wordt geheven op jouw voertuig. Wil je goedkoop autorijden, kijk dan naar de kosten voor wegenbelasting. De hoogte van je wegenbelasting is afhankelijk van:
- De hoeveelheid brandstof die je verbruikt
- Het soort voertuig dat je rijdt
- De provincie waarin je rijdt
- Het gewicht van de auto
Heb je een bepaalde auto op het oog? Kijk dan op de website van Belastingdienst Nederland en vul bovenstaande gegevens in. Je ziet dan onder welk tarief de door jou gekozen auto gaat vallen.
Rijd je met een “oude” auto van bijvoorbeeld 20 jaar oud, dan hoef je geen wegenbelasting te betalen. Dit betekent alleen niet gelijk dat het rijden in zo’n auto goedkoper is, want je bent wel veel geld kwijt aan onder andere brandstof en onderhoud.
Goedkoop autorijden – Rijd klein, licht en zuinig
Met een kleine, lichte en zuinige auto kun je goedkoop autorijden. Bij het bepalen van de wegenbelasting wordt er namelijk onder andere gekeken naar het gewicht van je auto. Een auto met een laag gewicht en een kleine cilinderinhoud van de motor verbruikt daarnaast minder brandstof en rijdt daardoor dus goedkoper.
Onderhoudsvriendelijke auto’s
Met onderhoudsvriendelijke auto’s kun je goedkoop autorijden, omdat ze nog lang in goede staat blijven. Auto’s uit Korea en Japan staan erom bekend dat ze het meest onderhoudsvriendelijk zijn. Denk aan de volgende merken:
Houd de brandstofprijzen in de gaten
Nog een tip voor goedkoop autorijden is om goed op de brandstofprijzen te letten. Tank je bijvoorbeeld aan de snelweg, dan ben je een stuk duurder uit dan wanneer je in je eigen woonplaats tankt. Vergelijk daarnaast de prijzen van brandstof met een app op je telefoon. Zo zie je alle tankstations bij jou in de buurt en welke de goedkoopste brandstof levert. Ook kun je baat hebben bij een tankpas, omdat je dan een lagere prijs per liter betaalt.
Woon je vlakbij de grens met Duitsland of België? Tank dan daar, want de literprijs ligt in Duitsland en België veel lager dan in Nederland. Dit kan je een hoop kosten schelen.
Goedkoop autorijden – Bespaar tijdens het autorijden
Ook tijdens het autorijden kun je besparen. Door zuinig te rijden, blijft jouw auto goed onderhouden en bespaar je kosten. Wij geven je een aantal tips wat je kunt doen om zuinig te rijden:
- Zorg voor een goede bandenspanning
Het beste is om maandelijks je bandenspanning te controleren. Als deze niet juist is ingesteld, dan verbruik je veel meer brandstof dan nodig is. Ook zorgt een correct ingestelde bandenspanning voor een kortere remweg en langere levensduur van je auto. - Rem zo min mogelijk
Laat de auto uitrollen en probeer zo min mogelijk te remmen. Hiermee rijd je zuiniger en bespaar je op brandstofkosten. - Schakel op tijd door
De motor maakt minder toeren wanneer je op tijd doorschakelt naar een hogere versnelling. - Neem niet te veel spullen mee
Ook als je zware spullen in je auto hebt liggen, verbruik je meer brandstof. Haal deze er daarom uit als je de spullen niet nodig hebt. - Rijd zo weinig mogelijk met open ramen.
Door met je ramen open te rijden verbruik je veel brandstof.
Goedkoop autorijden ZZP
Ben je zzp’er? Dan let je waarschijnlijk goed op je kosten en probeer je deze zo laag mogelijk te houden. Wil je goedkoop autorijden als zzp’er, weeg dan eerst een paar punten tegen elkaar af:
- Hoe vaak heb je de auto nodig?
- Hoeveel kilometer ga je rijden?
- Hoeveel risico wil je lopen?
Afhankelijk van deze factoren kun je kijken of je liever zakelijk gaat rijden (leasen) of liever privé blijft rijden. Als je minder dan vijfhonderd kilometer per jaar voor privédoelen rijdt, dan mag je alle kosten, ook afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Dit is dan een stuk voordeliger voor zzp’ers.
Goedkoop autorijden – Vergelijk de verzekeringen
Elke autobezitter in Nederland is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Maar meteen de goedkoopste autoverzekering afsluiten als je goedkoop wilt autorijden, is niet altijd de beste keuze. De voorwaarden die van toepassing zijn verschillen namelijk per verzekeraar. Het kan best zijn dat een bepaalde verzekeraar hogere tarieven hanteert, omdat hij jou als een hoger risico ziet.
Vergelijk daarom de autoverzekeringen op Autoverzekering.nl met elkaar zodat je altijd verzekerd bent van de voordeligste en best passende autoverzekering!
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Voor auto’s die klein en licht in gewicht zijn, betaal je een lage wegenbelasting. Zuinig rijden maakt ook een verschil, omdat het bedrag van de wegenbelasting onder andere afhankelijk is van de hoeveelheid brandstof die je verbruikt. Dit zijn de factoren die invloed hebben op de wegenbelasting:
- Het soort voertuig dat je rijdt
- In welke provincie je rijdt
- Hoeveelheid brandstof die je verbruikt
- Het gewicht van je auto
Er zijn drie verschillende autoverzekeringen: WA, WA beperkt casco en all risk. Met de WA-verzekering wordt alleen schade gedekt die jij bij anderen aanricht. Bij WA beperkt casco wordt ook schade aan je eigen auto vergoedt in bepaalde situaties, zoals brandschade of stormschade. Met een all risk verzekering ben je verzekerd voor schade die jij aan anderen toebrengt, schade aan je eigen auto en schade die je zelf veroorzaakt.
Het aantal schadevrije jaren dat nodig is om korting op je premie te krijgen, varieert per verzekeraar. Vaak begint de no-claimkorting al bij één schadevrij jaar. De korting neemt meestal toe naarmate je meer schadevrije jaren hebt opgebouwd. De maximale korting wordt meestal bereikt bij 10 tot 15 schadevrije jaren, maar dit verschilt per verzekeraar en verzekeringspolis. Raadpleeg de polisvoorwaarden of informeer bij je verzekeraar voor de precieze regeling.
Ja, je kunt de premie van je autoverzekering verlagen door het eigen risico te verhogen, een lagere dekking te kiezen voor een oudere auto, verzekeraars te vergelijken, veilig te rijden en schadevrije jaren op te bouwen.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!