Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Kentekenplaat auto

De meeste autobezitters hebben twee gele kentekenplaten op hun auto. Maar wat betekent die kleur eigenlijk? En waarom zijn er ook blauwe, witte en groene platen? Op deze pagina lees je alles over de Nederlandse kentekenplaat.

Verplichting van een kentekenplaat

Ieder voertuig krijgt een unieke identificatiecode, in de vorm van een kentekennummer, die wordt geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zo kunnen voertuigen en de eigenaren eenvoudig worden getraceerd bij verkeersovertredingen of ongevallen.

In Nederland is het verplicht om als autobezitter minimaal twee kentekenplaten op je auto te hebben, één aan de voorkant en één aan de achterkant. Als je dit niet doet, riskeer je een boete.

Afmetingen kentekenplaten auto

In Nederland kennen we twee standaardafmetingen voor kentekenplaten: 520 x 110 mm en 340 x 210 mm. Deze afmetingen gelden voor auto’s, bedrijfsauto’s, de meeste motorvoertuigen op drie wielen en aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kilo.

De toegestane maximum-massa van een aanhangwagen bereken je door het gewicht van de lege aanhangwagen op te tellen bij het maximale gewicht dat deze mag vervoeren.

Soorten kentekenplaten

Op de Nederlandse wegen komen we verschillende kentekenplaten tegen:
kentekenplaten

Standaard kentekenplaat

De meest voorkomende kentekenplaat is geel met een zwart kader en een blauw vlak. Deze platen worden gebruikt voor personenauto’s, bedrijfsauto’s, de meeste motorvoertuigen op drie wielen en aanhangwagens met een maximaal toegestane massa boven 750 kilo.

Export- en transitokentekenplaat

Witte kentekenplaten worden gebruikt voor specifieke situaties, zoals uitvoer-, transito-, en eendagskentekens. Uitvoer- en transitokentekenplaten moeten worden aangevraagd, terwijl je een eendagskentekenplaat zelf mag maken. Dit doe je door het kenteken met zwarte stift op (bijvoorbeeld) stevig wit karton te schrijven, zodat het ook bij slecht weer goed leesbaar blijft. De eendagskentekenplaat gebruik je als je met je auto naar een RDW-keuringsafspraak rijdt, maar nog geen Nederlands kenteken hebt.

Taxikentekenplaat

Voertuigen die als taxi worden gebruikt, hebben blauwe kentekenplaten. Deze lichtblauwe platen met zwarte letters en cijfers zijn verplicht voor alle taxivoertuigen in Nederland.

Oldtimerkentekenplaat

Oldtimers die vóór 1 januari 1978 in gebruik zijn genomen, hebben speciale donkerblauwe kentekenplaten. Deze platen hebben een specifieke indeling van cijfers en letters en passen mooi bij het klassieke uiterlijk van deze auto’s.

Handelaarskentekenplaat

Groene kentekenplaten worden gebruikt door erkende bedrijven in de voertuigbranche, zoals autodealers. Deze lichtgroene platen met zwarte cijfers en letters worden onder meer ingezet voor auto’s die gebruikt worden voor proefritten.

Kentekenplaat kwijt of gestolen

Kentekenplaat kwijt of gestolen? Ga dan niet met je auto de weg op en vraag direct een nieuwe aan. Ben je één kentekenplaat kwijt? Koop dan toch een volledige nieuwe set van twee platen.

Het aanvragen van een nieuwe kentekenplaat werkt als volgt:

Stap 1: aangifte doen
Verwacht je dat het om diefstal gaat? Doe dan aangifte bij de politie. Vooral wanneer beide platen zijn verdwenen, is de kans groot dat ze gestolen zijn.

Stap 2: nieuwe kentekenplaten kopen
Bezoek een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant. Neem een geldig legitimatiebewijs en het originele voertuigbewijs (Deel IA) of de kentekencard mee. Betaal de kosten voor de nieuwe kentekenplaten.

Stap 3: ontvangst en bevestiging
Ontvang de nieuwe kentekenplaten met duplicaatcode van de fabrikant. Bevestig de nieuwe platen stevig op je voertuig met schroeven of dubbelzijdig tape. Zorg dat de platen ook bij trilling niet loskomen.

“Wist je dat je kentekenplaten kunt beschermen tegen diefstal door ze vast te zetten met speciale antidiefstalschroeven? Deze schroeven maken het moeilijker voor dieven om de platen te verwijderen.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Autoverzekering vergelijken

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Autoverzekering.nl zetten we de beste opties voor je op een rij. Vul onze vergelijker in en wij selecteren de beste verzekeringen op basis van prijs en dekking.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 20-08-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Op een Nederlandse kentekenplaat staan het kenteken (een unieke combinatie van letters en cijfers) en een blauw vlak met het EU-symbool en de landcode ‘NL’.

Doe aangifte bij de politie en vraag een nieuwe kentekenplaat aan bij een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant. Neem een geldig legitimatiebewijs en het originele voertuigbewijs (Deel IA) of je kentekencard mee.

In Nederland zijn kentekenplaten die niet voldoen aan de RDW-standaarden verboden. Dit omvat valse platen, zelfgemaakte ontwerpen en platen zonder de vereiste kenmerken zoals het blauwe EU-vlak en de landcode NL.

Nee, het is in Nederland verboden om zonder kentekenplaat te rijden. Iedere auto moet zowel aan de voor- als achterzijde voorzien zijn van goedgekeurde kentekenplaten.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven