Ben jij goed verzekerd voor stormschade?
De zwaarste zomerstorm in Nederland is een feit: storm Poly. Lees hier hoe het zit met je autoverzekering na schade door een storm.
De wind raast door de bomen, er liggen stukken takken op de weg en er zijn zelfs bomen omgewaaid. Het is hartje zomer, maar in Nederland hebben we te maken met de grootste zomerstorm die ooit is gemeten: storm Poly. In IJmuiden is vandaag windkracht 11 gemeten, met windstoten van meer dan 145 kilometer per uur. Om deze reden heeft het KNMI vanochtend code rood afgegeven en dat was maar goed ook. Met deze storm kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Verschillende snelwegen zijn ook al afgesloten vanwege bomen die door de storm zijn omgewaaid. Daarnaast zijn er tal van auto’s die stormschade hebben door bijvoorbeeld takken die erop zijn gewaaid of zelfs hele bomen. Maar wat moet je eigenlijk doen als je stormschade aan je auto hebt? En ben je hiervoor wel goed verzekerd? In deze blog lees je de belangrijkste informatie over stormschade en handige tips.
Storm Poly
Wat valt er allemaal onder stormschade?
Voordat we uitleggen waar je voor verzekerd bent, is het belangrijk om te weten wat verzekeraars onder stormschade verstaan. Er zijn verschillende soorten schades die onder stormschade kunnen vallen, waaronder schade door: hagel, wind, afbrekende takken, omgevallen bomen, een geparkeerde fiets die tegen je auto aanwaait, rondvliegende dakpannen en andere zaken die je auto beschadigen als gevolg van de storm.
Wanneer ben ik verzekerd voor stormschade aan mijn auto?
Of stormschade wordt vergoed hangt af van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Heb je een allrisk autoverzekering? Dan ben je verzekerd voor stormschade. Het maakt hierbij niet uit wat de windkracht is. Bij een WA + beperkt casco verzekering krijg je stormschade alleen vergoed als er sprake is van minimaal windkracht 7. Als je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten dan ben je helaas niet verzekerd en zul je de schade zelf moeten betalen.
Windkracht heeft invloed op je dekking bij stormschade
Volgens het KNMI is er pas sprake van storm bij windkracht 9 of hoger. Maar verzekeraars gaan uit van windkracht 7 of hoger. Als de windkracht lager dan 7 is dan kan er ook geen stormschade worden geclaimd op de WA + beperkt cascoverzekering. Gelukkig voldoet storm Poly met de gemeten windkracht 11 ruimschoots aan de voorwaarden van de verzekeraars.
Dekking bij verschillende soorten schades
Hieronder lichten we de dekking van verschillende soorten schades nog wat meer toe.
Dekking voor schade aan carrosserie en lakwerk
Bij schade veroorzaakt door extreem weer denken we vaak aan blik- en lakschade. Dit kan ontstaan door wegwaaiende takken, dakpannen of lading van andere weggebruikers. Gelukkig wordt deze schade vergoed door je autoverzekering met de Beperkt Casco en All Risk dekking. Zelfs waterschade als gevolg van overstroming en ruitschade door bijvoorbeeld grote hagelstenen vallen hieronder.
Dekking voor ruitschade
Extreem weer kan ook leiden tot ruitschade. Bij een WA-verzekering wordt ruitschade echter niet vergoed. Bij een WA beperkt casco en All Risk dekking wordt de reparatie van de ruit wel vergoed. Bij vervanging van de ruit geldt meestal een eigen risico, dat afhankelijk is van de gekozen schadehersteller.
Eigen risico bij stormschade
Je zult vaak een eigen risico voor stormschade moeten betalen. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Het eigen risico bedraagt meestal tussen de €135 en €150. Wil je weten hoe hoog jouw eigen risico is? Je kunt dan het beste de polisvoorwaarden doornemen, daar staan alle details over je autoverzekering in.
Heeft het claimen van stormschade invloed op mijn schadevrije jaren?
Nee, als je een WA + beperkt casco of een All risk dekking hebt dan val je niet terug op de bonus-malusladder als je stormschade claimt. Met deze dekkingen ben je namelijk gewoon verzekerd voor stormschade. Dit betekent dat je jouw no-claimkorting behoudt en er niets verandert aan het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.
Storm Poly heeft schade aan mijn auto veroorzaakt, wat nu?
-
Maak foto’s van de stormschade
Noteer ook het tijdstip wanneer je de foto’s maakt. Dit is belangrijk om te weten voor de verzekeraar, omdat bepaald moet worden wat de windkracht was op het moment dat de schade ontstond.
-
Meld de schade bij je verzekeraar of tussenpersoon
Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of tussenpersoon in geval van stormschade.
-
Laat je schade repareren bij een aangesloten herstelbedrijf
Je betaalt dan vaak een lager- of helemaal geen eigen risico.
Onze tip
Check of je nog goed verzekerd bent
Zo’n storm als Poly laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is om goed verzekerd te zijn. Het nadeel is alleen dat je met een uitgebreidere dekking ook een hogere premie betaalt. Gelukkig kun je met de vergelijker van Autoverzekering.nl direct zien of je nog kunt besparen op je premie door over te stappen naar een andere verzekeraar. Maak nu een vergelijking en ontvang gratis advies over welke dekking het beste bij jouw auto past.
Bronvermelding en expertise
Geschreven door: Jerry
Gepubliceerd op: 05-07-2023
Laatste update: 05-07-2023
Over autoverzekeringsexpert Jerry
Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.
Bronnen
Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
- Verbond van Verzekeraars
- KNMI