Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
22-08-2024

Kilometerfraude kost autobezitter € 161 Miljoen in 2023

Vorig jaar hebben teruggedraaide kilometerstanden aanzienlijke financiële schade veroorzaakt voor Nederlandse autobezitters. In dit artikel lees je over de wetgeving rondom kilometerfraude en of de schade door kilometerfraude toeneemt.

2 minuten 22-08-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Kilometerfraude blijft een groot probleem voor de Nederlandse automarkt. In 2023 veroorzaakte het terugdraaien van tellerstanden een totale schade van maar liefst € 161 miljoen. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT). Ondanks strengere wetgeving blijft fraude met kilometerstanden een veelvoorkomend probleem, vooral bij geïmporteerde voertuigen.

Schade door kilometerfraude blijft toenemen

Uit de cijfers van de VAT blijkt dat de totale schade door kilometerfraude in 2023 is opgelopen tot € 161 miljoen, een stijging ten opzichte van de € 140 miljoen in 2020. Autobezitters worden hierdoor opgezadeld met onverwachte kosten, niet alleen door de hogere aanschafprijs van de voertuigen, maar ook door hogere onderhoudskosten. Vooral bij geïmporteerde voertuigen is het risico aanzienlijk, omdat tellerstanden uit het buitenland vaak moeilijker te controleren zijn.

Geïmporteerde voertuigen meest kwetsbaar

In 2023 werden in totaal 254.646 auto’s geïmporteerd naar Nederland, waarvan een groot deel afkomstig uit Duitsland. De VAT schat dat ongeveer 20 procent van deze voertuigen te maken heeft met teruggedraaide tellers, wat heeft geleid tot een totale schade van € 91 miljoen. Dit benadrukt het belang van toezicht bij de aanschaf van een geïmporteerde auto. Opvallend is dat België een positieve uitzondering vormt, omdat daar tellerstanden centraal worden bijgehouden.

Kilometerfraude bij Nederlandse auto’s

Hoewel geïmporteerde voertuigen de grootste risicogroep vormen, blijft kilometerfraude ook bij Nederlandse auto’s een probleem. In 2023 werden 73.198 nieuwe trendbreuken in kilometerstanden vastgesteld, wat neerkomt op 0,34% van de auto’s. Deze trendbreuken hebben geleid tot een schadepost van € 70 miljoen. Ondanks dat er een dalende lijn zichtbaar is, blijft de schade fors.

“Met een trendbreuk wordt een afwijkende kilometerstand bedoeld, waarbij dus kilometerfraude wordt gepleegd. Dit is bijvoorbeeld een lagere stand dan eerder vastgelegd. Dit zorgt bij de nieuwe autobezitter meestal voor onverwachte onderhoudskosten en een lagere dagwaarde van de auto.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Wetgeving tegen tellerfraude

De Nederlandse wetgeving is duidelijk over het manipuleren van kilometerstanden. Sinds de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 is het verboden om de tellerstand van motorrijtuigen aan te passen. Dit verbod geldt ook voor het beïnvloeden van de werking van de kilometerteller, tenzij er sprake is van een legitieme reparatie, waarbij melding bij de RDW verplicht is. Het manipuleren van de tellerstand zonder geldige reden kan leiden tot juridische consequenties, waaronder de ontbinding van de koopovereenkomst.

Bronnen:

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 22-08-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven