Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
30-07-2024

Korting op verkeersboetes in het buitenland: snel betalen loont

Het kan iedereen overkomen: je bent op vakantie in het buitenland geweest met de auto en na terugkomst ligt er een boete op je deurmat. Lees verder om te lezen hoe je korting kunt krijgen op verkeersboetes door snel te betalen.

2 minuten 30-07-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Tijdens je vakantie in het buitenland kan het zo zijn dat je een boete krijgt voor een verkeersovertreding. Wist je dat sommige landen korting bieden op verkeersboetes als je ze snel betaalt? Wij vertellen je de regels en specifieke kortingen door het snel betalen van boetes in Spanje, Frankrijk en Italië.

Korting op verkeersboetes in Spanje

In Spanje kun je flink besparen als je je boete snel betaalt. Betaal je deze binnen 20 dagen, dan krijg je maar liefst 50% korting. Dit betekent dat je de helft minder betaalt, mits je geen bezwaar maakt tegen de overtreding. Na deze termijn van 20 dagen betaal je het normale tarief en na 45 dagen komt er 20% bij.

Er zijn hier wel uitzonderingen voor. De korting geldt namelijk niet als je een radardetector hebt gebruikt, verkeersborden of bewakingssystemen hebt beschadigd of als je gevaarlijke situaties veroorzaakt hebt.

Korting op verkeersboetes in Frankrijk

In Frankrijk krijg je 15 dagen de tijd om van een verlaagde boete te profiteren. De boete kan dan tot de helft verminderd worden. Dit is vooral bij snelheidsovertredingen tot 50 km/u boven de limiet, rijden zonder kentekenbewijs of het niet dragen van veiligheidsgordels. Normaal kost zo’n boete € 90, maar door snel te betalen kun je dus € 45 besparen.

Korting op verkeersboetes in Italië

In Italië kun je een korting van 30% krijgen als je binnen vijf dagen betaalt of zelfs ter plekke. Houd er in Italië ook rekening mee dat bij ernstige overtredingen de politie een voorschot kan vragen. Vraag in dit geval altijd om een betalingsbewijs.

“Een boete krijgen tijdens je vakantie is al niet prettig. Voorkom dat je hogere kosten moet betalen en betaal je boetes uit het buitenland altijd op tijd. Zo profiteer je in de meeste gevallen ook nog van kortingen.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Ik wil in bezwaar gaan tegen mijn boete

Als je het niet eens bent met een verkeersboete uit het buitenland, kun je bezwaar maken. Dit kan pas nadat je de officiële bekeuring hebt ontvangen. Hierop staat vermeld bij welke instantie je bezwaar kunt aantekenen, hoe je dat doet en binnen welke termijn. Soms is online bezwaar mogelijk. Bezwaar maken heeft alleen zin als je een goede reden en bewijs hebt van je onschuld, zoals het niet begaan van de overtreding of een verkeerd kenteken. Voeg daarom kopieën van de bewijsstukken bij je bezwaar.

Let op: betaal de boete niet als je bezwaar wil maken, want meestal vervalt dan het recht om bezwaar te maken. Houd er ook rekening mee dat de boete hoger kan worden als je bezwaar wordt afgewezen.

Ik betaal mijn boete niet, wat zijn de gevolgen?

Als je een verkeersboete uit het buitenland niet betaalt, kan dit leiden tot extra kosten en juridische problemen. Het boetebedrag kan ten eerste hoger worden door extra administratie- en incassokosten. Ook kan je naam in het opsporingsregister van het land, waar je de overtreding hebt begaan, worden genoteerd. Dit kan problemen geven bij grenscontroles of verkeerscontroles in dat land, waarbij je alsnog gedwongen kan worden de boete te betalen. Soms kan de boete via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Nederland worden geïnd, als de boete onherroepelijk is en er een overeenkomst tussen de landen bestaat.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 30-07-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven