Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
18-09-2024

Prinsjesdag 2024: wat verandert er volgend jaar voor autobezitters?

Lees in dit bericht hoe de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen invloed hebben op autobezitters in Nederland, zowel op het gebied van infrastructuurverbeteringen als belastingregelingen.

3 minuten 19-09-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

In de Miljoenennota 2025 worden enkele belangrijke maatregelen gepresenteerd die autobezitters direct zullen beïnvloeden. Deze maatregelen zijn bedoeld om zowel de infrastructuur te verbeteren als belastingregelingen aan te passen. In dit bericht lichten we de drie belangrijkste maatregelen voor autobezitters uit.

Plannen om 130 km/u te rijden nog niet definitief

Het was al eerder uitgelekt, maar Minister Barry Madlener van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangekondigd dat er plannen zijn om het komende jaar op verschillende trajecten overdag weer 130 kilometer per uur te kunnen rijden. Wel wordt dit pas later in de “Actieagenda Auto” besproken, waardoor deze maatregel nu nog niet van toepassing is.

Minister Barry Madlener: “Nederlanders willen makkelijk de auto kunnen pakken om naar familie, school of de supermarkt te gaan. Daarvoor hebben we een prachtig netwerk aan autowegen. Op die wegen ben ik niet alleen trots, ik ben er ook zuinig op. Dat betekent dat we ze goed onderhouden. Ik vind het ook belangrijk dat we kunnen doorrijden. Dus ik wil het komend jaar kijken hoe we op verschillende trajecten overdag weer 130 kilometer per uur kunnen rijden.”

Conclusie: In de loop van dit jaar wordt onderzocht of het mogelijk is om overdag weer 130 kilometer per uur op de snelweg te kunnen rijden. Voor nu moeten de Nederlandse automobilisten afwachten op dit besluit.

Verlengen korting op de brandstofaccijnzen

Sinds 1 juli 2023 geldt er een korting op de brandstofaccijnzen, waardoor de “hoge brandstofprijzen” deels worden gecompenseerd. Er is nu besloten dat in 2025 de korting op de brandstofaccijnzen wordt verlengd, maar de kans is groot dat deze in 2026 zal verdwijnen. Dit besluit komt als onderdeel van bredere plannen van het kabinet om de autobelastingen te hervormen.

De nieuwe Europese CO2-belasting waar wij een aantal dagen eerder over schreven, staat haaks op korting op brandstofaccijnzen. Hierdoor zullen de brandstofprijzen aan de pomp uiteindelijk toch gaan toenemen.

Conclusie: Voor nu dus een (positieve) maatregel, namelijk de verlenging van de korting op brandstofaccijnzen. Hier tegenover staan toekomstige maatregelen zoals de invoering van een Europese CO2-belasting, maar ook de waarschijnlijke afschaffing van de korting op accijnsbelasting in 2026.

Volledige MRB voor elektrische voertuigen

Elektrische voertuigen krijgen te maken met extra onverwachte kosten, aangezien ze vanaf 2030 de volledige motorrijtuigenbelasting (MRB) zullen gaan betalen. In de Miljoenennota van 2025 is bevestigd dat de gedeeltelijke vrijstelling van wegenbelasting voor elektrische auto’s geleidelijk wordt afgebouwd. Vanaf 2026 geldt er nog slechts een gewichtsreductie van 25% en vanaf 2030 verdwijnt deze korting volledig. Dit betekent dat EV-rijders dan dezelfde MRB-tarieven zullen betalen als bezitters van benzineauto’s, ondanks het aanzienlijk hogere gewicht van elektrische voertuigen door de zware batterijen.

Conclusie: Vanaf 2025 wordt er begonnen met het afbouwen van de gedeeltelijke vrijstelling van elektrische auto’s voor de motorrijtuigenbelasting. Daarna is het plan om vanaf 2030 helemaal geen vrijstelling meer aan te houden voor elektrische auto’s. Dit zorgt voor extra kosten voor elektrische autobezitters.

“Door de afschaffing van de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB) voor EV-rijders, zal het in de toekomst minder voordelig zijn om een elektrische auto te rijden. De vaste kosten zullen toenemen, waardoor dit financiële voordeel van elektrisch rijden ten opzichte van een benzineauto afneemt.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 19-09-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven