Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
29-08-2024

Steeds meer Nederlanders hebben moeite met betalen van auto

Uit onderzoek van KiM blijkt dat 10% van de Nederlanders moeite heeft om de kosten van vervoer te betalen, vooral door de stijgende prijzen voor autogebruik.

2 minuten 05-09-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Het recente onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) toont aan dat één op de tien Nederlanders problemen ervaart om de kosten van hun vervoer te betalen. Vooral autobezitters voelen financiële druk door de stijgende kosten van benzine, verzekeringen, onderhoud en belastingen.

Stijgende kosten autogebruik

De piek in brandstofprijzen in 2022, als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, heeft de druk op autobezitters verder vergroot. Er was in 2023 enige verlichting door lagere accijnzen, maar toch blijven de kosten in 2024 voor velen een zware last. Uit het onderzoek van het KiM blijkt daarnaast dat het voor een derde van de autobezitters financieel niet haalbaar is om na hun huidige auto over te stappen naar een elektrische auto.

Gevolgen voor Nederlanders

De gevolgen hiervan zijn vooral voelbaar bij huishoudens met een laag inkomen, eenoudergezinnen en werklozen. Deze groep mensen wordt vaak gedwongen om te bezuinigen op huishoudelijke uitgaven en onderhoud aan hun auto of zien soms zelfs af van bepaalde reizen, zoals bezoek aan familie of het ziekenhuis. Dit benadrukt de ernst van de situatie voor veel autobezitters in Nederland.

Tips om te besparen op autokosten

Hoewel de kosten stijgen, zijn er voor deze groep autobezitters gelukkig nog wel dingen die zij kunnen doen om te besparen op het gebruik van hun auto.

  1. Autoverzekering vergelijken
    Door autoverzekeringen te vergelijken, kunnen autobezitters gemiddeld € 265 per jaar besparen. Hierbij is het verstandig om niet alleen de premie te vergelijken, maar ook de dekking en voorwaarden van de verzekeraar.
  2. Zuinig rijden
    Aanpassen van de rijstijl kan helpen om brandstof te besparen. Door bijvoorbeeld met een constante snelheid te rijden, hard optrekken en plotseling remmen te vermijden en op tijd naar een hogere versnelling te schakelen, kan het brandstofverbruik verminderd worden.
  3. Check je bandenspanning
    Een te lage druk in de banden kan ervoor zorgen dat de auto wordt afgeremd. Hierdoor wordt er onnodig meer brandstof verbruikt. Het regelmatig controleren en op peil houden van de bandenspanning bespaart niet alleen brandstof, maar verlengt ook de levensduur van de banden
  4. Besparen op onderhoud
    Regelmatig onderhoud draagt bij aan de levensduur van de auto en voorkomt dure reparaties. Door offertes op te vragen bij verschillende garages kan er bovendien worden bespaard op de onderhoudskosten.
Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 05-09-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven