Het coronavirus is de afgelopen tijd volop in het nieuws. Het virus grijpt snel om zich heen waardoor de maatregelen om besmetting te voorkomen voortdurend worden aangescherpt. In deze moeilijke periode werkt een groot deel van de Nederlandse bevolking vanuit huis. Toch zijn er nog steeds veel mensen die dagelijks gebruik maken van hun auto. Zoals de zorgverleners die tijdens deze crisis overuren draaien, maar bijvoorbeeld ook de mensen die hun wekelijkse boodschappen doen. Maar waar moet je nu precies rekening mee houden als je met de auto de weg op gaat tijdens deze coronacrisis? Autoverzekering.nl zet de meest gestelde vragen voor je op een rij.
Inhoudsopgave
Met hoeveel mensen mag je in een auto tijdens de coronacrisis?
Een van de coronamaatregelen die door de overheid wordt opgelegd is het houden van minimaal 1,5 meter afstand. Maar wat moet je doen als je samen in de auto moet zitten? Je kunt dan geen 1,5 meter afstand houden. En met hoeveel personen mag je in de auto zitten?
Het RIVM geeft aan dat je je huis alleen mag verlaten als dit echt noodzakelijk is. Het kan natuurlijk voorkomen dat je er echt op uit moet met de auto. In dat geval is het natuurlijk verstandig om dit alleen te doen, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Wanneer het écht noodzakelijk is dan mag je met gezinsleden of huisgenoten in een auto stappen. Het maakt dan niet uit met hoeveel gezinsleden of huisgenoten je in een auto zit, je krijgt dan geen boete. Je bent ook niet strafbaar als je met twee collega’s/vrienden/buren in één voertuig zit, maar heel verstandig is dit niet. Je bent wél strafbaar wanneer je met 3 of meer mensen (die niet je gezinsleden of huisgenoten zijn) in één voertuig zit. Hieronder lees je nog een aantal tips die je kunt toepassen wanneer je met meerdere mensen in een auto zit.
- zorg voor extra ventilatie in de auto. Doe het raam open bij mooi weer of zet het ventilatiesysteem een standje hoger. Let op: vermijd de recirculatiestand;
- zorg voor optimale hygiëne door de bedieningsmiddelen extra te reinigen (stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc.) en regelmatig te desinfecteren met 70% isopropylalcohol;
- ga iedere keer op dezelfde plek zitten in de auto;
- houd onderling zoveel mogelijk afstand in de auto. Let ook op bij het in- en uitstappen;
- laat iedereen een eigen desinfecterende handgel meenemen, zodat ze deze kunnen gebruiken vóór en ná het aanraken van de auto.
Zijn de keuringsstations van het RDW nog open?
De RDW houdt de volgende keuringsstations open voor cruciale keuringen: Groningen, Zwolle, Arnhem, Amsterdam, Schiedam, Zwijndrecht, Rijen, Veldhoven en Elsloo. Alle andere keuringen gaan niet door. Je krijgt een bericht van het RDW wanneer de keuring niet doorgaat.
Door de coronamaatregelen kan ik mijn auto niet (op tijd) APK laten keuren
Als je voertuig APK-plichtig is, dan mag je niet rijden zonder een geldige APK. Op de vervaldatum mag je wel gebruik maken van de openbare weg om je voertuig APK te laten keuren. Wil de jouw auto laten keuren? Neem dan contact op met je garage om de mogelijkheden te bespreken.
Door de coronamaatregelen kan ik mijn rijbewijs niet op tijd verlengen
Je kunt een verlopen rijbewijs alsnog verlengen door contact op te nemen met de gemeente. Houd er rekening mee dat het nog steeds verboden is om met een voertuig op de openbare weg te rijden wanneer je rijbewijs nog niet is verlengd.
Voorkom corona: desinfecteer je auto
Het coronavirus vraagt om een schone auto. Je wilt immers niet dat je na al dat handen wassen alsnog besmet raakt met het virus, omdat je vergeten bent het stuur te desinfecteren. Voor het desinfecteren van je auto is het belangrijk dat je het juiste schoonmaakmiddel gebruikt. Hiermee voorkom je dat je permanente schade aanricht aan het interieur van je auto.
Op bovenstaande afbeelding zie je welke plekken je kunt desinfecteren in je auto.
Stap 1: Maak het interieur eerst schoon
Voordat je begint met het desinfecteren van je auto kun je de auto alvast schoonmaken. Denk hierbij aan het gebruik van een interieurreiniger en het stofzuigen van het interieur – niet alleen de tapijten, maar ook de stoffen bekleding. Is je interieur brandschoon? Ga dan naar stap twee.
Stap 2: Desinfecteer het interieur
Het RIVM raadt aan om wegwerphandschoenen te dragen tijdens het desinfecteren van je auto. Voor het desinfecteren van het interieur kun je desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens zeventig procent gebruiken. Daarnaast is isopropanol (een ontsmettingsmiddel dat wordt gebruikt in de gezondheidszorg) ook effectief tegen het coronavirus. Deze schoonmaakmiddelen brengen geen schade toe aan de oppervlakken in je auto. Veel autofabrikanten en dealers gebruiken deze middelen zelf ook. Het is zelfs mogelijk om alcohol te gebruiken om de stoelbekleding en zachte oppervlakken in je interieur desinfecteren. Je zult dan wel moeten oppassen met de dosering. Als je te hard schrobt dan kan de (kunst)leren bekleding verkleuren. Daarom is het slim om na het ontsmetten het leer te behandelen met een leerreiniger.
Belangrijkste plekken om te ontsmetten
Focus je bij het desinfecteren van het interieur op het stuur, de pook, de radio, deurgreep, bekerhouders, autosleutels, handrem, gordels, stengels aan de stuurkolom, knoppen van de cruisecontrol, armsteunen, stoelverstelling en raamstijlen. Daarnaast is het ook verstandig om je airco-installatie te reinigen. Hiervoor kun je een speciale spray kopen (bijvoorbeeld online of bij een tankstation) voor het reinigen van airco- en ventilatiesystemen. Vermijd ten slotte schoonmaakmiddelen die ammonia bevatten bij het poetsen van touchscreens.
Stap 3: Desinfecteer de buitenkant van je auto
De delen die je aan de buitenkant van je auto kunt desinfecteren zijn de deurgrepen en de handgreep van de achterklep. Dit is met name belangrijk als je passagiers vervoert met je auto. Let op dat je hier nooit waterstofperoxide voor gebruikt, omdat dit de lak van je auto kan beschadigen.
Veilig tanken
Ook bij het tanken zul je bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht moeten nemen. Zo kun je besmetting met het coronavirus voorkomen door plastic handschoentjes te dragen tijdens het tanken. Deze handschoentjes kun je na het tanken weggooien. Daarnaast is het belangrijk om het contact met het personeel van het tankstation te minimaliseren. Dit kun je ook bewerkstelligen door te tanken bij een onbemande pomp. Gooi je tank helemaal vol, zodat je weer even vooruit kunt. Zorg er ook voor dat je standaard desinfecterende gel in je auto hebt liggen. Zo kun je je handen altijd ontsmetten, mocht dat nodig zijn.