Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Geldigheid schadevrije jaren

Heb je een autoverzekering, dan zijn schadevrije jaren goud waard. Hoe meer schadevrije jaren, hoe gunstiger je premiekosten. Maar hoelang blijven schadevrije jaren geldig? En hoe zit het met de geldigheid van je schadevrije jaren per verzekeraar? En waarom verlopen ze? Op deze pagina duiken we diep in het onderwerp van schadevrije jaren, leggen we uit hoe de geldigheid per verzekeraar verschilt, en geven we je tips om optimaal te besparen op je autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Hoelang blijven schadevrije jaren geldig?

Het opbouwen van schadevrije jaren is een beloningssysteem voor het schadevrij rijden onder een autoverzekering op jouw naam. Hoe meer jaren je zonder schade rijdt, des te groter de korting op je verzekeringspremie. Zolang je een autoverzekering hebt en geen schade claimt, bouw je schadevrije jaren op en behoud je de schadevrije jaren ook. Echter, deze schadevrije jaren verliezen hun geldigheid als je een periode geen autoverzekering op je naam hebt staan. Je kunt dus niet eeuwig teren op je goede rijgedrag uit het verleden.

Over het algemeen is de regel dat schadevrije jaren 3 jaar geldig blijven nadat je autoverzekering is beëindigd. Maar let op: dit is niet in steen gebeiteld; sommige verzekeraars hanteren andere termijnen, bijvoorbeeld 1 jaar of zelfs 5 jaar. Vraag dit voor de zekerheid dus altijd na bij je verzekeraar.

Geldigheid schadevrije jaren per verzekeraar

Niet elke verzekeraar is hetzelfde, zo verschilt ook de geldigheid van de schadevrije jaren per verzekeraar. Waar de één genereus is met een termijn van vijf jaar, zet een ander de limiet op slechts één jaar. Het is dus verstandig om dit mee te nemen wanneer je verschillende autoverzekeringen en verzekeraars met elkaar vergelijkt.

Het gemiddelde aantal jaren waarna je schadevrije jaren weer op 0 wordt gezet is 3 jaar.

Verschillen in geldigheidsduur

  • Standaardtermijn: de meest voorkomende termijn waarbinnen schadevrije jaren geldig blijven na het beëindigen van een autoverzekering was 1 jaar, maar dit is nu door de meeste verzekeraars opgeschroefd naar 3 jaar. Dit betekent dat als je binnen 3 jaar na het opzeggen van je verzekering een nieuwe autoverzekering afsluit, je opgebouwde schadevrije jaren nog kunt inzetten voor korting op je premie.
  • Langere geldigheidsduur: sommige verzekeraars hanteren een ruimere termijn, zoals 4 of 5 jaar. Dit is vooral voordelig als je voor een langere periode geen autoverzekering op je naam hebt staan, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland verblijft of tijdelijk geen auto bezit.
  • Kortere geldigheidsduur: er zijn ook verzekeraars die een striktere termijn hanteren, waarbij schadevrije jaren al na 1 jaar verlopen. Belangrijk om hier rekening mee te houden, vooral als je van plan bent om je autoverzekering voor een kortere periode op te zeggen.

Verschillen in geldigheid schadevrije jaren per verzekeraar

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de geldigheid van de schadevrije jaren per verzekeraar. Staat jouw verzekeraar hier niet tussen? Bekijk dan de polisvoorwaarden van je verzekering of neem contact op met jouw verzekeraar om de geldigheid te achterhalen.

Naam AutoverzekeraarGeldigheid schadevrije jaren na opzegging verzekering
ABN AMRO3 jaar
AEGON5 jaar
Allianz Direct4 jaar
a.s.r.3 jaar
Centraal Beheer3 jaar
FBTO3 jaar
InShared5 jaar
Nationale Nederlanden4 jaar
OHRA3 jaar
Univé3 jaar

Waarom deze variatie?

De reden achter de variërende geldigheidsduur van schadevrije jaren ligt in het beleid en de risico-inschatting van de verzekeraars. Schadevrije jaren geven een indicatie van het rijgedrag en het risico dat een bestuurder vormt. Verzekeraars met een kortere geldigheidsduur kunnen beargumenteren dat informatie over het rijgedrag na een bepaalde periode minder relevant wordt voor het inschatten van risico’s.

Waarom verlopen schadevrije jaren?

Je vraagt je misschien af waarom schadevrije jaren überhaupt verlopen. De redenering hierachter is dat verzekeraars actuele informatie willen over je rijgedrag. Als je een aantal jaar niet hebt gereden, kunnen ze moeilijk inschatten hoe risicovol je bent op de weg.

Door de geldigheid van schadevrije jaren per verzekeraar te begrijpen en hier slim mee om te gaan, kun je significant besparen op je autoverzekering en een verzekering kiezen die het beste aansluit bij jouw persoonlijke omstandigheden.

Bespaar op je autoverzekering

Voordat je een autoverzekering afsluit, is het verstandig om autoverzekeringen te vergelijken. Dat doe je heel eenvoudig met de vergelijker van Autoverzekering.nl. Door een vergelijking te maken kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 11-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, als je een bepaalde periode geen autoverzekering op je naam hebt staan, kunnen je schadevrije jaren hun geldigheid verliezen. Dit betekent dat als je binnen die termijn geen nieuwe autoverzekering afsluit, je opgebouwde schadevrije jaren komen te vervallen en je opnieuw moet beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Je schadevrije jaren vervallen bij de meeste verzekeraars na 3 jaar.

De meeste verzekeraars hanteren een geldigheidstermijn van 3 jaar vanaf het moment dat je laatste autoverzekering is beëindigd. Sommige verzekeraars hanteren echter een langere of kortere termijn, dus het is verstandig om dit vooraf te controleren. Afhankelijk van de verzekeraar verschilt dit tussen de 1 en 5 jaar.

Schadevrije jaren verlopen na een bepaalde periode zonder autoverzekering, omdat verzekeraars actuele informatie over je rijgedrag willen. Langere inactiviteit maakt het moeilijker om het risico nauwkeurig in te schatten. Daarom stellen verzekeraars een geldigheidslimiet om te zorgen dat korting voor schadevrij rijden gebaseerd blijft op recente rijhistorie.

Je schadevrije jaren worden geregistreerd in de Roy-data database. Wanneer je een nieuwe autoverzekering aanvraagt of overstapt naar een andere verzekeraar, kunnen zij deze database raadplegen om je schadevrije jaren te verifiëren. Daarnaast ontvang je van je huidige of vorige verzekeraar jaarlijks een polisblad of verzekeringsverklaring waarop je opgebouwde schadevrije jaren staan vermeld. Deze documenten kunnen ook als bewijs dienen van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.

Wanneer je overstapt naar een nieuwe verzekeraar, kun je jouw opgebouwde schadevrije jaren meenemen. Het is belangrijk dat je bij het afsluiten van een nieuwe verzekering aangeeft hoeveel schadevrije jaren je hebt. Deze informatie wordt meestal geverifieerd via Roy-data, een centrale database waarin schadevrije jaren worden geregistreerd. Zolang je overstapt binnen de geldigheidstermijn van je schadevrije jaren, behoud je je opgebouwde jaren en de bijbehorende korting.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven