Schadevrije jaren tweede auto
Heb je een tweede auto gekocht en staat er al een aantal schadevrije jaren op je naam? Op deze pagina lees je hoe en wanneer je de no-claimkorting van je eerste autoverzekering kunt meenemen naar je tweede.
Gelden schadevrije jaren ook voor mijn tweede auto?
Schadevrije jaren zijn gekoppeld aan één voertuig. Heb je dus schadevrije jaren opgebouwd met je eerste auto, dan kun je die niet zomaar meenemen naar je tweede auto. Je begint gewoon weer bij 0.
Betekent dit dat je voor je tweede autoverzekering altijd meer betaalt dan voor de eerste? Dat gelukkig niet. Veel autoverzekeraars hanteren namelijk een zogenaamde tweede autoregeling. Hiermee kun je de no-claimkorting van je eerste auto ook toepassen op je tweede autoverzekering.
Hoe werkt de tweede autoregeling?
Wil je gebruikmaken van de tweede autoregeling? Dan moeten beide auto’s meestal bij dezelfde autoverzekeraar verzekerd zijn. Hoe de regeling precies werkt, verschilt per aanbieder. Bij de één wordt het kortingspercentage van de eerste auto volledig overgenomen, terwijl de ander een maximaal of vast percentage biedt voor de tweede auto.
Dit zijn de tweede autoregelingen die we in Nederland tegenkomen:
Volledige tweede autoregeling
Bij een volledige tweede autoregeling kun je de volledige no-claimkorting van je eerste auto ook gebruiken voor je tweede. Dit betekent dat je direct dezelfde korting ontvangt op de premie van je tweede autoverzekering als op de eerste.
Voorbeeld:
Heb je 6 schadevrije jaren opgebouwd en krijg je 70% no-claimkorting op je eerste auto? Dan krijg je ook 70% korting op je tweede autoverzekering.
Gedeeltelijke tweede autoregeling
Met een gedeeltelijke tweede autoregeling neem je een deel van je no-claimkorting mee naar je tweede auto. Vaak geldt er in dit geval een maximum aan het aantal schadevrije jaren dat de verzekeraar accepteert voor de tweede autoverzekering.
Voorbeeld:
Heb je 12 schadevrije jaren op je eerste auto, maar hanteert je verzekeraar een maximum van 7 schadevrije jaren voor je tweede auto? Dan krijg je voor je tweede autoverzekering alleen de korting die hoort bij 7 schadevrije jaren.
Autoregeling op percentage
Bij een tweede autoregeling op percentage wordt een deel van de no-claimkorting van je eerste auto ook bij je tweede autoverzekering toegepast. Je uiteindelijke korting hangt af van de gekozen dekking.
Voorbeeld:
Stel, je hebt 40% no-claimkorting opgebouwd met je eerste auto. Bij het verzekeren van je tweede auto wordt dit nu als volgt verdeeld:
- 30% korting op het WA-verzekering-deel
- 7% korting op het WA beperkt casco-deel
- 3% korting op het all risk-deel
Je korting wordt dus opgesplitst in plaats van als één percentage toegepast op de totale premie. Check de polisvoorwaarden van je verzekeraar om precies te zien hoe deze regeling werkt.
De precieze voorwaarden kun je terugvinden in de polis van je verzekeraar. Wil je weten welke verzekeraars een tweede autoregeling aanbieden? Bekijk dan onze pagina over het verzekeren van een tweede auto.
Schadevrije jaren voor je tweede auto
Wil je schadevrije jaren van je eerste auto overdragen naar je tweede auto? Helaas is dat niet mogelijk. Schadevrije jaren zijn namelijk gekoppeld aan één specifieke autoverzekering en kunnen niet worden verdeeld of overgezet naar een andere auto.
Veel verzekeraars hebben hiervoor een oplossing: de tweede autoregeling. Met deze regeling krijg je, op basis van de schadevrije jaren van je eerste auto, ook korting op de premie van je tweede autoverzekering. Je profiteert meteen van een lagere premie, zonder dat je schadevrije jaren daadwerkelijk overdraagt.
Let op: schadevrije jaren bouw je per auto afzonderlijk op. Rijd je schade met je tweede auto, dan verliest alleen die auto schadevrije jaren en kan de premie voor die verzekering stijgen.
Meer weten? Lees verder op onze pagina over schadevrije jaren met een tweede auto.
Voorwaarden tweede autoregeling
Wil je gebruikmaken van de tweede autoregeling? Dan moet je doorgaans aan een aantal eisen voldoen:
- Jij of je partner moet de regelmatige bestuurder van de tweede auto zijn.
- De bestuurder(s) van de tweede auto moeten ouder zijn dan 24 jaar.
- Er mag in de afgelopen 1 tot 2 jaar geen schade zijn geclaimd.
- De tweede auto mag niet geregistreerd staan op naam van je kind.
- De waarde van de auto moet binnen bepaalde grenzen vallen.
Benieuwd naar de voorwaarden van jouw verzekeraar? Lees dan de polisvoorwaarden door en neem bij twijfel contact op met de klantenservice.
Vergelijk autoverzekeringen voor je tweede auto
Heb je een tweede auto gekocht? Dan is het altijd verstandig om verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Het kan namelijk voorkomen dat het overstappen naar een nieuwe verzekeraar voordeliger is, ondanks het feit dat je in dit geval geen gebruik kunt maken van de tweede autoregeling.
Controleer daarnaast natuurlijk of je huidige verzekeraar de tweede autoregeling wel aanbiedt. Neem de tijd om je opties te verkennen, want de verschillen in premie kunnen aanzienlijk zijn.
Wat zijn de gevolgen van een schadeclaim?
Als je gebruikmaakt van de tweede autoregeling en schade rijdt met één van je auto’s, heeft dit alleen gevolgen voor de premie en schadevrije jaren van díe auto. Dit werkt als volgt:
Schade met je eerste auto
Rijd je schade met je eerste auto? Dan verlies je schadevrije jaren op de autoverzekering van deze auto en zal ook de premie waarschijnlijk wat omhoog gaan. De schadevrije jaren en no-claimkorting van je tweede auto blijven in dit geval gewoon behouden.
Schade met je tweede auto
Ook bij schade met je tweede auto heeft dit alleen gevolgen voor de verzekering van die auto. Je verliest schadevrije jaren op je tweede autoverzekering, en de premie van deze polis kan omhoog gaan. De premie en schadevrije jaren van je eerste auto blijven onaangetast.
Schade met beide auto’s
Heb je schade met beide auto’s? Dan worden de schadeclaims per auto beoordeeld. Dit betekent dat je schadevrije jaren verliest op beide verzekeringen en dat de premies van beide auto’s waarschijnlijk zullen stijgen.
De sistercar-clausule
Naast los van elkaar, kunnen je twee auto’s natuurlijk ook autoschade bij elkaar veroorzaken. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je met je ene auto een kras aan de andere veroorzaakt?
Sommige verzekeraars bieden hiervoor de sistercar-clausule aan. Met deze regeling wordt schade tussen twee auto’s die op dezelfde naam staan behandeld alsof het om auto’s van verschillende eigenaren gaat. De schade wordt afgehandeld via de verzekering van de auto die de schade heeft veroorzaakt.
Houd er wel rekening mee dat dit vaak gevolgen heeft voor je schadevrije jaren en no-claimkorting. Voor de auto die de schade heeft veroorzaakt zal de premie waarschijnlijk iets omhoog gaan.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Er is geen limiet aan het aantal auto’s dat je op je naam mag hebben staan. Zolang de voertuigen op jouw naam geregistreerd zijn, kun je ze ook allemaal op jouw naam verzekeren. Dit geldt ongeacht of je twee, drie of meer auto’s bezit.
Ja, schadevrije jaren kunnen vervallen als je te lang geen autoverzekering op je naam hebt staan. Bij de meeste verzekeraars vervallen schadevrije jaren na 3 jaar. Dit betekent dat je opnieuw vanaf 0 begint als je daarna weer een auto verzekert.
Ja, je kunt met twee auto’s afzonderlijk schadevrije jaren opbouwen. Voor elke auto wordt apart bijgehouden hoeveel jaren je schadevrij rijdt. Rijd je met één van de auto’s schade, dan heeft dat alleen gevolgen voor de schadevrije jaren en premie van die specifieke auto. De schadevrije jaren van je andere auto blijven daarbij onaangetast.
Nee, schadevrije jaren van twee auto’s kun je niet bij elkaar optellen. Schadevrije jaren worden per voertuig en verzekering apart opgebouwd. Heb je bijvoorbeeld met je eerste auto 5 schadevrije jaren en met je tweede auto 3 schadevrije jaren, dan blijven deze gescheiden en kun je ze niet combineren om bijvoorbeeld 8 schadevrije jaren te creëren. Elke autoverzekering houdt de schadevrije jaren afzonderlijk bij en gebruikt die voor de premie van de specifieke auto.
Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, woonplaats, type auto en schadevrije jaren. Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt, kun je eenvoudig autoverzekeringen vergelijken via Autoverzekering.nl. Hier zie je direct welke premie, dekking en voorwaarden het beste bij jouw situatie passen.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!