Schadevrije jaren overdragen: hoe werkt dat?
Wist je dat schadevrije jaren sinds 2022 in bepaalde gevallen overgedragen kunnen worden? Terwijl een autoverzekering in principe persoonlijk is, zijn schadevrije jaren dit niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan een gezin of stel dat een auto deelt. Ga je scheiden of stop je met delen? Dan is het overdragen van schadevrije jaren niet alleen handig, maar ook noodzakelijk. Op deze pagina gaan we in op het overdragen van schadevrije jaren. Lees snel verder voor alle mogelijkheden en bijkomende voorwaarden.
Waarom schadevrije jaren overdragen?
Het overdragen van schadevrije jaren is ideaal wanneer je veel in een auto hebt gereden die niet op jouw naam verzekerd was. Denk bijvoorbeeld aan een auto van je partner waarbij jij wel als regelmatige bestuurder op de polis stond, maar geen hoofdbestuurder was. Ga je scheiden en sluit je een nieuwe verzekering af? Dan begin je opnieuw met 0 schadevrije jaren, terwijl je misschien wel 5 of 6 jaar schadevrij hebt rondgereden.
Sinds januari 2022 is het bij de meeste verzekeraars mogelijk om in de volgende gevallen je schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders:
Schadevrije jaren overdragen aan partner
In het geval van een scheiding is het mogelijk om je schadevrije jaren gedeeltelijk aan je ex-partner over te dragen. De eigenaar van de autoverzekering mag bepalen hoe de opgebouwde jaren worden verdeeld en vult een zogenaamde afstandsverklaring in.
Schadevrije jaren bij overlijden
Ook kunnen opgebouwde schadevrije jaren bij overlijden worden overgedragen aan een achtergebleven partner. Dit proces vereist een eenvoudige aanvraag bij de verzekeraar, zonder dat er een afstandsverklaring ondertekend hoeft te worden.
Schadevrije jaren bij niet meer mogen autorijden
Mag je niet meer autorijden? Dan kunnen schadevrije jaren worden overgedragen aan een partner. Hier is meestal wel een afstandsverklaring voor nodig, en niet iedere verzekeraar biedt deze optie. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden en bekijk de mogelijkheden bij jouw verzekeraar.
Schadevrije jaren met een leaseauto
Ga je over van leasen naar een eigen auto? Schadevrije jaren met een leaseauto kunnen worden meegenomen naar een nieuwe polis. Voor dit proces is een verklaring van de leasemaatschappij vereist, die aantoont hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.
Schadevrije jaren overdragen met een buitenlandse auto
Als laatste is het mogelijk om schadevrije jaren uit het buitenland over te dragen naar een Nederlandse autoverzekering. Hiervoor moet je een specifieke verklaring aanvragen bij je buitenlandse verzekeraar, die je vervolgens kunt indienen bij je nieuwe verzekeraar in Nederland.
Voorbeeld: zo draag je schadevrije jaren over
Stel, jij en je partner hebben jarenlang een auto gedeeld. Jij hebt de verzekering van de auto op je naam staan, maar je partner stond geregistreerd als regelmatige bestuurder. Nu, na samen 8 jaar schadevrij te hebben gereden, besluiten jullie te gaan scheiden. Je ex-partner sluit een nieuwe autoverzekering af en jullie besluiten de 8 schadevrije jaren te verdelen. Je onderneemt nu (bij de meeste verzekeraars) de volgende stappen:
- Downloaden: op de website van je verzekeraar downloaden jullie de afstandsverklaring.
- Invullen: samen vullen jullie het formulier in, waarna jullie het beiden ondertekenen. Vier van de 8 schadevrije jaren worden overgedragen.
- Versturen: jij, als verzekeringnemer, stuurt het formulier op naar je verzekeraar. Vaak kan dit per mail.
- Bevestiging: jullie wachten op de bevestiging van je verzekeraar, en de jaren zijn overgedragen.
Controleer altijd bij je individuele verzekeraar welke stappen vereist zijn. Meestal is het een simpel proces, maar de exacte stappen kunnen verschillen.
Voorwaarden overdraagbaarheid schadevrije jaren
Wil je je schadevrije jaren overdragen? Dan moet je aan een paar voorwaarden voldoen:
- Geldig rijbewijs: voor het overdragen van schadevrije jaren is het essentieel dat de persoon aan wie de jaren worden overgedragen, in het bezit is van een geldig rijbewijs. Dit toont aan dat de ontvanger bevoegd is om een voertuig te besturen.
- Hetzelfde adres: in bepaalde gevallen, zoals bij het overdragen van schadevrije jaren tussen partners of familieleden, moeten beide partijen op hetzelfde adres ingeschreven staan. Dit criterium wordt gebruikt om te bevestigen dat de personen een huishouden delen en dus de auto gezamenlijk gebruiken.
- Afstandsverklaring: bij de meeste vormen van overdracht, behalve in het geval van overlijden, is het nodig dat de oorspronkelijke houder van de schadevrije jaren een afstandsverklaring ondertekent. Hiermee geeft deze persoon officieel aan afstand te doen van de schadevrije jaren die overgaan op de ontvanger.
Twijfel je wat de mogelijkheden zijn? Lees dan de voorwaarden van je verzekeraar. De meeste verzekeraars bieden mogelijkheden, maar de exacte voorwaarden en vereisten kunnen verschillen.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Roy Data is een systeem waarin alle autoverzekeraars de schadevrije jaren van autobezitters bijhouden. Wanneer je een autoverzekering beëindigt, registreert je verzekeraar het aantal schadevrije jaren in het Roy Data-systeem. Meld je je vervolgens bij een nieuwe verzekeraar aan? Dan raadpleegt deze de database om te controleren hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Op deze manier controleert de verzekeraar of het door jou opgegeven aantal correct is.
Positieve- of negatieve schadevrije jaren kunnen vervallen als je een bepaalde periode (vaak tussen de 2 en 4 jaar, afhankelijk van je verzekeraar) geen autoverzekering op je naam hebt staan. Controleer in de voorwaarden van je verzekeraar hoeveel jaar jouw schadevrije jaren geldig zijn.
Een afstandsverklaring voor schadevrije jaren kun je doorgaans downloaden op de website van je autoverzekeraar. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met de klantenservice van je verzekeraar. Zij zullen je verder helpen bij het vinden van de juiste documenten.
Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd kun je op verschillende manieren opzoeken:
- je vindt het op de polis die je ieder jaar van je verzekeraar ontvangt
- je kunt contact opnemen met je verzekeraar of een verzoek indienen
- je kunt via een inzageformulier je schadevrije jaren opvragen bij Roy Data
Meer weten? Lees dan verder op onze pagina over schadevrije jaren opvragen.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!