Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Tweezijdige autoschade

Tweezijdige autoschade is een term die vaak wordt gebruikt door autoverzekeraars, maar wat houdt dit nu precies in? Autoverzekering.nl legt uit wat er wordt bedoeld met tweezijdige autoschade en wat je in dit geval moet doen.

Wat is tweezijdige autoschade?

Bij tweezijdige autoschade is er een tegenpartij in het spel. Dit gebeurt meestal door een botsing met een andere weggebruiker, dus met een andere auto, motor, bus, vrachtwagen, etc. Hierbij kan jij de schuldige zijn of kan er schade ontstaan door een ander. Bijvoorbeeld een auto die een voetganger of fietser aanrijdt of twee auto’s die tegen elkaar botsen. Dit wordt ook wel een tweezijdig ongeval genoemd.

Wat moet je doen bij tweezijdige autoschade?

  1.  Bel de politie
    Is er sprake van een ernstig ongeval? Bel dan de politie. Dit is bijvoorbeeld bij letsel of flinke schade. Bel indien nodig ook de ambulance.
  2. Verzamel bewijs
    Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk bewijs verzamelt na de schade. Je kunt bijvoorbeeld foto’s maken van de schade of getuigenverklaringen en bonnetjes verzamelen. </li>
  3. Meld schade
    Meld de schade bij je autoverzekeraar en zorg ervoor dat je het schadeformulier zo volledig als mogelijk invult. Als je het niet eens bent met de tegenpartij dan moet je dit duidelijk aangeven op het schadeformulier.
  4. Noteer het schadebedrag
    Ben je van plan om de schade onderling te regelen met de tegenpartij? Noteer het bedrag aan schade dan op papier, geef aan dat het om een ‘finale kwijting’ gaat en onderteken dit beiden. Het is hierna niet meer mogelijk om iets van elkaar te vorderen.
  5. Overweeg rechtsbijstand
    Ben je het niet eens met de schadevergoeding? Je kunt dan een rechtsbijstandsverzekeraar inschakelen. Als je geen rechtsbijstandsverzekeraar hebt, kun je ook nog zelf in verweer gaan. Als je dit doet is het belangrijk om de reden van de vergoeding duidelijk te onderbouwen.

Met welke verzekering wordt tweezijdige schade vergoed?

Niet elke dekking vergoedt alle schade bij een tweezijdig ongeval. Een WA-verzekering betaalt alleen de schade die je bij iemand anders veroorzaakt. Bij een WA beperkt casco verzekering wordt daarnaast specifieke schade aan je auto vergoedt, zoals door hagel en storm. Ben je de veroorzaker van het ongeluk en heb je een allrisk verzekering? Dan is zowel de schade aan jouw eigen auto als de schade van de tegenpartij gedekt. Kijk voor meer informatie over de verschillende dekkingen op onze dekkingen pagina.

Tweezijdige autoschade: dader onbekend

Is de schade aan je auto veroorzaakt door een onbekende tegenpartij? Of is de tegenpartij niet verzekerd? Je kunt dan contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer. Houd er rekening mee dat het Waarborgfonds een eigen risico rekent van €250. Het heeft dus alleen nut om de schade te melden als je verwacht dat de reparatiekosten hoger zullen zijn dan €250. Je leest meer informatie hierover op onze pagina Waarborgfonds.

Claimen van tweezijdige schade

Het is niet altijd verstandig om schade te claimen. Bij elke schadeclaim die je indient, val je namelijk 5 schadevrije jaren terug. Dit zorgt voor een verminderde no-claim korting, waardoor je waarschijnlijk een hogere premie gaat betalen. Wil je weten of je schade moet claimen en hoe je dit moet doen? Op onze autoschade pagina vind je alle informatie over het claimen van schade.

Tweezijdige schade en eigen risico

Als je de schade bij een tweezijdig ongeval claimt en de schade jouw schuld is of niet te verhalen op de andere betrokken weggebruiker, zul je ook het eigen risico moeten betalen. Veel verzekeraars hebben afspraken gemaakt met schadeherstelbedrijven, zoals Schadegarant of Glasgarant. Wanneer je naar zo’n aangesloten herstelbedrijf gaat, betaal je vaak minder eigen risico.

Beide schuldig aan autoschade

Ben je beide schuldig aan de autoschade? De schade wordt dan vaak gedeeld. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een botsing op een parkeerplaats, nadat je allebei een parkeervak uitrijdt. Als de kosten meevallen dan kun je de schade beter niet claimen, maar zelf betalen. Weet je niet zeker of je de schade moet claimen? Op onze pagina autoschade lees je hier meer over.

Vervangende auto bij tweezijdige autoschade

Je krijgt vaak gratis een vervangende auto van je verzekeraar als je de auto laat repareren bij een aangesloten schadeherstelbedrijf. Dit hangt wel af van de dekking van je autoverzekering.

Wees slim en sluit een autoverzekering af

Het veroorzaken van schade aan een andere auto brengt veel hoge kosten met zich mee. Door een autoverzekering af te sluiten kun je veel geld besparen. Op Autoverzekering.nl kun je gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken en sluit je in een paar minuten een verzekering af.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 10-09-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Bij eenzijdige schade ben je niet tegen een ander voertuig aangereden en zijn er dus geen andere verkeersdeelnemers bij betrokken. Dit is bijvoorbeeld wanneer je tegen een boom of lantaarnpaal aanrijdt. Bij tweezijdige schade is er wel een andere auto in het spel, bijvoorbeeld bij een botsing.

Rijdt iemand anders in je auto en veroorzaakt de bestuurder een ongeval waarbij schade ontstaat? Dan zijn de kosten voor jou. De dekking van je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je auto en niet aan de eigenaar of bestuurder van de auto. Als eigenaar van de auto zul je dus voor eventuele kosten moeten opdraaien in geval van schade. Wat deze kosten precies zullen zijn, is weer afhankelijk van de soort dekking die je hebt afgesloten voor je autoverzekering. De WA-verzekering vergoedt bijvoorbeeld alleen schade die jij of de bestuurder aan anderen toebrengt. Een WA beperkt casco verzekering dekt naast schade aan anderen ook diefstal, inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Met een all risk verzekering ben je ook gedekt voor schade aan je auto die jijzelf of de andere bestuurder die erin rijdt veroorzaakt. Heeft de tegenpartij het ongeluk veroorzaakt? Bijvoorbeeld wanneer een auto achterop jou is ingereden? Dan vergoedt de verzekeraar van de tegenpartij de schade.

Als je een autoverzekering afsluit, ontvang je een schadeformulier per post of digitaal. Heb je geen schadeformulier meer? Dan kun je een nieuwe aanvragen bij je autoverzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven