Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autosleutel kwijt

Autosleutel kwijt, gestolen of per ongeluk opgesloten in de auto? Dan kun je waarschijnlijk niet meer verder rijden, tenzij je een reservesleutel hebt. Wie kun je bellen om een nieuwe sleutel te laten programmeren en hoe zit het met de kosten? Op deze pagina leggen we uit wat je moet doen als je je autosleutel kwijt bent.

Wat moet je doen als je autosleutel kwijt is?

Ben je je autosleutel kwijt? Geen zorgen, dit kan iedereen overkomen. Zoek eerst goed tussen je spullen en ga de plekken na waar je kort geleden bent geweest. Kun je de sleutel echt niet vinden en heb je geen reservesleutel? Neem dan contact op met je autoverzekeraar.

Afhankelijk van je dekking kan de verzekeraar een pechhulpdienst sturen om je auto te openen en indien nodig een nieuwe sleutel te regelen. Kan het probleem niet ter plekke worden opgelost? Dan wordt je auto naar een garage gebracht.

Wat moet je doen bij diefstal van je autosleutel?

Denk je dat je autosleutel gestolen is? Laat je auto dan niet alleen. Het kan namelijk zijn dat een dief staat te wachten op het juiste moment om ook je auto te stelen.

Doe daarnaast zo snel mogelijk aangifte bij de politie en bewaar het bewijs van aangifte of het proces-verbaal. Meld de diefstal ook bij je autoverzekeraar en volg de instructies op.

Hoogstwaarschijnlijk zal deze een pechhulpdienst jouw kant op sturen wanneer je hier gebruik van kunt maken. Is dit niet het geval? Dan kun je een pechhulpdienst zonder abonnement (‘on demand’ pechhulpdienst), je autodealer of een garage inschakelen om je te helpen. Overleg met je verzekeraar wat er wel en niet onder de dekking van je autoverzekering valt.

Je hebt jezelf buiten de auto gesloten, wat nu?

Heb je je autosleutel per ongeluk in de auto laten liggen en kun je er niet meer bij? Dit gebeurt vaker dan je misschien denkt. Als je geen reservesleutel hebt en de auto niet kunt openen, dan kan een pechhulpdienst de auto voor je openmaken. Bel je autoverzekeraar, een garage of een ‘on demand’ pechhulpdienst en meestal kun je in no-time weer bij je sleutel.

Het is niet aan te raden om zelf te proberen de sloten open te breken. Deze kun je hierdoor namelijk beschadigen, en dan ben je uiteindelijk een stuk duurder uit.

De aanvullende pechhulpverzekering

Hoe werkt dat eigenlijk, zo’n pechhulpdienst via je autoverzekering? De meeste autoverzekeringen bieden een aanvullende pechhulpdienst voor Nederland of voor het buitenland.

Op zoek naar een pechhulpverzekering? De onderstaande autoverzekeraars bieden een pechhulppakket, ieder met een eigen premie en dekking. Controleer altijd de voorwaarden als je wilt weten welke zaken precies wel én niet onder de dekking vallen.

Wat dekt je autoverzekering?

Naast de aanvullende pechhulpdekking, heb je natuurlijk ook je gewone autoverzekering. Ook deze dekt, in sommige gevallen, de kosten van een verloren sleutel. Dit werkt als volgt:

  • WA-verzekering: deze verzekering dekt alleen schade die je met je auto aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. De kosten door verloren of gestolen sleutels zijn met alleen een WA-verzekering voor je eigen rekening.
  • WA beperkt casco verzekering: vaak vallen kosten door gesloten sleutels onder de WA beperkt casco dekking, maar verloren sleutels helaas niet.
  • All riks verzekering: de meeste autoverzekeraars dekken met een all risk verzekering de kosten voor verloren en gestolen sleutels.

Uiteraard hangen de exacte dekkingen af van de polisvoorwaarden van jouw autoverzekering. Lees deze uitgebreid door om te achterhalen wat je van je verzekeraar kunt verwachten.

Mobiele sleutel

Steeds meer moderne auto’s bieden de mogelijkheid om je mobiel als autosleutel te gebruiken. Via speciale apps kun je je auto ontgrendelen en starten zonder fysieke sleutel. Het systeem maakt gebruik van NFC-technologie, waarbij de auto en de telefoon gegevens uitwisselen om de sloten te openen en de auto te starten.

Heb jij deze optie? Dan kan dit een handige manier zijn om alsnog je auto te openen. Ben je je mobiel kwijt? Dan heb je wellicht nog een fysieke sleutel achter de hand. En hetzelfde geldt natuurlijk ook andersom.

Zo raak je je sleutel niet meer kwijt

Terwijl hulp gelukkig altijd geregeld kan worden, raak je je sleutel natuurlijk liever niet kwijt. Hoe zorg je dat je jouw sleutel niet meer uit het oog verliest? Dit zijn onze 5 tips:

  • Sleuteltracker: bevestig een sleuteltracker aan je sleutels, zodat je ze via een app snel kunt terugvinden als je ze kwijt bent.
  • Keycord of grote sleutelhanger: gebruik een keycord of opvallende sleutelhangers. Een opvallende sleutel raak je minder snel kwijt.
  • Digitale autosleutel: maak gebruik van een digitale sleutel via je smartphone om je auto te openen en starten. Dit is natuurlijk niet voor iedere auto mogelijk.
  • Vaste plek: leg je sleutels altijd op dezelfde plek in huis, zodat je nooit meer hoeft te zoeken.
  • Reservesleutels: leg een aantal reservesleutels bij vrienden en familie. Ga je op vakantie? Neem dan twee sleutels mee. Stop deze in verschillende tassen of koffers en laat er eentje in het hotel wanneer je op pad gaat.

Autoverzekering vergelijken

Op zoek naar een goede autoverzekering die ook schade door verloren of gestolen sleutels dekt? Wij helpen je kiezen. Vul onze vergelijker in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 16-09-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Terug naar boven