Autoverzekering na overlijden
Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Je krijgt te maken met allerlei emotionele en praktische aspecten. Een van de zaken waar je mee te maken kunt krijgen, is wat te doen met de auto van de overleden persoon. Wat moet je doen met de autoverzekering na overlijden? Kun je blijven rijden in de auto?
Auto overschrijven na overlijden
Wanneer een dierbare overlijdt, word je als nabestaande geconfronteerd met tal van regelzaken, juist op een moment dat je al een emotioneel zware periode doormaakt. Gelukkig hoef je niet onmiddellijk na het overlijden de autoverzekering te regelen. De autoverzekering van de overledene blijft namelijk nog vijf weken na het overlijden geldig. Gedurende deze periode heb je de tijd om te beslissen wat er met de auto moet gebeuren. Het is wel zo dat in deze vijf weken nog steeds premie en wegenbelasting voor de auto betaald moeten worden.
Erf je de auto van een overleden dierbare? Dan moet je binnen 5 weken de auto overschrijven op jouw naam of verkopen aan iemand anders. Je moet hiervoor voldoen aan de volgende voorwaarden:
- je moet het kenteken zelf op jouw naam of bedrijfsnaam laten overschrijven;
- je bent minimaal 18 jaar oud;
- je bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP);
- je moet het complete kentekenbewijs hebben.
Het kan gebeuren dat het verdelen van de erfenis langer duurt dan vijf weken. Het is belangrijk dat je dit doorgeeft aan de RDW.
Hoe werkt het overschrijven van een auto op naam van een erfgenaam?
Wanneer iemand is overleden ontvangt de RDW hier automatisch een melding van. De RDW stuurt daarna een brief met informatie over wat je mogelijk kunt doen met de overgebleven auto. Vervolgens kun je de auto online overschrijven, bij een kentekenloket of bij een RDW-balie. Je hebt hiervoor het volgende nodig:
- kentekenbewijs van de auto die je wil overschrijven;
- tenaamstellingscode van de auto die je wil overschrijven;
- geldig Nederlands identificatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs);
- mobiele telefoon met NFC chiplezer (Android smartphone versie 7.0 of hoger en iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2).
Heb je bovenstaande allemaal paraat? Dan kun je beginnen met de auto overschrijven. Online doe je dit zo:
- Ga naar de website van RDW.
- Klik op de button voertuig overschrijven
- Je wordt dan naar een pagina geleid waar je kan inloggen met je DigiD. Voor het online overschrijven van een auto zul je als erfgenaam namelijk een eenmalige identiteitscheck moeten doen.
- Nadat je bent ingelogd, kun je de auto overschrijven door te klikken op de knop ‘Voertuig overschrijven’. De kosten voor het overschrijven van de auto bedragen €12,50 en je dient deze via iDEAL te betalen.
- Na het afronden van je aanvraag ontvang je een aantal mails van de RDW. Hieronder valt de bevestigingsmail van je aanvraag en een e-mail waarin een link staat naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het eerste deel van de tenaamstellingscode. Het tenaamstellingsverslag is voor jezelf en het vrijwaringsbewijs geldt als bewijs dat de auto niet meer op naam van de overleden persoon staat.
- Als laatste stap ontvang je via de post het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode.
Geldigheid autoverzekering na overlijden
Zoals gezegd blijft de verzekering na het overlijden nog maximaal 5 weken doorlopen. Vaak verkopen de nabestaanden in deze periode de auto. Bij het officieel overschrijven van de auto op naam van de nieuwe eigenaar ontvangt deze een vrijwaringsbewijs. Dit document dient hij aan de verkopende partij te overhandigen. Met dit vrijwaringsbewijs kun je als nabestaande de autoverzekering van de overledene stopzetten.
Verkoop je de auto niet binnen vijf weken, dan moet jij, of een andere nabestaande, verplicht de auto op naam zetten en verzekeren. Wordt de auto voorlopig niet gebruikt, dan kun je er het beste voor kiezen de auto tijdelijk te schorsen. Hierbij is het wel noodzakelijk om eerst de auto op jouw naam, of die van een andere nabestaande over te schrijven.
Autoverzekering opzeggen
Een autoverzekering stopt niet automatisch na het overlijden van de eigenaar. Daar moeten de nabestaanden voor zorgen. Zolang het kenteken nog op naam staat van de overledene, moet de auto verzekerd blijven. Het opzeggen van de autoverzekering kan pas plaatsvinden nadat de auto op naam van de nieuwe eigenaar is overgeschreven.
In dit geval moet de nieuwe eigenaar zelf een autoverzekering afsluiten. Maar wordt de auto overgeschreven op naam van de partner, dan kan de bestaande autoverzekering meestal wel worden overgezet. Het is dan ook vaak mogelijk om de schadevrije jaren over te nemen.
Wat kan ik doen met de auto?
Overweeg of je de auto wilt houden of verkopen. Afhankelijk van je beslissing, pas je de verzekering aan of zeg je deze op. Kort samengevat heb je drie mogelijkheden:
- Verkoop de auto.
- Zet de auto op je eigen naam of die van een andere nabestaande. De nieuwe eigenaar moet dan wel zelf een nieuwe autoverzekering afsluiten.
- Schors de auto. Denk eraan dat dit ook pas kan na het overzetten van de auto op naam van jezelf of een andere nabestaande. Vergeet niet dat na het schorsen je niet meer in de auto mag rijden en de auto ook niet aan de openbare weg mag zetten.
Rijden in auto van een overleden persoon
Mag je rijden in een auto van een overleden persoon? Ja, dat mag tijdelijk: na het overlijden van de eigenaar moet je het kenteken van de auto binnen de eerder genoemde 5 weken op naam van een nieuwe eigenaar laten zetten. Dat geldt ook voor een nabestaande partner die de auto erft.
Partner overleden – overdragen schadevrije jaren
Schadevrije jaren zijn waardevol, ze kunnen voor een fikse korting op de verzekeringspremie zorgen. Voorheen gingen schadevrije jaren bij overlijden verloren, maar sinds 1 januari 2022 bestaat de mogelijkheid om de schadevrije jaren van de overledene over te zetten naar de partner die achterblijft.
Dit voorkomt dat de overgebleven partner te maken krijgt met een aanzienlijke verhoging van de autoverzekeringspremie. Het is wel belangrijk dat de nabestaande op hetzelfde adres staat ingeschreven én in het bezit is van een geldig rijbewijs. Het verzoek tot overdracht van schadevrije jaren kun je indienen bij de autoverzekeraar van de overledene.
Neem contact op
Bij Autoverzekering.nl begrijpen we dat het afhandelen van de autoverzekering na overlijden een uitdaging kan zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze informatie of andere vragen? Onze experts staan klaar om je te helpen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.
Overstappen naar een andere autoverzekering
De verzekering van de overledene is natuurlijk niet per se de beste verzekering voor de nieuwe eigenaar. Vergelijk eenvoudig autoverzekeringen met onze onafhankelijke vergelijker: vul enkele gegevens in en ontdek welke autoverzekering het beste is voor jouw situatie.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!