Welke autoverzekering kan ik het beste kiezen bij weinig kilometers?
De beste autoverzekering bij weinig kilometers
Ben je op zoek naar een autoverzekering voor weinig kilometers? Dan kun je kiezen voor een reguliere autoverzekering met een laag kilometrage of een speciale kilometerverzekering voor weinig kilometers. Je kilometrage is het aantal kilometers dat je gemiddeld binnen een bepaalde periode rijdt.
Reguliere autoverzekeringen vergelijken
Bij Autoverzekering.nl helpen we je kiezen voor de beste reguliere autoverzekering. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de voordeligste opties onder elkaar. We nemen hierbij niet alleen je kilometrage mee, maar ook andere factoren zoals je leeftijd, woonplaats en type auto.
Je hebt met een reguliere autoverzekering de keuze uit drie verschillende dekkingen:
Welke verzekering je kiest, hangt voor een groot deel af van de waarde en leeftijd van je auto.
De kilometerverzekering
Naast reguliere autoverzekeringen bestaan er ook speciale verzekeringen voor weinig kilometers, zoals de kilometerverzekering. Bij dit type verzekering is de premie die je betaalt direct gekoppeld aan het aantal kilometers dat je daadwerkelijk rijdt. Dit is anders dan bij reguliere autoverzekeringen, waar de premie is gebaseerd op een schatting van je jaarlijkse kilometrage.
Ook de kilometerverzekering komt in de standaard dekkingen: WA, WA beperkt casco en all risk. Voorbeelden van kilometerverzekeringen zijn de ANWB kilometerverzekering (voor maximaal 7.500 kilometer per jaar en de kilometerverzekering van OHRA waarbij je per bundel van 1.000 kilometer betaalt.
Bij sommige aanbieders van een kilometerverzekering moet je de werkelijk gereden kilometers periodiek doorgeven, terwijl dit bij andere wordt bijgehouden met bijvoorbeeld een gps-apparaat of obd-stekker.
Waarom moet je een aantal kilometers opgeven bij je autoverzekering?
We gaven het hierboven al kort aan: als je een autoverzekering afsluit, kijkt de verzekeraar naar verschillende factoren om de premie te bepalen. Het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt, is daarbij een belangrijke graadmeter voor het risico. Rijd je meer, dan loop je statistisch gezien een grotere kans op schade of ongevallen. De verzekeraar vertaalt dat hogere risico in een hogere premie.
Omgekeerd geldt: als je weinig rijdt, betaal je minder, omdat je dan minder vaak op de weg bent en dus een lager risico vormt. Door vooraf je kilometrage op te geven, zorg je ervoor dat je premie beter aansluit op je daadwerkelijke gebruik. Zo betaal je niet onnodig voor risico’s die je niet loopt.
Hoeveel goedkoper is de premie van mijn autoverzekering met weinig kilometers?
Verzekeraars baseren de hoogte van je premie dus op het risico dat je loopt. Rijd je weinig kilometers, dan ben je minder op de weg en is de kans op schade kleiner. Zo kun je tot wel 20% of 25% korting krijgen als je minder dan 5.000 km per jaar rijdt.
De precieze korting verschilt per verzekeraar, maar ook factoren als je leeftijd, het type auto en het aantal schadevrije jaren spelen mee. Door eerlijk je kilometrage op te geven, betaal je alleen voor het daadwerkelijke risico dat je loopt, wat in veel gevallen een flink prijsvoordeel oplevert.
Wil je weten hoeveel je kunt besparen? Neem contact op met je verzekeraar en geef aan hoeveel kilometer je verwacht te rijden. Ook kun je onze vergelijker gebruiken om de verschillen te bekijken. Vul verschillende kilometrages in voor jouw auto en krijg de verschillen direct in beeld.
Richtlijnen variatie premie op basis van kilometers
- Bij minder dan 5.000 kilometer per jaar: sommige verzekeraars bieden een korting aan tot 10-25% vergeleken met de basispremie (de premie die je betaalt als je geen rekening houdt met het aantal kilometers e.d.).
- Tussen 5.000 en 10.000 kilometer per jaar: de korting wordt doorgaans iets lager maar kan nog steeds aanzienlijk zijn, bijvoorbeeld rond de 5-20% goedkoper dan voor iemand die meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt.
- Meer dan 10.000, maar minder dan 20.000 kilometer: hier zul je waarschijnlijk een minder significante korting zien, maar je bent nog steeds voordeliger dan de echte grootrijders.
Je kilometrage berekenen
Sluit je een reguliere autoverzekering af? Dan zul je je jaarkilometrage moeten berekenen. Dit doe je bijvoorbeeld door terug te blikken op de voorgaande jaren. Controleer oude kilometerstanden, apk-data of andere momenten waarop je de stand hebt genoteerd. Vergelijk dit met veranderingen in je situatie, zoals een verhuizing, een nieuwe baan of een geplande vakantie met de auto.
Kom je hier niet uit of begin je pas net met rijden, probeer dan per week of per maand in te schatten hoeveel kilometer je zult gaan rijden. Denk daarbij aan je woon-werkverkeer, ritten naar school, hobby’s, boodschappen en bezoekjes aan familie of vrienden. Tel hier eventuele vakanties of bijkomende ritten bij op.
Rijd je meer kilometers dan je hebt opgegeven bij je autoverzekering, dan loop je het risico dat je bij schade geen volledige uitkering krijgt. Verzekeraars kunnen een te laag opgegeven kilometrage zien als het onderschatten van het risico, wat gevolgen kan hebben voor de dekking.
Het is daarom belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk je verwachte kilometrage op te geven en dit bij te stellen als je merkt dat je meer gaat rijden.
Bespaar op je autoverzekering
Bij Autoverzekering.nl helpen we niet alleen met besparen op je autoverzekering, maar bieden we ook gratis advies en een onafhankelijke vergelijking aan — waarbij we je kilometrage meenemen in onze overweging.
Benieuwd naar de voordeligste autoverzekering voor jouw situatie? Vul onze vergelijker in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!