Checklist nieuwe auto: wat moet je regelen?
Als je een nieuwe auto gekocht hebt, mag je niet zomaar de weg op. Hiervoor moet je eerst een aantal zaken regelen, zoals het vergelijken en afsluiten van een autoverzekering. Om je hierbij te helpen, hebben wij een checklist opgesteld. Doorloop de stappen en zorg dat je gemakkelijk en snel de weg op kunt met je nieuwe auto.
1. Tenaamstellingsverslag ontvangen?
Nadat je een auto hebt gekocht, behoor je van de verkoper een tenaamstellingsverslag te ontvangen. Dit verslag bevat de meldcode. De meldcode is een 4-cijferige code die je nodig hebt om de aanvraag van een autoverzekering af te ronden.
Daarnaast ontvang je een kentekencard waarop een 5-cijferige code vermeld is. De meldcode en de code op de kentekencard vormen samen de tenaamstellingscode die je nodig hebt om de auto op jouw naam te zetten. Controleer of je beide delen van de code hebt.
2. Autoverzekering aanvragen
Het is slim om direct nadat je een auto hebt gekocht een autoverzekering af te sluiten. De verzekering moet namelijk ingaan vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. Vanaf dat moment ben je verplicht om de auto met een minimale WA-dekking te verzekeren.
Eerst vergelijken
Om autoverzekeringen te vergelijken, heb je in ieder geval het kenteken nodig. Als je een aanvraag hebt gedaan en de aanvraag door de verzekeraar geaccepteerd wordt, ontvang je een bevestiging per e-mail en kun je direct verzekerd de weg op.
Een aantal dagen na de aanvraag ontvang je de groene kaart, die geldt als verzekeringsbewijs en bevat informatie over de geldigheid van je verzekering en over hulpverlening.
Vergelijk via Autoverzekering.nl in enkele stappen verschillende autoverzekeringen en kies de autoverzekering die het beste bij je past.
3. Auto overschrijven
Om eigenaar van de auto te worden, moet je de auto overschrijven op jouw naam. Je moet hiervoor een aantal documenten meenemen.
Zo moet je een geldig legitimatiebewijs, tenaamstellingscode en kentekencard bij je hebben. Nadat je de auto hebt overgeschreven, ontvang je een nieuw tenaamstellingsverslag als bewijs van overschrijving.
Daarnaast ontvang je een vrijwaringsbewijs waarmee wordt aangegeven dat de auto is overgeschreven. Dit bewijs geef je aan de verkoper.
4. Bewaren tenaamstellingscode en kentekencard
Je kentekencard ontvang je van de RDW nadat je auto is overgeschreven. De kentekencard wordt je per post toegestuurd. Op deze kentekencard staan belangrijk gegevens over de auto en over jou als eigenaar van de auto.
Omdat de tenaamstellingscode voor een deel op de kentekencard en voor een ander deel in het tenaamstellingsverslag staat, is het belangrijk om deze documenten apart van elkaar te bewaren.
Met de tenaamstellingscode kan een ander, bijvoorbeeld bij diefstal, jouw auto namelijk verkopen en de auto op een andere naam overschrijven. Dit wil je uiteraard volkomen.
5. Regel een APK-rapport
In Nederland ben je verplicht om een Algemene Periode Keuring (APK) van je auto te laten uitvoeren. Tijdens deze keuring wordt je auto gecheckt op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Bij de APK ben je ook verplicht om de kilometerstand van je auto door te geven.
Je kunt een APK laten doen bij RDW-erkende bedrijven. Ga daarom bij het desbetreffende bedrijf na of het bedrijf door RDW erkend is. Hoe vaak je auto gekeurd moet worden, is afhankelijk van onder andere de brandstof. Bekijk in de brochure van het RDW wat er voor je nieuwe auto geldt.
Na de APK ontvang je een rapport dat je goed dient te bewaren. In het buitenland is het soms verplicht om dit rapport in je auto te bewaren, in Nederland niet.
Is je APK-rapport verlopen en laat je geen nieuwe APK uitvoeren? Dan loop je het risico om eventuele schade niet vergoed te krijgen door je verzekeraar. Zorg er daarom voor dat je altijd een geldig APK-rapport hebt.
6. Wegenbelasting betalen
Vanaf het moment dat de auto op je naam staat, ben je verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Is de auto die je koopt geheel nieuw? Dan betaal je vanaf de afgiftedatum van je kentekencard.
Is de auto tweedehands? Dan betaal je belasting vanaf de aankoopdatum. Je kunt op de website van de Belastingdienst alvast een berekening maken van de hoogte van de belasting die je dient te betalen. Bereken het hier.
De berekening van de belasting is per drie maanden, maar je als je de belasting middels automatische incasso voldoet, betaal je maandelijks.
Klaar om te rijden en laatste check
Heb je alle bovenstaande punten doorlopen? Dan mag je nu officieel de weg op met je nieuwe auto. Check om de zoveel tijd nog eens of bijvoorbeeld je autoverzekering nog past bij je situatie en of je APK-rapport nog geldig is, zodat je altijd goed verzekerd rondrijdt.
Laatste check
- Heb je je rijbewijs bij je?
- Is de auto overgeschreven?
- Is je autoverzekering actief?
- Heb je een geldige apk?
Is je antwoord vier keer “ja”? Dan mag je rijden in je nieuwe auto!
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!