Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Wat is een OBD-stekker?

Betekenis van een OBD-stekker

De afkorting OBD staat voor On Board Diagnostics. De OBD-poort is in principe een stopcontact in je auto waarmee je toegang hebt tot de software in je auto. Deze poort wordt bijvoorbeeld door je garage gebruikt om een storing in je auto uit te lezen en te resetten.

In de jaren ‘90 konden de poorten per merk en model verschillen. Deze verschillende typen poorten werden samen de OBD1-poort genoemd. Na de jaren ‘90 is er een universele variant op de markt gekomen: de OBD2. In Europa wordt de OBD2 ook wel EOBD genoemd.

De OBD2 is een aansluiting met een 16 pins stekker en is hetzelfde voor elk voertuig. Je kunt de aansluiting vinden onder het stuur, bij de zekeringkast of in de middenconsole. Het kan zijn dat er een klepje voor zit. De OBD-poort ziet er net zo uit als de scart-ingang van je tv. Kun je de aansluiting niet vinden? Raadpleeg dan de gebruikershandleiding van je auto.

Wat registreert de OBD2-stekker precies?

Een OBD-stekker registreert je rijgedrag, de status van de auto en je locatie. Deze gegevens worden iedere minuut en wanneer er zich een incident voordoet, doorgestuurd naar de server. Vervolgens wordt aan de hand van je rijgedrag je rijscore en korting berekend. Met behulp van deze gegevens heb je ook meer inzicht in de hoeveelheid brandstof die je verbruikt.

Verzekeraars die een rijstijlpolis met OBD-stekker aanbieden

Er zijn tegenwoordig een aantal autoverzekeraars die je premie baseren op je rijstijl. Verzekeraars kunnen je rijstijl controleren aan de hand van de OBD-stekker of (tegenwoordig meestal) een app. ANWB is de enige verzekeraar die nog een rijstijlverzekering aanbiedt waarbij de OBD-stekker wordt gebruikt.

ANWB Veilig Rijden

Je kunt bij de ANWB kiezen voor een polis die je rijstijl registreert via een gratis OBD-stekker. Deze polis kun je alleen afsluiten als je lid bent van de ANWB. Wanneer je minstens 65 km hebt gereden, ontvang je iedere 10 dagen feedback op je rijgedrag. Er geldt een standaard veilige rijderskorting van 10%. Is je score te laag? Dan moet je na drie maanden de uitgekeerde 10% veilige rijderskorting terugbetalen. Als je zeer onveilig rijdt dan kan de ANWB je polis opzeggen.

Let op: als je de OBD-stekker (dongel) niet of te laat inlevert na het opzeggen van de polis, kost je dat €84,95. Je zult dit bedrag ook moeten betalen bij verlies van de OBD-stekker of schade door eigen schuld.

OBD-stekker en privacy

Als je een rijstijlpolis met OBD-stekker overweegt dan is het ook verstandig om rekening te houden met de privacyregelingen. Zorg dat je als verzekerde inzicht hebt in de opgeslagen gegevens en dat je deze zonder opgaaf van reden onmiddellijk kan laten verwijderen.

Let ook op dat er niet meer gegevens dan noodzakelijk worden verzameld en dat deze niet aan derden worden doorgegeven.

Heb je een chipin stekker? Dan kan alleen jij je persoonlijke stekkergegevens raadplegen door in te loggen op je dashboard. De rijgedragverzekeraar gebruikt je gegevens alleen om de rijscore te berekenen en voor statische analyses.

De statische analyses hebben als doel om het product te verbeteren en de beloning te berekenen. Je kunt de opgeslagen informatie bij veel rijgedragverzekeraars na twee maanden weer wissen door gebruik te maken van de wisknop.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 05-02-2025

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven