Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Verkeerde brandstof getankt

Heb je per ongeluk de verkeerde brandstof getankt? Dan kan zelfs het kleinste ritje je auto flink beschadigen. Wat moet je doen als je diesel in een bezineauto hebt getankt of benzine in een dieselauto? En hoe zit het met E85, biodiesel en LNG? Je leest het hier!

De gevolgen van verkeerd tanken

Vooral wanneer je met de verkeerde brandstof in je tank bent weggereden, kan de autoschade flink zijn. De brandstof is in dit geval in de leidingen terechtgekomen en de onderdelen van het brandstofsysteem kunnen hierdoor kapot gaan. Hoe ernstig de schade precies is, hangt af van de soort (verkeerde) brandstof die je hebt getankt:

Benzine in een dieselauto

Het tanken van benzine in een dieselauto komt het vaakst voor en heeft helaas ook de ernstigste gevolgen. Diesel heeft namelijk een smerende werking, die benzine niet heeft. Wordt de motor dan ook gestart met benzine in plaats van diesel, dan kan dit het brandstofsysteem ernstig beschadigen.

Diesel in een benzineauto

Gelukkig komt het tanken van diesel in een benzineauto minder vaak voor. Toch kan ook deze fout het brandstofsysteem van de auto flink beschadigen. Diesel ontbrandt namelijk minder goed dan benzine, en daarom zal de motor moeite hebben om aan de gang te blijven of zelfs helemaal uitvallen.

E85, biodiesel en overige brandstoffen

Benzine en diesel zijn natuurlijk niet de enige brandstoffen. Hoe zit het bijvoorbeeld met E85, biodiesel en LNG? Helaas kunnen ook fouten met deze stoffen storingen in de motor en het brandstofsysteem veroorzaken. Controleer in het instructieboekje van je auto wat de gevolgen zijn wanneer je één van deze stoffen verkeerd hebt getankt.

Wat moet je doen na verkeerd tanken?

Wat kun je doen om de schade zo veel mogelijk te beperken? Dit hangt af van de situatie:

Verkeerde brandstof getankt en nog niet gereden

Heb je de verkeerde brandstof getankt, maar ben je nog niet weggereden? Start je auto dan niet. Draai de sleutel niet om en schakel direct een pechhulpdienst in die je auto wegsleept om de brandstof uit je tank te pompen. Door de auto niet te starten, voorkom je dat er brandstof in de leidingen komt.

Heeft de pechhulpdienst je tank leeggepompt en schoongemaakt? Dan kun je alsnog de juiste brandstof tanken en mag je gewoon weer op pad.

Verkeerde brandstof getankt en gereden

Ben je per ongeluk toch weggereden met de verkeerde brandstof in je tank? Waarschijnlijk merk je dan dat de motor moeilijk start, ongewone geluiden maakt en er zelfs relatief snel helemaal mee ophoudt.

Zet je auto in dit geval zo snel mogelijk aan de kant. Stop de motor en schakel direct een pechhulpdienst in. Deze zal je tank leegpompen en eventuele schade aan je auto herstellen. Hoe ernstig deze is, ligt onder meer aan de brandstof die je getankt hebt en hoe lang je hiermee bent doorgereden.

Pechhulp bij verkeerd tanken

De meeste autoverzekeraars bieden pechhulpdiensten aan voor verzekerden met een aanvullende pechhulpverzekering. Met deze aanvullende dekking krijgen automobilisten hulp bij pech onderweg. Kun jij gebruikmaken van een pechhulpdienst? Vraag dan na of het leegpompen van de tank ook onder deze dienst valt. Zo niet, informeer dan naar de kosten buiten de extra dekking om. Vallen deze tegen of heb je geen pechhulpverzekering? Overweeg dan om andere pechhulpdiensten te contacten om de prijzen te vergelijken.

Wordt schade door verkeerd tanken vergoed?

Tenzij je een pechhulpverzekering hebt die het leegpompen van de tank dekt, worden de gevolgen van verkeerd tanken meestal niet gedekt door de autoverzekering. Zelfs niet wanneer je een all risk verzekering hebt.

Wil je zeker weten hoe dit bij jouw autoverzekering zit? Controleer dan de polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar.

Verkeerde brandstof getankt kosten

De kosten van verkeerd tanken hangen af van het moment dat je je fout opmerkt. Heb je de auto nog niet gestart? Dan is het leegpompen van de tank voldoende en ben je vaak voor zo’n €50,- tot €150,- klaar.

Wanneer je echter al wel hebt gereden, kunnen er verschillende onderdelen van je auto beschadigd zijn. Naast leegpompen zijn er in dit geval ook reparaties nodig en kunnen de kosten makkelijk in de duizenden euro’s lopen.

Autoverzekering vergelijken

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering met of zonder pechhulpdekking? Bij Autoverzekering.nl helpen we je kiezen. Vul onze vergelijker in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 12-08-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, het kan gevaarlijk zijn om de verkeerde brandstof in je auto te hebben. De brandstof kan namelijk schade veroorzaken aan de motor en het brandstofsysteem van je voertuig. Onderneem daarom direct actie wanneer je ontdekt dat je verkeerd getankt hebt. Heb je de auto nog niet gestart? Doe dit dan niet en schakel direct een pechhulpdienst in.

Hoewel het mogelijk is om zelf de verkeerde brandstof uit je auto te halen, wordt dit over het algemeen niet aanbevolen. Het is een complex proces dat speciale apparatuur en kennis vereist. Het is beter om een professionele pechhulpdienst te bellen om de brandstof veilig en correct te verwijderen.

Ja, in de meeste gevallen kun je Euro 95 en Euro 98 door elkaar gebruiken, omdat beide typen benzine zijn. Wil je zeker weten dat dit ook voor jouw auto geldt? Controleer dan het instructieboekje om verkeerd tanken te voorkomen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven