PostNL auto overschrijven
Als je een auto op naam wilt zetten, dan moet je het kenteken overschrijven. Dit is een kort proces waarbij de auto van de voormalige auto-eigenaar overgezet wordt op de eerstvolgende eigenaar. Dit overschrijven van je auto kun je doen bij een PostNL-servicepunt, Kentekenloket of een locatie van de RDW. Wij leggen je uit hoe dit precies werkt.
Auto overschrijven bij PostNL-punt
Het is mogelijk om je auto over te schrijven bij een PostNL-servicepunt. Door het hele land vind je vestigingen van de PostNL waar je je auto kunt overschrijven. Op de locatiewijzer van PostNL zie je waar je terecht kunt om je auto over te schrijven via een PostNL-servicepunt.
Let op: vink op de locatiewijzer “kenteken overschrijven” aan, om er zeker van te zijn dat dit mogelijk is bij het servicepunt.
Hoe schrijf je een auto over?
Als je een auto wilt overschrijven, oftewel je kenteken overzetten, dan doorloop je de volgende stappen:
- Vraag aan de verkoper:
Het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs of het kentekenbewijs op creditcardformaat en de tenaamstellingscode. - Neem de documenten mee naar een van de kentekenloketten. Vergeet ook je legitimatiebewijs en rijbewijs niet mee te nemen.
- De auto wordt op jouw naam gezet en je ontvangt een tenaamstellingsverslag. Hierop vind je de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Daarnaast ontvang je een vrijwaringsbewijs. Geef deze aan de oude eigenaar van de auto.
- Je ontvangt je kentekencard en tenaamstellingscode. De volgende dag ontvang je per post van de RDW je nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Je bent nu officieel de nieuwe eigenaar van je auto.
Voorwaarden bij kenteken overschrijven
Als je je auto gaat overschrijven via PostNL of een ander kentekenloket, dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Je bent tenminste 18 jaar oud
- Je hebt de kentekencard met de tenaamstellingscode of het complete papieren kentekenbewijs in je bezit
- De koper woont in Nederland en is ingeschreven bij de BRP (Basisregistratie Personen)
Auto overschrijven kosten
Ga je je auto via een PostNL-servicepunt laten overschrijven? Dan bedragen de kosten in heel Nederland €13,10. Het maakt hierbij niet uit via welke locatie je het overschrijven van het kenteken regelt.

Autoverzekeringen vergelijken
Heb je je auto overgeschreven via een PostNL-servicepunt, Kentekenloket of de RDW, dan staat deze op jouw naam. Vanaf dit moment moet je verplicht een autoverzekering afsluiten, anders mag je officieel niet de weg op.
Maak daarom een vergelijking van autoverzekeringen, zodat je ziet welke het beste bij jou past. Plaats je gegevens in onze vergelijker en vind de beste deal.

Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Een kentekenloket is een plek waar zowel burgers als bedrijven hun voertuig kunnen overschrijven, hun auto schorsen en schorsingen kunnen beëindigen. De locatie kan bijvoorbeeld een RDW-balie, RDW-erkend autobedrijf of een PostNL-punt zijn.
Heb je een nieuwe of tweedehands auto aangeschaft? Dan moet je deze auto op naam zetten. Dit wordt ook wel tenaamstelling of overschrijven genoemd. Hiermee is het duidelijk dat je er een nieuwe eigenaar van de auto is.
Het afsluiten van een autoverzekering op naam van iemand anders dan de eigenaar van de auto kan in sommige gevallen worden gezien als fraude of misleiding. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de eigenaar van de auto niet in aanmerking komt voor een bepaalde verzekering vanwege zijn rijgedrag of leeftijd. Door de verzekering op naam van iemand anders af te sluiten, wordt dit omzeild en kan dit als onrechtmatig worden gezien.
Voor het overschrijven van je kenteken heb je de volgende documenten nodig:
- Een geldig legitimatiebewijs. Dit kan je paspoort zijn, maar ook een identiteitskaart of rijbewijs. Het moet wel het officiële document zijn. Een foto is niet voldoende.
- Kentekencard of kentekenbewijs. Sommige auto’s hebben nog een papieren kentekenbewijs, maar de meeste hebben inmiddels een kentekencard: een pasje op creditcardformaat. Ben je nog in het bezit van een papieren kentekenbewijs? Dan heb je het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) én het overschrijvingsbewijs (deel II) nodig.
- De tenaamstellingscode. De code bestaat uit 9 cijfers: de eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs en de laatste 5 cijfers staan op je kentekencard.
De kosten voor het overschrijven van je kenteken bedragen in heel Nederland €13,10. Het maakt hierbij niet uit via welke locatie je het overschrijven regelt, of je dit nu via een PostNL-servicepunt, de RDW of een Kentekenloket doet.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!