Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Zakelijke autoverzekering zzp

Een zakelijke autoverzekering zzp wordt vaak gezocht door zzp’ers en freelancers. Als je namelijk een auto of bestelbus op naam van je bedrijf – “op de zaak” – zet, ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Maar wat houdt een zakelijke autoverzekering zzp precies in en wat zijn de voordelen?

Wat is een zakelijke autoverzekering zzp?

Als zelfstandige kun je twee verschillende autoverzekeringen afsluiten. Een zakelijke autoverzekering of een particuliere autoverzekering. De zakelijke autoverzekering zzp richt zich op het zakelijk gebruik van je auto door iemand die in zzp-verband werkt. Je rijdt in de auto om zakelijke werkzaamheden uit te voeren. Bij schade dekt de verzekeraar zowel materiële schade aan eigendommen van anderen als lichamelijke schade die je met je bedrijfsauto bij een ander veroorzaakt. Bij een casco verzekering wordt ook schade aan je eigen auto gedekt.

Zakelijk gebruik van je auto

In de ogen van de verzekeraar kun je je auto op veel manieren voor je werk gebruiken. Dit is goed om te weten voordat je een zakelijke autoverzekering afsluit. Als je de auto alleen gebruikt om naar je werk te rijden, kun je ervoor kiezen om een particuliere autoverzekering af te sluiten.
Gebruik je de auto ook voor zakelijke doeleinden? Zoals goederenvervoer, het rijden naar klanten en betaald personenvervoer? Dan moet je de auto zakelijk verzekeren. Zo ben je met een zakelijke autoverzekering gedekt voor zowel zakelijke ritten als privéritten (tot 500 km per jaar). Wanneer je een grijs kenteken hebt, ben je in ieder geval verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Hiervoor kun je kijken naar een bestelautoverzekering.

Bedrijfsmatig kun je de auto onder andere gebruiken voor:

  • Betaald personenvervoer
  • Rijschool
  • Goederenvervoer
  • Koeriersdiensten
  • Reparatie van voertuigen
  • Bezoek aan klanten

Let op: niet voor alle zakelijke doeleinden is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten via onze vergelijker. Voor bijvoorbeeld een koeriersverzekering, taxi verzekering, maaltijdbezorging of lesautoverzekering is vaak een hoger tarief van toepassing, omdat dit gebruik extra risico’s met zich meebrengt. Toch kun je via onze zakelijke offerte pagina van de Vereende een vrijblijvende offerte aanvragen.

Wat dekt een zakelijke autoverzekering zzp?

Een belangrijk aspect van je autoverzekering is de basisdekking. Dit bepaalt waarvoor je gedekt bent in het geval van schade. Bij een zakelijke autoverzekering heb je de keuze uit een WA-verzekering, WA beperkt casco en All risk verzekering.

WA verzekering

Je moet je zakelijke auto altijd minimaal WA verzekeren. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De enige schade die een WA-verzekering vergoedt, is de schade die jij als bestuurder maakt bij een andere weggebruiker. Een WA-verzekering is aan te raden als je auto ouder dan 10 jaar is.

WA beperkt casco

Een WA beperkt casco wordt ook wel WA+ verzekering genoemd. Deze dekking vergoedt de schade die jij maakt bij een tegenpartij, maar je krijgt ook een vergoeding voor sommige soorten schade aan je eigen auto. Hierbij kun je denken aan ruitschade, brand, storm en diefstal. Een WA+ verzekering is aan te raden als de auto 6 tot 10 jaar oud is.

All risk verzekering

Met een all risk, ofwel volledig cascoverzekering, ben je het meest volledig verzekerd. Je krijgt hierbij alle schade vergoed, onder aftrek van het eigen risico dat je hebt gekozen, ongeacht of je dit zelf hebt veroorzaakt. Is je auto maximaal 5 jaar oud? Dan is een all risk verzekering een goede keuze.

Is je auto ouder dan 5 jaar, maar wil je deze wel graag all risk verzekeren? Dit is een goede keuze als je weinig geld achter de hand hebt, de dagwaarde van je auto hoog ligt of als het premieverschil met een lagere dekking minimaal is. Daarnaast kun je natuurlijk nog kiezen voor aanvullende verzekeringen.

Hoe wordt de premie berekend?

Bij het berekenen van de premie voor een zakelijke autoverzekering zzp houden verzekeraars rekening met een aantal factoren:

  • Je leeftijd en woonplaats
  • Het soort auto dat je verzekert: bestelwagen, bestelbus, personenauto
  • Het type, bouwjaar en de dagwaarde van je auto
  • Aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden
  • Het risico binnen de branche waarin je actief bent
  • Gewenste dekking

Hoe hoger de verzekeraar het risico acht, hoe hoger je premie wordt.

De voordelen van een zakelijke autoverzekering zzp

Doorgaans is een zakelijke autoverzekering een stuk duurder dan een particuliere autoverzekering. Dit klopt als je alleen kijkt naar de maandelijkse premie. Maar let je op het totale kostenplaatje, dan is het verschil tussen privé en bedrijfsmatig een stuk kleiner dan je denkt. Als je je auto zakelijk verzekert profiteer je namelijk van een aantal voordelen:

  • Je mag de aanschaf, afschrijving en andere autokosten zoals verzekering, brandstof, parkeerkosten en reparatie en onderhoud aftrekken van de belastingen
  • Je mag de BTW over de aanschaf van je auto terugvragen aan de belastingen
  • Bij de WA beperkt casco en de all risk verzekering kun je accessoires van je wagen meeverzekeren

Zakelijke autoverzekering zzp vergelijken

Op autoverzekering.nl is het mogelijk om verschillende zakelijke autoverzekeringen te vergelijken. Wil je toch een particuliere autoverzekering vergelijken? Dit is ook mogelijk!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 21-03-2025

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Er zijn aantal redenen waarom je beter een zakelijke autoverzekering kan afsluiten dan een particuliere autoverzekering.

  • Als je alleen een particuliere autoverzekering hebt, zijn je zakelijke ritten niet gedekt. Dit betekent dat bij een ongeval tijdens een zakelijke rit, je verzekeraar kan weigeren uit te keren.
  • Met een zakelijke verzekering zijn je privéritten tot 500 kilometer per jaar gedekt. Dit biedt flexibiliteit voor beperkt privégebruik van je zakelijke voertuig.
  • Je kunt profiteren van eventuele belastingvoordelen die specifiek gelden voor zakelijke verzekeringen.

In eerste instantie is het zakelijk verzekeren van je auto niet voordeliger. Zo ben je gedekt voor meer soorten schade en neemt het risico voor de verzekeraar toe. Toch kun je profiteren van zakelijk belastingvoordeel, waardoor je onderaan de streep waarschijnlijk met een zakelijke verzekering goedkoper uit bent.

Denk aan kosten als brandstof, onderhoud, parkeerkosten en reparaties.

Je mag maximaal 500 kilometer per jaar privé rijden met een zakelijke auto. Ga je boven dit aantal kilometers? Dan moet je bijtelling betalen.

Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA+ beperkt casco of All risk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s.

  • Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval.
  • Een ongevallen inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.
  • Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu.
  • Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering.
  • Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven